Το οικονομικό κόστος του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα για τους Άραβες γείτονες Λίβανο, Αίγυπτο και Ιορδανία θα μπορούσε να ανέλθει σε τουλάχιστον 10 δισ. δολάρια φέτος και να οδηγήσει περισσότερους από 230.000 ανθρώπους στη φτώχεια, σύμφωνα με μελέτη του ΟΗΕ.
Ο πόλεμος ήρθε καθώς οι τρεις αραβικές χώρες αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές πιέσεις, αργή ανάπτυξη και μεγάλη ανεργία, και έχει αποτρέψει τις αναγκαίες επενδύσεις, καθώς και την κατανάλωση και το εμπόριο. Ο Λίβανος βρίσκεται σε βαθιά οικονομική κρίση.
Η μελέτη, η οποία εκπονήθηκε για λογαριασμό του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρει ότι το κόστος της σύγκρουσης για τα τρία κράτη σε όρους απώλειας του ΑΕΠ μπορεί να ανέλθει σε 10,3 δισ. δολάρια ή 2,3%, και θα μπορούσε να διπλασιαστεί εάν διαρκέσει άλλους έξι μήνες.
“Πρόκειται για τεράστιο αντίκτυπο”, δήλωσε στο Reuters ο Abdallah Al Dardari, βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και διευθυντής του Περιφερειακού Γραφείου για τα Αραβικά Κράτη (RBAS) του UNDP, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.
“Η κρίση ήταν μια βόμβα σε μια ήδη εύθραυστη περιφερειακή κατάσταση. Κατέστρεψε το συναίσθημα με το φόβο για το τι θα μπορούσε να συμβεί και πού πηγαίνουν τα πράγματα”, είπε.
Το Ισραήλ ξεκίνησε την εκστρατεία του για την εξόντωση της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς που ελέγχει τη Γάζα, αφού μαχητές της εισέβαλαν από τα σύνορα στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.200 Ισραηλινούς, κυρίως αμάχους, και συλλαμβάνοντας 240 ομήρους, σύμφωνα με το Ισραήλ.
Έκτοτε, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν πολιορκήσει τον θύλακα και έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος του, με περισσότερους από 18. 000 ανθρώπους να έχουν επιβεβαιωμένα σκοτωθεί, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές, και πολλές χιλιάδες να φοβούνται ότι χάθηκαν στα ερείπια ή ότι δεν μπορούν να φτάσουν τα ασθενοφόρα.
Ο Dardari δήλωσε ότι η κλίμακα της καταστροφής στη Γάζα μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ήταν πρωτοφανής από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
“Η απώλεια του 45-50% του συνόλου των κατοικιών σε ένα μήνα μάχης. Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο, η σχέση μεταξύ του επιπέδου καταστροφής και του χρόνου είναι μοναδική”, δήλωσε ο Al Dardari.
Ο μαζικός εκτοπισμός σχεδόν του 80% του πληθυσμού της Γάζας μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα επισκίασε τη δεκαετή και πλέον συριακή σύγκρουση, η οποία προκάλεσε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στον κόσμο.
“Η Συρία χρειάστηκε πέντε χρόνια μάχης για να φτάσει στο ίδιο επίπεδο καταστροφής που έφτασε η Γάζα σε ένα μήνα”, δήλωσε ο Νταρντάρι, πρώην υπουργός οικονομικών υποθέσεων της συριακής κυβέρνησης.
Ο Dardari, εμπειρογνώμονας σε θέματα ανοικοδόμησης σε εμπόλεμες ζώνες, δήλωσε ότι η ομάδα του έχει ήδη απευθυνθεί σε αναπτυξιακά ταμεία και πολυμερή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σχετικά με σενάρια μεταπολεμικής ανοικοδόμησης για τη Γάζα.
“Δεν περιμένουμε να τελειώσουν οι μάχες. . . η προσπάθεια αυτή έχει ξεκινήσει”, δήλωσε ο Νταρντάρι, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
www.investing.com