Οι εξαγωγείς της ευρωζώνης θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για τα επόμενα χρόνια καθώς το υψηλό ενεργειακό κόστος και η κακή αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας θα επιβαρύνουν την ανταγωνιστικότητά τους, υποστήριξε μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τη Δευτέρα.
Οι εξαγωγείς της ευρωζώνης χάνουν σταθερά μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς και οι δυσκολίες τους έχουν γίνει ακόμη πιο έντονες τα τελευταία χρόνια, καθώς το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος έπεσε στα περιθώρια και έσυρε μεγάλο μέρος του τεράστιου βιομηχανικού τομέα του μπλοκ βαθιά σε ύφεση.
«Οι προκλήσεις ανταγωνιστικότητας θα μπορούσαν να επιμείνουν καθώς το ενεργειακό κόστος θα παραμείνει πιθανότατα αυξημένο και η ζώνη του ευρώ εξακολουθεί να είναι ευάλωτη σε αλλαγές στις συνθήκες της παγκόσμιας αγοράς λόγω της συνεχιζόμενης εξάρτησής της από τις εισαγωγές ενέργειας», ανέφερε η ΕΚΤ σε άρθρο του Economic Bulletin.
Οι πρόσφατες κρίσεις από την πανδημία έως την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν επίσης εκθέσει την ευπάθεια της ευρωζώνης στην προσφορά εισαγωγών και το σοκ κόστους, το οποίο μπορεί να επιδεινωθεί από τον γεωπολιτικό κατακερματισμό, πρόσθεσε η ΕΚΤ.
Η αύξηση της παραγωγικότητας στην ευρύτερη οικονομία της ευρωζώνης έχει ακολουθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και το χάσμα μεταξύ των δύο οικονομικών μπλοκ έχει διευρυνθεί ακόμη και τα τελευταία χρόνια.
Μεταξύ 1995 και 2019, η παραγωγικότητα της εργασίας στις ΗΠΑ ανά ώρα εργασίας αυξήθηκε κατά περίπου 50% ή 2,1% ετησίως, ενώ στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε μόνο κατά 28% ή 1% ετησίως.
Αυτό το χάσμα έχει διευρυνθεί απότομα από την έναρξη της πανδημίας, αρχικά λόγω των προγραμμάτων διατήρησης των θέσεων εργασίας, στη συνέχεια λόγω του σοκ στις τιμές της ενέργειας, που προκλήθηκε κυρίως από τον πόλεμο της Ρωσίας.
Μεταξύ του τέταρτου τριμήνου του 2019 και του δεύτερου τριμήνου του 2024, η παραγωγικότητα στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε μόλις 0,9% ενώ στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 6,7%, πρόσθεσε η ΕΚΤ.
Ωστόσο, είναι πιθανή κάποια βελτίωση καθώς οι κλυδωνισμοί της προσφοράς και η μετατόπιση των προτιμήσεων της παγκόσμιας ζήτησης εξασθενούν. Ωστόσο, τα ζητήματα ανταγωνιστικότητας του ευρώ είναι πιθανό να παραμείνουν δεδομένων των διαρθρωτικών τρωτών σημείων της ευρωζώνης, υποστήριξε η ΕΚΤ.
www.investing.com