Ο πετρελαϊκός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας Aramco (TADAWUL:2222) ανέφερε μείωση 15,4% στα κέρδη του τρίτου τριμήνου, αποδίδοντας την πτώση στις χαμηλότερες τιμές του αργού και τα ασθενέστερα περιθώρια διύλισης.
Παρόλα αυτά, η Aramco διατήρησε σταθερά το σημαντικό μέρισμά της, διατηρώντας μια πληρωμή 31,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρίμηνο.
Οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν οριακά μετά την έκθεση.
Για την περίοδο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, η Aramco σημείωσε καθαρά κέρδη 27,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία, παρά την πτώση σε ετήσια βάση, ξεπέρασαν τη μέση εκτίμηση της εταιρείας για 26,9 δισεκατομμύρια δολάρια και την προηγούμενη πρόβλεψη της Citi για 26,3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το μέρισμα περιλαμβάνει 10,8 δισεκατομμύρια δολάρια που συνδέονται με την απόδοση, μια δομή που η Aramco εισήγαγε το 2022 μετά από μια εξαιρετική χρονιά για κέρδη όταν οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύτηκαν. Αυτό το στοιχείο που συνδέεται με την απόδοση έρχεται πάνω από ένα βασικό μέρισμα που διανέμει η εταιρεία ανεξάρτητα από τα τριμηνιαία αποτελέσματά της – μια σχετικά σπάνια προσέγγιση για εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο.
Η Aramco αναμένει να πληρώσει συνολικά 124,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε μερίσματα για το 2024, με 43,1 δισεκατομμύρια δολάρια να συνδέονται με την απόδοση.
Οι μετοχές της Aramco υποχώρησαν περίπου 17% φέτος, ακολουθώντας τις αμερικανικές μεγάλες εταιρείες πετρελαίου Exxon (NYSE:XOM) και Shell (LON:SHEL), ωστόσο σε μεγάλο βαθμό ακολουθούν την πτώση της BP (NYSE:BP) κατά 18%.
Τα χαμηλότερα επίπεδα παραγωγής και οι τιμές του πετρελαίου έχουν επιβαρύνει τα κρατικά έσοδα της Σαουδικής Αραβίας. Μια προκαταρκτική δήλωση προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο έδειξε προβλεπόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα 118 δισεκατομμυρίων ριάλ (32 δισεκατομμύρια δολάρια) για το 2023, ή περίπου 2,9% του ΑΕΠ. Αυτή η πρόβλεψη είναι μεγαλύτερη από το έλλειμμα των 79 δισεκατομμυρίων ριάλ που αναμενόταν στον προϋπολογισμό του Δεκεμβρίου 2024.
Για να αντιμετωπίσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, η Σαουδική Αραβία πούλησε ένα επιπλέον μερίδιο της Aramco νωρίτερα φέτος, εξασφαλίζοντας 12,35 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το βασίλειο αναδείχθηκε ως ο μεγαλύτερος εκδότης χρέους μεταξύ των αναδυόμενων αγορών το πρώτο εξάμηνο του έτους. Το δημόσιο χρέος της Σαουδικής Αραβίας διαμορφώθηκε στα 1,15 τρισεκατομμύρια ριάλ (306,17 δισεκατομμύρια δολάρια) στα τέλη Ιουνίου, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 9,4%.
Μέχρι το τέλος του 2023, αυτό το επίπεδο χρέους αναμένεται να φτάσει τα 1,172 τρισεκατομμύρια ριάλ, υπερβαίνοντας τις προηγούμενες προβλέψεις για 1,103 τρισεκατομμύρια.
πηγή:www.investing.com