Με θετικό πρόσημο έκλεισαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

  Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις τελευταίες εξελίξεις στη διελκυστίνδα Ρεπουμπλικάνων – Λευκού Οίκου για το πλαφόν στο χρέος, ένα νέο μπαράζ μακροοικονομικών ανακοινώσεων στην Ευρωζώνη, αλλά και το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία.

  Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε μικρά κέρδη 0,25% στις 466,67 μονάδες, κλείνοντας μακριά από τα υψηλά της ημέρας στις 467,57 μονάδες.

  Από τον τραπεζικό κλάδο, η ισπανική BBVA – μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών με τη μεγαλύτερη έκθεση στην Τουρκία – κατρακύλησε 4,2% με φόντο την επικράτηση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν έναντι του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αν και κανένας από τους υποψηφίους δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 50%. Η χώρα οδηγείται πλέον σε δεύτερο γύρο στις 28 Μαΐου, όπου και θα κριθεί ποιος θα αναλάβει το ύπατο αξίωμα για τα επόμενα πέντε χρόνια.

  Στο μεταξύ, οι επενδυτές έστρεψαν την προσοχή τους και στα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία τα οποία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός τιμών χονδρικής στη Γερμανία κατέγραψε την πρώτη του πτώση από τον Δεκέμβριο του 2020.

  Την ίδια στιγμή, τα σχόλια του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Peter Kazimir, ότι η ΕΚΤ πιθανόν να χρειαστεί να επεκτείνει τον κύκλο αυξήσεων επιτοκίων προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές πιέσεις, λαμβάνονται επίσης υπ’ όψιν.

  Υποχώρηση πολύ μεγαλύτερη της αναμενόμενης κατέγραψε εξάλλου τον Μάρτιο η βιομηχανική παραγωγή στη ζώνη του ευρώ, καθώς το επίπεδο παραγωγής κεφαλαιουχικών αγαθών βυθίστηκε, κυρίως λόγω της πτώσης στην Ιρλανδία, της οποίας τα στοιχεία παρουσιάζουν παραδοσιακά μεγάλη μεταβλητότητα.

  Η Eurostat ανέφερε συγκεκριμένα ότι στις 20 χώρες – μέλη της ευρωζώνης η παραγωγή υποχώρησε τον Μάρτιο κατά 4,1% σε σχέση με τον Φεβρουάριο και 1,4% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022.

  Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 2,5% σε μηνιαία βάση, δηλαδή σε σχέση με τον Φεβρουάριο και 0,9% σε ετήσια βάση.

  Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης της εξελίξεις γύρω από τις συνομιλίες για το χρέος μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι αυτή την εβδομάδα, ελπίζοντας ότι θα σημειωθεί πρόοδος προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας καταστροφικής χρεοκοπίας.

  Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε εκ νέου, εξάλλου, την αισιοδοξία του ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ μεταξύ Λευκού Οίκου και Κογκρέσου.

  Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
  Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο