Μειώθηκε το ποσοστό του ευρώ ως συναλλαγματικού αποθέματος

Γερμανία

ευρώ ΕΚΤ

Το μερίδιο του ευρώ σε ξένο συνάλλαγμα υποχώρησε πέρυσι εις βάρος του δολαρίου και του γιεν και περαιτέρω μειώσεις είναι πιθανές κάθε φορά που η Ρωσία είναι ελεύθερη να μειώσει το δικό της απόθεμα ευρώ, σύμφωνα με νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Το μερίδιο του ευρώ μεταξύ των συναλλαγματικών διαθεσίμων μειώνεται από την αρχή της δεκαετίας και η ΕΚΤ υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κάνει ένα ακόμη άλμα στη χρηματοπιστωτική ενοποίηση εάν θέλει να αντιστρέψει αυτή την τάση.

Το μερίδιο του ευρώ μεταξύ των συναλλαγματικών διαθεσίμων μειώθηκε κατά μία πλήρη ποσοστιαία μονάδα στο 20% το 2023 και οι επίσημοι διαχειριστές συναλλαγματικών διαθεσίμων ήταν καθαροί πωλητές περιουσιακών στοιχείων σε ευρώ ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανέφερε η ΕΚΤ σε έκθεσή της την Τετάρτη.

«Αντίθετα, οι μετοχές του δολαρίου ΗΠΑ, του γιεν Ιαπωνίας και άλλων μη παραδοσιακών αποθεματικών νομισμάτων αυξήθηκαν», ανέφερε η ΕΚΤ. “Συγκεκριμένα, υπήρξαν αγορές συναλλαγματικών διαθεσίμων σε γιεν από επίσημους επενδυτές, πιθανώς με στόχο την αντιστάθμιση της υποτίμησης του γιεν κατά την περίοδο επανεξέτασης”.

Η ΕΚΤ εκτιμά επίσης ότι τα αποθεματικά της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας σε ευρώ μειώθηκαν κατά 35 δισεκατομμύρια ευρώ, κυρίως λόγω της παρέμβασής της για τη στήριξη του ελβετικού φράγκου.

Ενώ τα επιτόκια της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν απότομα, αυτό δεν βελτίωσε την ελκυστικότητα του νομίσματος, επειδή τα επιτόκια είναι υψηλότερα σε πολλά άλλα μέρη και λόγω των υποτονικών οικονομικών προοπτικών της ζώνης του ευρώ.

Επικαλούμενη πρόσφατη έρευνα 91 κεντρικών τραπεζών στην έκθεση HSBC Reserve Management Trends, η ΕΚΤ ανέφερε ότι τόσο η χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική όσο και οι προοπτικές του μπλοκ αποτελούν αιτία ανησυχίας.

«Οι συμμετέχοντες σε αυτή την έρευνα ανέφεραν τις αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ, την έλλειψη προσφοράς περιουσιακών στοιχείων υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης και την κεντρική έκδοση χρέους ως πιθανούς παράγοντες που εμποδίζουν τις επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία σε ευρώ», ανέφερε η ΕΚΤ.

Το μέλλον θολώνει επίσης από τα σχέδια της Ρωσίας.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας κατείχε περίπου το 8% των παγκόσμιων αποθεμάτων σε ευρώ πριν ακινητοποιηθούν το 2022, εκτιμά η ΕΚΤ.

«Αυτό υποδηλώνει ότι τα μέτρα που σχετίζονται με τις κυρώσεις μπορεί να σχετίζονται με το μερίδιο του ευρώ στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα στο μέλλον», ανέφερε η τράπεζα.

Η ΕΚΤ έχει επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία της για τα σχέδια να χρησιμοποιήσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν αποκλειστεί στην Ευρώπη για να βοηθήσει την Ουκρανία, φοβούμενη ότι άλλοι μπορεί στη συνέχεια να αρχίσουν να αμφιβάλλουν για την ασφάλεια των αποθεμάτων τους σε ευρώ.

«Η οπλοποίηση ενός νομίσματος αναπόφευκτα μειώνει την ελκυστικότητά του και ενθαρρύνει την εμφάνιση εναλλακτικών λύσεων», δήλωσε νωρίτερα φέτος ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας και πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Fabio Panetta.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο