Μεγάλες απώλειες και -4% για το πετρέλαιο, εν μέσω ανησυχιών για την ανάπτυξη

  Η πτώση ήρθε παρά το γεγονός ότι η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ ανακοίνωσε πτώση 3,8 εκατ. βαρελιών στα αποθέματα αργού της χώρας την προηγούμενη εβδομάδα.

  ΕΝΤΟΝΑ πτωτικά κινήθηκαν λοιπόν την Πέμπτη οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι τελευταίες “προειδοποιήσεις” αξιωματούχων της Fed ότι η μάχη με τον πληθωρισμό έχει ακόμη δρόμο αλλά και οι νέες αυξήσεις επιτοκίων από μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, περιορίζει την “όρεξη” των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου εν μέσω φόβων για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

  Σε αυτό το κλίμα, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Αυγούστου έκλεισε με απώλειες 2,98 δολ. ή 3,9%, στα 74,14 δολ. το βαρέλι ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Αυγούστου έχασε 3,02 δολ. ή 4,2%, στα 69,51 δολ. το βαρέλι.

  Η πτώση ήρθε παρά το γεγονός ότι η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ ανακοίνωσε πτώση 3,8 εκατ. βαρελιών στα αποθέματα αργού της χώρας την προηγούμενη εβδομάδα. Αναλυτές της S&P Global Commodity Insights ανέμεναν πτώση της τάξης των 2 εκατ. βαρελιών.

  Ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) Τζερόμ Πάουελ προειδοποίησε εχθές, μιλώντας στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ότι πιθανώς να χρειαστεί περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η σημερινή τοποθέτησή του ενώπιον της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών της Γερουσίας.

  Εν τω μεταξύ, νωρίτερα σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας σε μια μεγαλύτερη των εκτιμήσεων αύξηση των επιτοκίων της, κατά 50 μονάδες βάσης, ως απάντηση στα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν αυτήν την εβδομάδα για την πορεία του πληθωρισμού.

  Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της BoE ανέβασε το επιτόκιο στο 5% από 4,5%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από τον περασμένο Φεβρουάριο

  Ανάλογη αύξηση πραγματοποίησε επίσης σήμερα και η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας, η οποία αύξησε το βασικό επιτόκιό της κατά 50 μονάδες βάσης, στο 3,75%, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον πληθωρισμό. Σημειώνεται ότι με τη νέα αυτή αύξηση το επιτόκιό της ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών.

  Μάλιστα η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας προέβλεψε ότι το βασικό επιτόκιο θα αυξηθεί στο 4,25% κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, καταδεικνύοντας ότι η μάχη για την καταπολέμηση του πληθωρισμού έχει μέλλον.

  Τα σχόλια των αξιωματούχων των κεντρικών τραπεζών για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, όπως ήταν φυσικό, έχει αναζωπυρώσει τις ανησυχίες των επενδυτών ότι οι προσπάθειες χαλιναγώγησης του πληθωρισμού θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιβράδυνση την παγκόσμια ανάπτυξη, και άρα τη μείωση της ζήτησης για πετρέλαιο.

  Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
  Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο