Μειώνει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη η γαλλική κυβέρνηση

περικοπές

ΑΕΠ

 

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire δήλωσε ότι η κυβέρνηση μείωσε την πρόβλεψή της για την αύξηση του ΑΕΠ το 2024 στο 1% από 1,4%, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και τη Γάζα και η επιβράδυνση στους κορυφαίους εμπορικούς εταίρους Γερμανία και Κίνα επισκίασαν τις προοπτικές.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική τηλεόραση TF1, είπε επίσης ότι οι κρατικές δαπάνες θα μειωθούν κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ (10,8 δισεκατομμύρια δολάρια) σε όλα τα τμήματα και τις υπηρεσίες.

«Είναι μια πρόβλεψη ανάπτυξης που παραμένει θετική, αλλά λαμβάνει υπόψη το νέο γεωπολιτικό πλαίσιο», δήλωσε ο Λεμέρ, αναφέροντας τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, τα προβλήματα με τις θαλάσσιες μεταφορές στην Ερυθρά Θάλασσα και την οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα και τη Γερμανία.

Πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις φόρων και περικοπές στις πληρωμές κοινωνικής ασφάλισης προς τους πολίτες, αλλά τόνισε ότι όλα τα υπουργεία και οι υπηρεσίες της κυβέρνησης θα συμβάλουν στις περικοπές δαπανών.

«Θα περικόψουμε άμεσα, τις επόμενες ημέρες, δέκα δισεκατομμύρια ευρώ σε κρατικές δαπάνες», είπε.

Είπε ότι θα υπάρξουν πέντε δισεκατομμύρια ευρώ σε περικοπές λειτουργικών δαπανών για όλα τα υπουργεία και άλλα πέντε δισεκατομμύρια σε δημόσιες πολιτικές, κυρίως ένα δισεκατομμύριο σε δημόσιες ενισχύσεις για την ανάπτυξη και ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε επιδοτήσεις ανακαίνισης κτιρίων κατοικιών.

Ένα άλλο δισεκατομμύριο θα αφαιρεθεί από τους προϋπολογισμούς κρατικών φορέων, όπως το πρακτορείο εξαγωγών Business France και το πρακτορείο ANCT (Agence Nationale de la Ccohésion des Territoires) για τις πολιτικές της περιφερειακής κυβέρνησης.

Ο Λεμέρ δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι η Γαλλία θα παραμείνει σε καλό δρόμο για να τηρήσει τον στόχο της μείωσης του κρατικού ελλείμματος του 2024 στο 4,4% του ΑΕΠ.

«Διατηρούμε τη δυνατότητα εκτέλεσης συμπληρωματικού προϋπολογισμού το καλοκαίρι, ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες και την πολιτική κατάσταση», είπε.

Η κυβέρνηση στοχεύει να μειώσει σταδιακά το δημοσιονομικό έλλειμμα τα επόμενα χρόνια έως ότου πέσει κάτω από το ανώτατο όριο του 3% της ΕΕ το 2027.

Η νέα κυβερνητική πρόβλεψη ευθυγραμμίζεται περισσότερο με μια σειρά πρόσφατων υποβαθμίσεων των προοπτικών ανάπτυξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον ΟΟΣΑ και τη γαλλική στατιστική υπηρεσία INSEE.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 Φεβρουαρίου μείωσε την πρόβλεψή της για την αύξηση του ΑΕΠ της Γαλλίας το 2024 στο 0,9% από το 1,2% που παρατηρήθηκε τον Νοέμβριο και μείωσε την πρόβλεψή της για τη Γερμανία στο 0,3% από 0,8%.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο ΟΟΣΑ μείωσε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Γαλλίας το 2024 στο 0,6% από 0,8% προηγουμένως.

Η στατιστική υπηρεσία της Γαλλίας INSEE στις 7 Φεβρουαρίου προέβλεψε τριμηνιαία ανάπτυξη μόλις 0,2% το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο.

Η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε 0,9% το 2023, σε σύγκριση με 2,5% το 2022 και 6,4% μετά τον Covid το 2021. ($1 = 0. 9282 ευρώ)

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο