Μειωμένες οι αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας για το 2025

αμυντικών δαπανών

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε τη Δευτέρα ότι το υπουργείο του έλαβε «σημαντικά λιγότερη» χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του 2025 από ό,τι είχε επιδιώξει για σχέδια αύξησης των ετήσιων αμυντικών δαπανών κατά 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ (7,25 δισεκατομμύρια δολάρια).


Αναφορές από τοπικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της εφημερίδας Bild, ανέφεραν ότι το υπουργείο θα λάβει επιπλέον 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του υπουργού αρνήθηκαν να σχολιάσουν.


Ο Πιστόριους είπε ότι το έλλειμμα ήταν «ενοχλητικό», αλλά πρόσθεσε ότι τώρα έπρεπε να «προσαρμοστεί σε αυτό και να κάνει το καλύτερο δυνατό».


«Σημαίνει ότι δεν μπορώ να ξεκινήσω ορισμένα πράγματα τόσο γρήγορα όσο απαιτεί η “Zeitenwende” και η κατάσταση απειλής», δήλωσε κατά την άφιξή του στο Φέρμπανκς της Αλάσκας, αναφερόμενος στη σημαντική αλλαγή πολιτικής που ανακοίνωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η αλλαγή πολιτικής περιελάμβανε τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για να επαναφέρει τον στρατό στην ταχύτητα.

Σύμφωνα με τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό που επιτεύχθηκε την Παρασκευή, η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας συμφώνησε να διατηρήσει τις γερμανικές αμυντικές δαπάνες πάνω από τον στόχο του ΝΑΤΟ του 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, με επιπλέον 30 δισεκατομμύρια ευρώ το 2028 για την επίτευξη του στόχου, παρά το γεγονός ότι το ειδικό ταμείο θα έχει εξαντληθεί.


Ο μεσοπρόθεσμος οικονομικός σχεδιασμός που συμφωνήθηκε την Παρασκευή προβλέπει συνολικά 80 δισεκατομμύρια ευρώ το 2028, «περισσότερα από ποτέ στην ιστορία της Γερμανίας», δήλωσε ο Πιστόριους.


Ο ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος της Γερμανίας προειδοποίησε ότι οι ένοπλες δυνάμεις χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια αμέσως για να είναι έτοιμες για μάχη σε πέντε χρόνια, όταν πιστεύουν ότι η Ρωσία θα είναι σε θέση να επιτεθεί στο έδαφος του κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος στις αμυντικές δαπάνες, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος ενεργεί επίσης ως αντικαγκελάριος της Γερμανίας, δήλωσε τη Δευτέρα ότι «οι οικονομικές συνθήκες δεν ταιριάζουν στην κατάσταση ασφαλείας της Γερμανίας».

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο