Στη σημερινή ανάλυση θα αναφερθώ σε δύο εισηγμένους ομίλους leader στο κλάδο τους. Η μία είναι η Foodlink (ΦΟΥΝΤΛ) που δραστηριοποιείται στον κλάδο των third-party logistics παρέχοντας υπηρεσίες στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας και η άλλη είναι η Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας (ΓΕΒΚΑ), όπου είναι ο σημαντικότερος προμηθευτής βιομηχανικού και υδραυλικού εξοπλισμού στην Ελλάδα, αλλά και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Θα ξεκινήσω με τη ΓΕΒΚΑ, που εμφανίζεται στις τελευταίες συνεδριάσεις να έχει μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 33,6 εκατ. ευρώ πέριξ της τιμής των 1,40 ευρώ ανά μετοχή. Ο όμιλος λοιπόν αυτός διαθέτει μια μεγάλη γκάμα από προϊόντα, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών στους τομείς των βιομηχανικών, υδραυλικών έργων, των έργων υποδομών, ενέργειας, ναυτιλίας, των διυλιστηρίων κ.α. Προϊόντα τα οποία έχουν εγκατασταθεί με επιτυχία σε δεκάδες σημαντικά έργα στους κλάδους των Κατασκευών, της Ενέργειας, της Βιομηχανίας, της Πυρόσβεσης, της Ύδρευσης και Αποχέτευσης τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Η μετοχή του ομίλου, μετά την ανακοίνωση του πρώτου εξαμήνου του 2024, όπου και παρουσίασε μείωση των πωλήσεων στα 19,4 εκατ. ευρώ από 27,24 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα το 2023, μείωση του EBITDA στα 1,652 εκατ. ευρώ από 3,687 εκατ. ευρώ και μείωση στην καθαρή κερδοφορία στα 1,11 εκατ. ευρώ από 2,71 εκατ. ευρώ, γύρισε από τα 1,68 ευρώ στα 1,22 ευρώ, πραγματοποιώντας μια πτώση της τάξης του 27%. Τώρα, έχει ανέλθει στα 1,40 ευρώ, αποτυπώνοντας μια πλάγια σταθεροποιητική πορεία.
Με την πτωτική αυτή κίνηση η μετοχή έχει προεξοφλήσει το δύστροπο πρώτο εξάμηνο που προκλήθηκε από την αναβλητικότητα και καθυστέρηση των κρατικών επιχορηγήσεων και εκταμιεύσεων, όπως επίσης και από τον προβληματισμό που προκάλεσε ο περιορισμός της ρευστότητας στο παγκόσμιο πιστωτικό σύστημα λόγω των συνεχών αυξήσεων των επιτοκίων. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η τιμή του χάλυβα, όπου δεν επέτρεψε την αύξηση του περιθωρίου κερδοφορίας του ομίλου.
Αυτό, όμως, που δεν έχει προεξοφλήσει η μετοχή είναι ότι όλο αυτό το σκηνικό του πρώτου εξαμήνου έχει έρθει… τούμπα. Και τα επιτόκια έχουν μειωθεί, και μετά από πολύ καιρό έχουν πάρει πάλι μπροστά τα μεγάλα έργα τόσο του Δημοσίου, όσο και των ΣΔΙΤ και η τιμή του χάλυβα που αφαιρούσε πόντους από τα μικτά περιθώρια κέρδους αναμένεται να πάρει ανοδική κλίση μετά και την επιβολή δασμών της τάξεως του 25% σε όλα τα προϊόντα χάλυβα που εισάγονται στις ΗΠΑ.
Παράλληλα, δεν έχει διόλου προεξοφληθεί και το γεγονός του απόλυτου μηδενισμού του τραπεζικού δανεισμού με το καθαρό δανεισμό στα τέλη του περασμένου Ιουνίου να είναι αρνητικός στα -1,099 εκατ. ευρώ, κατεβάζοντας έτσι το χρηματοοικονομικό κόστος στο ανύπαρκτο ποσό των 13 χιλιάδων ευρώ (!).
Άνετα, λοιπόν, θα μπορούσαμε να σκεφτούμε ότι η μετοχή θα μπορούσε μέσα στο 2025 να πάρει τα πάνω της και να κινηθεί εκ νέου προς τη ζώνη των υψηλών που εντοπίζεται στα 2,10 με 2 ευρώ ή ως και ένα +35% από το πάτημα των 1,40 ευρώ. Η μετοχή επίσης εμφανίζεται να έχει τμήσει ανοδικά το μακροχρόνιο κανάλι των Keltner Channel στα 1,36 ευρώ και να ετοιμάζεται να κάνει ανοδική επίθεση προς το επίπεδο των 1,68 με 1,70 ευρώ.
Συνεχίζω με τη Foodlink FDL, όπου διαπραγματεύεται στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου και έχει με το χθεσινό κλείσιμο στα 0,499 ευρώ μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 16,6 εκατ. ευρώ. Τον καθαρόαιμο αυτόν όμιλο logistics, με έντεκα κέντρα διανομής στην Αθήνα, ένα στη Θεσσαλονίκη και πέντε στην Κύπρο τον είχαμε εντοπίσει στα τέλη του περασμένου Νοέμβρη, στα 0,39 ευρώ ανά μετοχή, αναφέροντας διεξοδικά το ισχυρό δίκτυο που διαθέτει από την αποθήκευση, τη συντήρηση, τη διανομή, την διεθνή διαμεταφορά ως και την πώληση αγαθών, φτάνοντας πέρα από Ελλάδα και Κύπρο μέσω των διεθνών μεταφορών σε Γαλλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πορτογαλία, Ολλανδία, Πολωνία και Ιταλία.
Για να ξέρετε, η Foodlink κάθεται πάνω σε μια τεράστια βόμβα ανάπτυξης, με τις επενδύσεις που πρόκειται να σκάσουν στο επόμενο χρονικό διάστημα στον κλάδο των logistics στην Ελλάδα να ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε μια περίοδο, λοιπόν, που μόλις έχει ξεκινήσει η παγκόσμια οικονομία να βιώνει την επέλαση της νέας βιομηχανικής επανάστασης (Τεχνητή Νοημοσύνη, νέες τεχνολογίες αιχμής, ψηφιοποίηση), καταργώντας τα εμπόδια ανάμεσα στις αλυσίδες εφοδιασμού η Ελλάδα δύναται να καταστεί σημαντικός κόμβος στις μεταφορές ως ένα παγκόσμιο διαμετακομιστικό κέντρο.
Είναι, άλλωστε, ευρέως γνωστή η εξαιρετική γεωστρατηγική θέση της χώρας στο όριο τριών ηπείρων που απολαμβάνει 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμή στη Μεσόγειο. Ο κλάδος λοιπόν των logistics και η συνολική διαμετακομιστική βιομηχανία θα έχει τεράστια περιθώρια εξέλιξης και ανάπτυξης στη χώρα μας.
H Foodlink, που μόνο μικρή εταιρεία δεν είναι, μιας που πλησιάζει έναν κύκλο πωλήσεων στα 100 εκατ. ευρώ και αναμενόμενα EBITDA κέρδη κοντά στα 10 εκατ. ευρώ, έχει πάρα πολλά να αδράξει, ανεβάζοντας υψηλές ταχύτητες στην ανάπτυξή της. Το στοίχημα της διοίκησης είναι να μπει στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου, διαθέτοντας μια κεφαλαιοποίηση άνω των 40 εκατ. ευρώ.
Και που είναι τώρα η κεφαλαιοποίηση; Στα 16 εκατ. ευρώ, που φυσικά με τίποτα δεν μπορεί να αντιπροσωπεύσει τον όμιλο αυτόν.
Διαγραμματικά, η μετοχή φαίνεται να βρίσκεται μια ανάσα από τη σαθρή αντίσταση των 0,54 ευρώ, που μπορεί όμως να αποδειχθεί ως θρυαλλίδα ανόδου, ωθώντας βίαια τη μετοχή πάνω στα υψηλά που είχε σημειώσει το 2021 στα 0,662 ευρώ ή ένα +33% από το χθεσινό κλείσιμο των 0,499 ευρώ.
Προσοχή, όμως, γιατί πάνω από τα 0,66 ευρώ, ο δρόμος θα είναι ανοιχτός για τον “δεδηλωμένο” στόχο των 1,10 με 1,20 ευρώ.
Τέλος, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι όλες οι επενδυτικές κινήσεις θα πρέπει απαραιτήτως να ακολουθούν τα εξής 6 βασικά στάδια:
1. Διαβάζω
2. Ερευνώ
3. Αναλύω
4. Εκτιμώ
5. Αποφασίζω
6. Εκτελώ
Όποιος, λοιπόν, επενδυτής παραλείψει τα 4 ενδιάμεσα στάδια και πάει πηδώντας από το “Διαβάζω” στο “Εκτελώ”, καλό είναι να ξέρει εκ των προτέρων ότι η κίνησή του έχει κατά 99,9% ντυθεί με το “χρώμα” του τζόγου.
* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

