Mean reversion: η ΤΝ έχει καταργήσει τη βαρύτητα για τις τιμές των μετοχών;

Παρά τους Μεγαλοπρεπείς Επτά, οι αμερικανικές μετοχές προβλέπεται να καβαλήσουν για πτώση

Jonathan Guthrie, Financial TImes

Να μια καλή φράση για να υποδηλώσει κανείς ότι η τιμή μιας μετοχής έχει αυξηθεί μη βιώσιμα: «Πάνω σαν πύραυλος, κάτω σαν ραβδί».

Λειτουργεί ωραία επειδή η βαρύτητα είναι μια αναλογία που χρησιμοποιείται συνήθως στις επενδύσεις. Εξ ου και όλη αυτή η «άνοδος», η «αναρρίχηση», η «πτώση» και η «βουτιά» που οι δημοσιογράφοι της αγοράς αποδίδουν στις μετοχές.

Αλλά η «βαρύτητα» είναι απλά πολύ ευρέως κατανοητή για να ακούγεται τεχνοκρατική. Έτσι, οι ιθαγενείς του χρηματοπιστωτικού τομέα μιλούν για «μέση αντιστροφή».

Στόχος αυτού του άρθρου είναι να ξεδιπλώσει και να ελέγξει τη σκέψη πίσω από τη μέση αντιστροφή. Το φαινόμενο μπορεί – ή μπορεί και όχι – να ταπεινώσει τις υψηλές πτήσεις των ΗΠΑ, που σχετίζονται με τις μετοχές που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Πώς πρέπει να το δουν οι ιδιώτες επενδυτές;
Σε ένα καθημερινό πλαίσιο, η αναστροφή του μέσου όρου θα σήμαινε ότι το αυτοκίνητό σας θα έπεφτε με μοχθηρό τρόπο πάνω στη γάτα του γείτονά σας. Σε οικονομικό επίπεδο, σημαίνει ότι οι τιμές αυξάνονται και μειώνονται γύρω από μια πραγματική τιμή στην οποία πάντα επιστρέφουν.

Αν γνωρίζατε με μοναδικό τρόπο ποια είναι αυτή, θα μπορούσατε να αγοράσετε μετοχές κάτω από την πραγματική αξία και να τις πουλήσετε όταν ανέβαιναν πάνω από αυτήν. Η επαναφορά του μέσου όρου θα δικαίωνε και τις δύο ενέργειες.

«Αλλά είναι αδύνατο να προβλέψουμε πότε θα συμβεί η μέση αναστροφή», λέει ο Joe Wiggins, ειδικός στα συμπεριφορικά χρηματοοικονομικά και διευθυντής επενδυτικών ερευνών στο St James’s Place, έναν διαχειριστή περιουσίας.

Ο Guillaume Rambourg, ιδιώτης επενδυτής και φιλάνθρωπος, προσθέτει: «Όλοι όσοι προσπάθησαν να καλέσουν την αναστροφή του μέσου όρου τα τελευταία πέντε χρόνια έκαναν λάθος».

Οι οικονομικοί ειδήμονες επικαλούνται ωστόσο την αναστροφή του μέσου όρου επειδή ο S&P 500, η μητέρα όλων των χρηματιστηριακών δεικτών, έχει αυξηθεί κατά 94% μέσα σε πέντε χρόνια σε υψηλά όλων των εποχών. Οι αμερικανικές μετοχές αντιπροσωπεύουν πλέον το ένα τέταρτο της αξίας των μετοχών παγκοσμίως.

Αν και μπαγιάτικη από την επανάληψη, ο κύριος λόγος είναι η καταιγιστική επίδοση των αμερικανικών τεχνολογικών μετοχών, ιδίως των λεγόμενων Magnificent Seven, στις οποίες περιλαμβάνονται η Microsoft και η Apple. Αυτές ενισχύθηκαν αρχικά από την πανδημία και τελευταία από τον ενθουσιασμό για την αναδυόμενη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης.

Εξ ου και οι επαναλαμβανόμενες προβλέψεις για ένα «γεγονός μέσης αντιστροφής». Είναι σαφές τι επισημαίνουν οι σχολιαστές της αγοράς εδώ: μια πτώση των τιμών των αμερικανικών μετοχών. Όμως, για να παραφράσουμε τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, οι ονομαστικές τιμές των μετοχών δεν είναι από μόνες τους τίποτα στον τρελό κόσμο των αποτιμήσεων. Αυτό που έχει σημασία για τους επενδυτές είναι η σχέση μεταξύ αυτών των τιμών και των δυνητικών κερδών. Πράγματι, τα σχόλια που προβλέπουν τις πτώσεις της αγοράς επικεντρώνονται γενικά σε αυτή τη σχέση. Η αγαπημένη τους μέτρηση είναι το Cape του Shiller.

Αυτό δεν είναι ένα αδιάβροχο ένδυμα που φοράτε στο ποδήλατό σας αφού η αστυνομία κατασχέσει το αυτοκίνητό σας κατά τη διάρκεια μιας έρευνας για το θάνατο της γάτας του γείτονά σας. Αντίθετα, είναι ο κυκλικά προσαρμοσμένος δείκτης τιμής προς κέρδη (Cape) που επινόησε ο καθηγητής Robert Shiller. Σας λέει πόσες φορές μπορούν να διαιρεθούν οι τιμές των μετοχών με τα μέσα κέρδη ανά μετοχή, με κάποια προσαρμογή για τα οικονομικά σκαμπανεβάσματα. Ο αριθμός για τον S&P 500 είναι σήμερα περίπου 38 φορές, όχι μακριά από το μέγιστο της εποχής της πανδημίας που ήταν 44 φορές. Τα τελευταία 20 χρόνια, ο μέσος όρος ήταν 27 φορές. Ίσως αυτή να είναι η πραγματική αξία στην οποία υποτίθεται ότι θα επανέλθει το Ακρωτήριο του Shiller.

Οι καταστροφολόγοι της αγοράς τείνουν να προβλέπουν την αναστροφή του μέσου όρου των τιμών/κερδών μέσω της πτώσης των τιμών των μετοχών, επειδή αυτός θα ήταν ο πιο καταδικαστικός τρόπος για να συμβεί. Αλλά η αύξηση των κερδών θα μπορούσε επίσης να εκπληρώσει την προφητεία πιο θετικά, μέσω υψηλότερων κερδών. Αυτό, θα μπορούσατε να ισχυριστείτε, είναι αυτό που προβλέπει η αγορά, αν υποθέσουμε ότι ενσωματώνει κάτι πιο εξελιγμένο από την απληστία και τον φόβο των ζώων. Αυτή η σκέψη με έστειλε να τρέξω να ελέγξω την S&P Visible Alpha, μια υπηρεσία δεδομένων που συγκεντρώνει μια πληθώρα εκτιμήσεων από αναλυτές χρηματιστηριακών εταιρειών. Και ιδού! Η συναίνεση μεταξύ των ειδικών προβλέψεων για τις μετοχές είναι ότι τα κέρδη θα αυξηθούν αρκετά ώστε οι δείκτες τιμών/κερδών των Μεγαλοπρεπών Επτά να πέσουν σε ταπεινά επίπεδα κατά την επόμενη πενταετία. Η μόνη εξαίρεση είναι η αιώνια εξαίρεση Tesla.

Ο πολλαπλασιαστής για την εταιρεία κατασκευής τσιπ τεχνητής νοημοσύνης Nvidia θα ήταν, για παράδειγμα, μόλις 16 φορές στη σημερινή τιμή της μετοχής και στα προβλεπόμενα κέρδη του 2029. Αυτό συγκρίνεται με μια τρέχουσα αποτίμηση 48 φορές για τα κέρδη του 2024. Για να πετύχουν τις εκτιμήσεις της Visible Alpha, οι Magnificent Seven θα πρέπει να αυξήσουν τα κέρδη τους με αρκετό ρυθμό. Αλλά τα ποσοστά αύξησης δεν θα πρέπει να είναι υψηλότερα από εκείνα που πέτυχαν οι τεχνολογικοί γίγαντες τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Αν συμβεί αυτό, η Τεχνητή Νοημοσύνη θα έχει καταργήσει τη βαρύτητα – ή τουλάχιστον τη δυσοίωνη εκδοχή της που προβλέπουν ορισμένοι παρατηρητές της αγοράς. Οπότε η υπόθεση έκλεισε; Ακόμα και όταν η αστυνομία ερευνά τις ύποπτες συνθήκες του θανάτου του Fluffy;

Δυστυχώς όχι. Σέβομαι τους χρηματιστηριακούς αναλυτές για τις ανεκτίμητες γνώσεις που παρέχουν. Ωστόσο, η κουρασμένη εμπειρία μας διδάσκει ότι όταν η αβεβαιότητα είναι μεγάλη, η άνεση που παρέχουν οι αριθμητικές προβλέψεις είναι συνήθως απατηλή. Πολλά θα συμβούν στην τεχνολογία, πολλά από αυτά απρόβλεπτα, κατά την επόμενη πενταετία. Επιπλέον, ο κλάδος των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών έχει αδυναμία στην αντίστροφη μηχανική. Αυτό σημαίνει ότι ξεκινάτε με αριθμούς που βολεύουν τους πελάτες σας και δημιουργείτε υπολογισμούς για να τους δικαιολογήσετε. Οι τιμές των μετοχών υψηλής τεχνολογίας θα μπορούσαν να είναι αυτοί οι αριθμοί που ικανοποιούν το κοινό.

Οι εκτιμήσεις κερδών που παράγονται από αναλυτές χρηματιστηριακών εταιρειών θα μπορούσαν να είναι οι εκ των υστέρων αιτιολογήσεις. Οι αποτιμήσεις με βάση τα κέρδη θα ήταν απλώς, σε αυτή την περίπτωση, ενδιαφέροντα αλλά αναξιόπιστα τεχνουργήματα της ακόλουθης δυαδικής επιλογής. Οι αμερικανικοί δείκτες αξίζει να κρατηθούν στα τρέχοντα επίπεδα αν πιστεύετε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια μετασχηματιστική και δυνητικά προσοδοφόρα τεχνολογία. Αν δεν το πιστεύετε, θα πρέπει να πουλήσετε ή να αποφύγετε. Για μένα, τα αυτοματοποιημένα συστήματα με δυνατότητα να υποκαταστήσουν απρόσκοπτα τον άνθρωπο φαίνονται μετασχηματιστικά με τρόπο που η εικονική πραγματικότητα, το διαδίκτυο των πραγμάτων, οι κρυπτομηχανές και το metaverse δεν μπόρεσαν ποτέ να το κάνουν.

Υποθέτω ότι η αμερικανική αγορά έχει τουλάχιστον ένα καλό κραχ στην πορεία. Φυσικά, δεν έχω ιδέα πότε θα συμβεί. Ορισμένες επιχειρήσεις που επενδύουν δισεκατομμύρια στην τεχνητή νοημοσύνη θα χάσουν τα πουκάμισά τους. Οι ανατροπές προκύπτουν αναπόφευκτα από τον πολλαπλασιασμό της ανατρεπτικής τεχνολογίας. Το στοιχείο βρίσκεται στο όνομα. Θα ήταν λάθος να χαρακτηρίσουμε αυτό το κραχ ως ένα «γεγονός αντιστροφής του μέσου όρου». Αυτό υπονοεί ότι υπάρχουν σταθερές στα χρηματοοικονομικά, όπως κάποτε θεωρήθηκε ότι υπάρχουν σε φυσικά φαινόμενα όπως η βαρύτητα. Στα χρηματοοικονομικά, όπως και στη φυσική, η αλήθεια αποδεικνύεται πιο ασταθής.

Το Ακρωτήριο του Shiller μπορεί να έχει μέσο όρο 27 φορές με κάποια συνέπεια. Αλλά οι υποκείμενες τιμές των μετοχών, οι αριθμοί των κερδών και οι εταιρείες που τις αποτελούν βρίσκονται σε συνεχή μεταβολή. Τα πάντα αλλάζουν, όπως υποστήριζε ο φιλόσοφος Ηράκλειτος και το boy band Take That. Όσο για την ατυχή υπόθεση με τη γάτα της διπλανής πόρτας, ηρεμήστε: η Financial Thinking δεν είναι το είδος της στήλης που καρφώνει τους φίλους της. Το μυστικό σας είναι ασφαλές μαζί μου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο