Μεγάλη έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων στον κλάδο της πληροφορικής

  • Την μεγαλύτερη πρόκληση για τον κλάδο ψηφιακής τεχνολογίας της χώρας αποτελεί η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού

Η βιομηχανία ψηφιακής τεχνολογίας διατηρεί ένα ισχυρό αποτύπωμα και στην κοινωνία και στην οικονομία, με περισσότερες από 4.600 επιχειρήσεις και 260.000 εργαζομένους πλήρους απασχόλησης

Τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον κλάδο ψηφιακής τεχνολογίας της χώρας αποτελεί η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού. «Υπάρχει σοβαρή έλλειψη και χρειάζεται να κινηθούμε άμεσα όλοι μαζί με συνεργασία στην κάλυψη αυτού του κενού», εξηγεί μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρόεδρος Δ.Σ. του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), Γιώτα Παπαρίδου.

  • Πρόσφατα, για την «αξιολόγηση της επάρκειας ειδικών στον τομέα πληροφορικής και επικοινωνιών», ο ΣΕΠΕ μαζί με την εταιρεία συμβούλων Deloitte ολοκλήρωσε μελέτη, από την οποία προκύπτουν στοιχεία που προβληματίζουν.
  • Συγκεκριμένα, για την περίοδο 2023-2030 αναμένεται επιπρόσθετη σωρευτική ζήτηση 120.000-140.000 ειδικών ΤΠΕ. «Εάν λάβουμε υπόψη και τους αποφοίτους από τα πανεπιστήμια, προκύπτει ότι το κενό ζήτησης – προσφοράς για την περίοδο 2023-2030 είναι 7.000-7.500 ειδικών κατ’ έτος», σημειώνει η κ. Παπαρίδου.

Σε αυτό το θέμα, το οποίο –εκτός από τον κλάδο ψηφιακής τεχνολογίας– απασχολεί και όλους τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας, ο ΣΕΠΕ εργάζεται ήδη για την επίλυσή του. «Εχουμε ήδη ξεκινήσει μία ιδιαίτερα σημαντική συνεργασία με την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και τους προέδρους των 37 σχολών ΤΠΕ των ελληνικών πανεπιστημίων στην κατεύθυνση της βέλτιστης σύνδεσης των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας και την καλύτερη προετοιμασία των αποφοίτων για ένταξη στην αγορά εργασίας.

Ουραγός η Ελλάδα σε ειδικούς πληροφορικής
  • Ταυτόχρονα, πιστεύουμε στην προσέλκυση περισσότερων νέων στο αντικείμενο της ψηφιακής τεχνολογίας και την επανεκπαίδευση ανέργων και ετεροαπασχολούμενων στο αντικείμενό μας», αναφέρει η κ. Παπαρίδου και συμπληρώνει: «Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουν όλοι, μαθητές, φοιτητές, άνεργοι και ετεροαπασχολούμενοι, ότι σήμερα βρισκόμαστε στην κορυφή της αρνητικής ανεργίας, με ποσοστό περίπου -8%, κάτι που συνεπάγεται άμεση επαγγελματική αποκατάσταση».

Η βιομηχανία ψηφιακής τεχνολογίας διατηρεί ένα ισχυρό αποτύπωμα και στην κοινωνία και στην οικονομία, με περισσότερες από 4.600 επιχειρήσεις, 260.000 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και κύκλο εργασιών που αντιστοιχεί περίπου στο 8% του ΑΕΠ, σύμφωνα με όσα επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος Δ.Σ. του ΣΕΠΕ.

  • «Πλέον ο ψηφιακός συντονισμός της χώρας στην 4η βιομηχανική επανάσταση είναι άμεση προτεραιότητα και αυτό συνυπογράφεται πλέον από όλες τις πλευρές, σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στη χώρα μας, σε σύντομο χρονικό διάστημα, πραγματοποιήσαμε ψηφιακά άλματα ετών, προτάσσοντας την ψηφιακή τεχνολογία ως βασικό πυλώνα ανάπτυξης και ευημερίας. Και σε αυτήν την ψηφιακή μετάβαση ο ρόλος του κλάδου και των επιχειρήσεων ΤΠΕ ήταν και παραμένει κομβικός», τονίζει χαρακτηριστικά.

Τα νέα συστήματα αυτοματισμού πλήττουν ήδη κάποια επαγγέλματα

Ταυτόχρονα, η αναπτυξιακή δυναμική της ψηφιακής βιομηχανίας για τη χώρα είναι σαφώς ενισχυμένη και, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της μελέτης που έκανε η Deloitte για τον ΣΕΠΕ, προχωράει με δυναμικούς ρυθμούς, προσδοκώντας να ανακάμψει πλήρως μέχρι το 2025, επανερχόμενη στο επίπεδο που ήταν πριν από την άνευ προηγουμένου δωδεκαετή κρίση.

  • «Ο κλάδος μας δραστηριοποιείται σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Ολοι αναγνωρίζουν, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ότι σε μια σύγχρονη παγκόσμια οικονομία, η οποία βασίζεται σε ψηφιακές υπηρεσίες και υποδομές, η ανάγκη πλήρους ένταξης στην ψηφιακή εποχή δεν είναι πλέον μία επιλογή. Συνιστά μία αναγκαιότητα για το μέλλον και την ευημερία κάθε σύγχρονης κοινωνίας και οικονομίας», υπογραμμίζει η κ. Παπαρίδου.

*****

Ερευνα που διεξήγαγε πρόσφατα η Deloitte για λογαριασμό του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), δείχνει πως η ελληνική αγορά έως το 2030 θα χρειαστεί 300.000 πτυχιούχους του κλάδου που θα συμβάλουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

  • Ετσι, υπάρχει ανάγκη για επιπλέον 15.000-16.000 ειδικούς του κλάδου ετησίως μέχρι τότε, την ώρα που η προσφορά είναι 8.000-8.500. Αρα υπάρχει ένα κενό μεταξύ ζήτησης και προσφοράς 7.000 με 7.500. Η αδυναμία του εκπαιδευτικού συστήματος να ανταποκριθεί στις ανάγκες της οικονομίας και της αγοράς, εξηγεί εν μέρει τα μικρά ποσοστά απασχόλησης εργαζομένων ΤΠΕ στην Ελλάδα.

Οπως αναφέρει η ίδια έρευνα, η μη επαρκής εξειδίκευση σε συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα, ο ελλιπής επαγγελματικός προσανατολισμός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι περιορισμένες ευκαιρίες επαγγελματικής κατάρτισης σε γνωστικά αντικείμενα ΤΠΕ καθώς και ο μικρός αριθμός εισακτέων σε συναφή τμήματα ελληνικών ΑΕΙ εξηγούν τους λόγους έλλειψης στελεχών από την ελληνική αγορά. Εδώ προστίθεται και η μετανάστευση των επιστημόνων στο εξωτερικό.

  • «Πλέον δεν έχουμε το brain drain που παρατηρήθηκε τα χρόνια της κρίσης. Από την άλλη, η επάνοδος δεν αρκεί για να καλύψει τη ζήτηση», παρατηρεί ο κ. Πουλίδας. «Σήμερα, υπάρχει στη χώρα μας ένας σημαντικός αριθμός ατόμων που είναι ψηφιακοί νομάδες, δουλεύουν από την Ελλάδα αλλά για project του εξωτερικού. Δεν απορροφώνται από την ελληνική αγορά».

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο