Μεγάλο Πράσινο Τείχος: Μέσα σε ένα χρόνο η Κίνα φύτεψε 27 εκατ. στρέμματα δασών και λιβαδιών

Το μεγαλύτερο τεχνητό δάσος του κόσμου υλοποιείται σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η εξάπλωση της ερήμου Γκόμπι.

Περισσότερο από τρεις φορές την έκταση της Κρήτης, συνολικά 26,3 εκατομμύρια στρέμματα, φτάνουν οι εκτάσεις των δασών και λιβαδιών που φύτεψε η Κίνα τους τελευταίους 12 μήνες, μια φιλόδοξη προσπάθεια για να ανακοπεί η εξάπλωση της ερήμου Γκόμπι στα βόρεια της χώρας.

Συνολικά 56 προγράμματα φύτευσης έχουν ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2023 στο πλαίσιο δημιουργίας του Μεγάλου Πράσινου Τείχους, το απέραντο τεχνητό δάσος που δημιουργεί η Κίνα από το 1978, αναφέρει το κρατικό πρακτορείο Xinhua.

Μέχρι το 2009, το τεχνητό δάσος στη βόρεια Κίνα, το μεγαλύτερο του κόσμου, ξεπέρασε τα 500.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έκταση σχεδόν τετραπλάσια από την Ελλάδα.

δάσος

Τεχνητό δάσος και λιβαδότοποι στην επαρχία Χεϊλονγκτσιάνγκ τον Ιούλιο του 2023 (Xinhua)

Το Μεγάλο Πράσινο Τείχος δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το 2050, ήδη όμως φέρνει αποτελέσματα: η έρημος Γκόμπι, η οποία μεγάλωνε κατά 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ανά έτος τη δεκαετία του 1980, σήμερα συρρικνώνεται κατά περισσότερο από 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα τον χρόνο.

Η Κίνα είναι μια από τις χώρες που απειλούνται περισσότερο από την ερημοποίηση, ειδικά στα βόρεια, τα βορειοδυτικά και βορειοανατολικά, περιοχές γνωστές ως «οι τρεις βοριάδες».

Οι εκτάσεις πρασίνου δρουν ως ανεμοφράχτες που φρενάρουν τις αμμοθύελλες και προστατεύουν τα εδάφη από τη διάβρωση.

Όταν ολοκληρωθεί στα μέσα του αιώνα, το Μεγάλο Πράσινο Τεόχος θα έχει συνολικό μήκος 4.800 χιλιομέτρων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο