Μειώνει τις εκτιμήσεις του για την γερμανική οικονομία το ινστιτούτο Ifo

Ifo

Το γερμανικό ινστιτούτο Ifo μείωσε την πρόβλεψή του για την οικονομική ανάπτυξη το 2024 την Τετάρτη, καθώς η αδύναμη κατανάλωση και τα υψηλά επιτόκια συνεχίζουν να πλήττουν τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Το Ifo μείωσε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη φέτος στο 0,2%, από 0,7% τον Ιανουάριο και 0,9% τον Δεκέμβριο.

«Η συγκράτηση των καταναλωτών, τα υψηλά επιτόκια και οι αυξήσεις των τιμών, τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης και η αδύναμη παγκόσμια οικονομία πλήττουν επί του παρόντος την οικονομία στη Γερμανία και οδηγούν σε άλλη μια χειμερινή ύφεση», δήλωσε ο Timo Wollmershaeuser του Ifo.

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023 και αναμένεται να συρρικνωθεί ξανά το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τον Wollmershaeuser. Δύο συνεχόμενα τρίμηνα μείωσης της παραγωγής ορίζονται ως τεχνική ύφεση.

Με τη σταδιακή χαλάρωση των επιτοκίων και του πληθωρισμού, η οικονομική παραγωγή θα επιταχυνθεί προς τα μέσα του έτους, πρόσθεσε ο οικονομολόγος.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί στο 2,3% φέτος από 5,9% πέρυσι και να μειωθεί στο 1,6% το 2025.

Για το 2025, το Ifo αύξησε την εκτίμησή του για την ανάπτυξη κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,5%.

Υπήρξαν επίσης καλά νέα στην αγορά εργασίας. Παρά την οικονομική ύφεση, ο αριθμός των απασχολουμένων αναμένεται να αυξηθεί σε 46,1 εκατομμύρια φέτος από 45,9 εκατομμύρια το 2023 και να φτάσει στο ρεκόρ των 46,2 εκατομμυρίων το επόμενο έτος.

Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να αυξηθεί στο 5,9% το 2024 από 5,7% πέρυσι, πριν μειωθεί στο 5,6% το 2025.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο