“Μεγαλώστε” τους μικρούς, εδώ και τώρα! Του Γιώργου Κράλογλου

Αν η κυβέρνηση θέλει να αφήσει αποτύπωμα στην οικονομία, ας δείξει τόλμη στα κίνητρα για τις συγχωνεύσεις. Αλλιώς θα την θυμόμαστε για τα κουπόνια…

  • Και όταν λέμε κίνητρα για τις συγχωνεύσεις δεν εννοούμε όσα θα περιγράφονται στη σχετική νομοθεσία που προωθεί και (όπως συνηθίζεται στο Ελλαδιστάν) θα περιμένουμε να “φιλοτιμηθούν” τα αρμόδια και τα συναρμόδια υπουργεία και οι κρατικές υπηρεσίες να συνεργαστούν στην εφαρμογής της…

Δεν εννοούμε την έκδοση των γνωστών κοινών υπουργικών αποφάσεων εφαρμογής του νόμου που για να συμφωνήσουν οι πάντες να εκδοθούν τελειώνει η θητεία της κυβέρνησης και περιμένουμε από την επόμενη να δώσει συνέχεια, αφού ενημερωθεί, πράγμα που σημαίνει ότι θα περάσει η μισή θητεία της, με τη νομοθεσία όμως να μένει στον αέρα…

  • Και δεν το λέμε αυτό καθόλου τυχαία.

Θυμίζουμε (στους πολιτικούς και κρατικούς παράγοντες που το αμελούν σκόπιμα..) άλλη μια παρόμοια σημαντική πολιτική πρωτοβουλία. Για επενδύσεις αυτή.

  • Ξεκίνησε μεταξύ του 1985-1990. Ήταν ανάμεσα σε κίνητρα και τότε, αλλά για την προσέλκυση επενδύσεων. Αφορούσε την αντικατάσταση νομοθεσίας αδειοδοτήσεων εργοστασίων με νέα (ευέλικτη την είπαν τότε) χωρίς πολλές διαδικασίες και εμπλοκές…

Μπράβο σας είπαμε και όσοι παρακολουθούσαμε και δημοσιογραφικά το θέμα…

  • Το νομοθέτημα ψηφίσθηκε. Αλλά από τότε μέχρι σήμερα, 30-35 χρόνια, (το έχουμε σημειώσει ξανά και δεν θα σταματήσουμε να το λέμε) έχει κενά στην εφαρμογή.

Πασχίζουμε να στήσουμε στην πράξη τις διαδικασίες που προβλέπει ώστε οι άδειες να μη θέλουν την μάνα και τον πατέρα τους… για να εκδοθούν.

  • Οι δε περιφερειακές υπηρεσίες να συμφωνούν με κεντρικές στην εφαρμογή των κινήτρων… του 1985-90.

Δεν τα λέμε αυτά γιατί δεν έχουμε κάτι άλλο να γκρινιάξουμε. 

Λέει, για παράδειγμα, το νομοθέτημα για το μεγάλωμα μικρών επιχειρήσεων με συγχωνεύσεις ότι θα αυξηθεί το όριο των επενδύσεων όπου θα ισχύει έκπτωση 50% από το φορολογητέο εισόδημα, σε όσους επενδύουν σε ελληνικές startups.

  • Και λέμε εμείς τώρα… Μπράβο στο κίνητρο.

Θα συμφωνούν όμως στην πράξη και οι κρατικοί παράγοντες που θα εξετάζουν  (ας πούμε…) το ποιες είναι ελληνικές startups και ποιες όχι ή για την “ταυτότητα” τους θα ζητάνε μέχρι πιστοποιητικό γενεών επί γενεών… και πολλά άλλα που κάνουν να βαριέται ο επενδυτής και να τα παρατάει. Το βλέπουμε και σήμερα σε υπηρεσίες, σε όλη την χώρα, με συνέπειες στην αποεπένδυση.

Και πάμε στο άλλο, το κλασσικό για την ελληνική γραφειοκρατική πραγματικότητα που ανατρέπει στην πράξη κάθε κίνητρο που νομοθετεί η όποια κυβέρνηση με τις παρόμοιες παρεμβάσεις στην οικονομία.

Λέει το νομοσχέδιο ως κίνητρο (πολύ σωστά). “Κατάργηση γραφειοκρατικών διατυπώσεων για την ταχύτερη έκδοση εγκρίσεων”.

Ξέρετε όμως τι επανάσταση είναι αυτή για τον 50χρονο και πλέον κρατισμό στο Ελλαδιστάν;  

  • Θα τα δούμε από την ψήφιση του νέου νόμου και κατά την πιθανή πορεία για την εφαρμογή του, αν βεβαίως δεν τα φροντίσουμε από πριν, με σοβαρές παρεμβάσεις και επίσης σοβαρές μεταβολές στα ισχύοντα σήμερα.

Γιατί (τελικά) αν το (ορθότατο κατά τα άλλα) πολιτικό εγχείρημα να μεγαλώσουμε την οικονομία με συγχωνεύσεις και ομαδοποιήσεις μικρών που συνθέτουν σήμερα το 98,5% της οικονομίας μας στην παραγωγή και σε άλλους τομείς “φρακάρει” (ως συνήθως) στις αρμοδιότητες (ποιος είναι αρμόδιος και σε τι…) και ειδικά σε ότι λέμε συναρμοδιότητα… ξεχάστε και όλα τα κίνητρα και την “φιλοσοφία” ανάπτυξης με αναβάθμιση της δυναμικότητας και ανταγωνιστικότητας της σημερινής μας (πολύ μικρής) παρουσίας στους οικονομικούς στόχους της Ε.Ε.

[email protected]

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο