Μεγάλες απώλειες για το ασήμι -6,6% και βαριά ήττα για τον χρυσό -3%

χρυσός

Απώλειες άνω του 3% σημείωσε ο χρυσός την Παρασκευή, δεχόμενος “διπλό πλήγμα”, αφενός από τα νέα στοιχεία για τα μισθολόγια στις ΗΠΑ, που έδειξαν ότι η αμερικανική αγορά εργασίας διατηρεί την ισχυρή δυναμική της, γεγονός που εκτιμάται ότι καθυστερεί τις μειώσεις επιτοκίων από τη Fed, και αφετέρου από τα στοιχεία που έδειξαν ότι η Κίνα περιόρισε τις αγορές ράβδων χρυσού τον Μάιο.

Ο χρυσός spot υποχώρησε κατά 3% στα 2.304,54 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα futures του πολύτιμου μετάλλου έχασαν 3,34% κατρακυλώντας στα 2.311 δολάρια. Σε εβδομαδιαία βάση, ο χρυσός έχασε περίπου 1% στην τρίτη διαδοχική εβδομάδα απωλειών.

χρυσός

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ η οικονομία της χώρας πρόσθεσε τον Μάιο 272.000 νέα μισθολόγια σε μη αγροτικές θέσεις, αριθμός έντονα αυξημένος από τα 165.000 του Απριλίου (αρχική μέτρηση στα 175.000) και εξαιρετικά υψηλότερος από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 185.000.

Την ίδια ώρα ωστόσο το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε ελαφρώς από το 3,9% στο 4%, στην πρώτη φορά που πιάνει το επίπεδο αυτό από τον Ιανουάριο του 2022. Μία αύξηση που ήρθε μάλιστα παρότι η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό υποχώρησε ελαφρώς κατά 0,2%, στο 62,5%.

Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ ήρθε μετά τη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Πέμπτη για πρώτη φορά από το 2019, αυξάνοντας την πίεση προς τη Fed να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της.

Η Κίνα περιόρισε τις αγορές ράβδων χρυσού τον Μάιο μετά από 18 μήνες.

Οι αναλυτές της TD Securities επισήμαναν ότι ενώ τα νέα για την Κίνα έπληξαν ιδιαίτερα το κίτρινο μέταλλο, “η παύση στις αγορές θα μπορούσε απλώς να είναι μια επιστροφή σε μια πιο λογική κινητικότητα, δεδομένης της ανόδου των τιμών”.

“Θα μάθουμε αν ο χρυσός έχει το στομάχι να απορροφήσει το διπλό χτύπημα μιας ισχυρής έκθεσης για την απασχόληση και του περιορισμού των αγορών από την Κίνα “, δήλωσε ο Tai Wong, ανεξάρτητος έμπορος μετάλλων με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Η αγορά χρυσού βλέπει μια μικρή ρευστοποίηση, μαζί με άλλα μέταλλα, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία είναι αρκετά ισχυρή και η Fed μπορεί να καθυστερήσει την πρώτη μείωση των επιτοκίων της, σχολίασε ο Phillip Streible, αναλυτής της Blue Line Futures.

Ως προς τα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι έχασε 6,6% στα 29,25 δολάρια η ουγγιά, η πλατίνα υποχώρησε κατά 3,6% στα 967,05 δολάρια και το παλλάδιο διολίσθησε κατά 2,2% στα 909,06 δολάρια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο