Μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού η Naval Group

Την ένταξη της εταιρείας Naval Group Hellas, θυγατρικής εταιρείας του γαλλικού ναυπηγοκατασκευαστικού κολοσσού Naval Group, στην οικογένεια της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας ανακοίνωσε σήμερα ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ).

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, κατά τη δεύτερη ημέρα της Διεθνούς Έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας EUROSATORY 2024, στο Ελληνικό Περίπτερο υπογράφτηκε η ένταξη της Naval Group Hellas στο ΣΕΚΠΥ από τον Πρόεδρο του ΣΕΚΠΥ, κ. Αναστάσιο Ροζολή, και τον κ. Benoit Chapalain, Εκτελεστικού Διευθυντή της Naval Group Hellas παρουσία του Pierre Eric Pommellet, Διευθύνων Σύμβουλο της Naval Group.

Η Naval Group Hellas, η ίδρυση της οποίας ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του 2023, αποτελεί μέρος της μακροπρόθεσμης δέσμευσής και του ισχυρού αποτυπώματος της μητρικής εταιρείας στην Ελλάδα και υποστηρίζει τις αναπτυσσόμενες δραστηριότητές της τελευταίας με τους Έλληνες εταίρους.

Μετά την υπογραφή της πρώτης σύμβασης της Naval Group με ελληνική εταιρεία για την παραγωγή στην Ελλάδα του εξοπλισμού των φρεγατών FDI σήμερα, περισσότερες από 100 παραγγελίες αγοράς έχουν υπογραφεί με 30 ελληνικές εταιρείες για τη συμμετοχή τους στα προγράμματα της Naval Group:

  • όπως ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ (προκατασκευασμένα μπλοκ κύτους για ελληνικές και γαλλικές FDI), MALLIONDA (σωληνώσεις και ηλεκτρολογικές εργασίες στο ναυπηγείο του Lorient), METKA και MEVACO (μηχανολογικός εξοπλισμός), AKMON, SSMART, PRISMA, MAREL και SIMON TECHNOLOGIES (ηλεκτρονικός εξοπλισμός), EMMIS, KASSIDIARIS και KAFKAS (ηλεκτρολογικός εξοπλισμός), FARAD (εξοπλισμός HVAC), VIKING NORDSAFE HELLAS και MARITA HELLAS (φουσκωτά σκάφη άκαμπτου κύτους και εξοπλισμός ασφαλείας), κ.λπ.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η διαχρονική παρουσία της Naval Group στην Ελλάδα από το 2008 έχει αλλάξει την πορεία της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας λόγω της επένδυσης της στο εγχώριο τεχνολογικό κεφάλαιο και των δραστηριοτήτων Μεταφοράς Τεχνολογίας. Μέχρι σήμερα, χάρη σε αυτή τη μακροχρόνια παρουσία, η εταιρεία έχει καταφέρει να εντοπίσει, να οικοδομήσει και να εδραιώσει σχέσεις όχι μόνο με πολλές καινοτόμες εταιρείες υψηλής ειδίκευσης, αλλά και με ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς εταίρους.

  • Ως εκ τούτου, το αμυντικό οικοσύστημα της Ελλάδας έχει ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της Naval Group στην Ελλάδα χάρη στο πολύ φιλόδοξο Σχέδιο Συμμετοχής της Ελληνικής Βιομηχανίας, μια στρατηγική κίνηση που είχε ως αποτέλεσμα την ενσωμάτωση πολλών ελληνικών οντοτήτων στην εφοδιαστική αλυσίδα της Naval Group δημιουργώντας ποικίλες βιομηχανικές ευκαιρίες.

Η συνεργασία αυτή συνάδει πλήρως με τον στόχο της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης και της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας της εγχώριας αμυντικής βιομηχανικής βάσης. Σε αυτό το πλαίσιο, η ένταξη της Naval Group Hellas στο Σύνδεσμο όχι μόνο αποτελεί το επιστέγασμα της μέχρι τώρα αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών, αλλά θέτει και τις βάσεις για τη δημιουργία νέων, σημαντικών προοπτικών.

  • Ο ΣΕΚΠΥ υποστηρίζει έμπρακτα προσπάθειες που προωθούν την καινοτομία και τη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, και ως εκ τούτου, σκοπεύει να κάνει τη συνεργασία με τη NAVAL GROUP τον κανόνα και όχι την εξαίρεση.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ, Tάσος Ροζολής, εξέφρασε τον ενθουσιασμό για την ένταξη της Naval Group Hellas στον Σύνδεσμό και σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «πρόκειται για ένα ορόσημο για το εγχώριο αμυντικό οικοσύστημα, όχι μόνο γιατί μεγαλώνει η οικογένειά μας, αλλά γιατί η προσθήκη μιας βιομηχανίας με το μέγεθος της Naval Group επιβεβαιώνει τη δυναμική του της χώρας μας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

  • Η δημιουργία της θυγατρικής της Naval Group Hellas εντάσσεται πλήρως στη διαδικασία ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής και της γαλλικής βιομηχανίας και αποτελεί πυλώνα του μακροπρόθεσμου αποτυπώματος της Naval Group στην Ελλάδα. Η εισαγωγή της εταιρείας στην οικογένεια της ΣΕΚΠΥ θα διευκολύνει και θα εγκαινιάσει περαιτέρω σημαντικές προοπτικές που θα εδραιώσουν τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα της εγχώριας αμυντικής βιομηχανικής βάσης.  Είμαστε ευτυχείς που σας έχουμε μαζί μας σε μια προσπάθεια να πάμε το αμυντικό σύμφωνο ορόσημο και τη στρατηγική συμμαχία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας ένα βήμα παραπέρα».

NAVAL GROUP

Όπως ανακοίνωσε η Naval Group, ο Pierre Eric Pommellet, Διευθύνων Σύμβουλος της Naval Group, και ο Τάσος Ροζολής, Πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ, γιόρτασαν την ένταξη της Naval Group Hellas στον ΣΕΚΠΥ στο Ελληνικό Περίπτερο. Ένα σημαντικό ορόσημο, δύο χρόνια μετά την υπογραφή της πρώτης σύμβασης της Naval Group με ελληνική εταιρεία για την παραγωγή στην Ελλάδα του εξοπλισμού των φρεγατών FDI.

Η επίσημη ένταξη του ομίλου Naval Group στη ΣΕΚΠΥ, μέσω της Naval Group Hellas, αποτελεί ένα νέο βήμα στη συνεργασία του ομίλου με την ελληνική βιομηχανία, η οποία ξεκίνησε το 2008, όταν η εταιρεία εγκαταστάθηκε στη χώρα μας, και καρποφόρησε με το σχέδιο Ελληνικής Βιομηχανικής Συμμετοχής που ξεκίνησε το 2022 με την έναρξη του προγράμματος FDI για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Στο πλαίσιο αυτό,  η Naval Group υπέγραψε τον Ιούνιο του 2022 τις πρώτες βασικές συμβάσεις και συμφωνίες συνεργασίας. Έκτοτε, η Naval Group έχει επεκτείνει σημαντικά τη συμμετοχή των Ελλήνων βιομηχανικών εταίρων στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού της, για το πρόγραμμα φρεγατών FDI, τόσο για το Ελληνικό Ναυτικό όσο και για το Γαλλικό Ναυτικό, αλλά και για άλλα προγράμματα της, διεθνείς μελλοντικούς διαγωνισμούς και μέσω  έργων R&D. Η Naval Group Hellas ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2023 για να ενισχύσει τη συμμετοχή και το αποτύπωμα της Naval Group στην Ελλάδα.

Σήμερα, περισσότερες από 100 παραγγελίες αγοράς έχουν υπογραφεί με 30 ελληνικές εταιρείες για τη συμμετοχή τους στα προγράμματα της Naval Group : όπως ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ (προκατασκευασμένα μπλοκ κύτους για ελληνικές και γαλλικές FDI), MALLIONDA (σωληνώσεις και ηλεκτρολογικές εργασίες στο ναυπηγείο του Lorient), METKA και MEVACO (μηχανολογικός εξοπλισμός), AKMON, SSMART, PRISMA, MAREL και SIMON TECHNOLOGIES (ηλεκτρονικός εξοπλισμός), EMMIS, KASSIDIARIS και KAFKAS (ηλεκτρολογικός εξοπλισμός), FARAD (εξοπλισμός HVAC), VIKING NORDSAFE HELLAS και MARITA HELLAS (φουσκωτά σκάφη άκαμπτου κύτους και εξοπλισμός ασφαλείας), κ.λπ.

Η ελληνική βιομηχανία αποδεικνύει καθημερινά το υψηλό επίπεδο δεξιοτήτων της και την ικανότητά της να παρέχει εγκαίρως εξοπλισμό και υπηρεσίες πολύ υψηλής ποιότητας. Η Naval Group Hellas προσλαμβάνει Έλληνες μηχανικούς οι οποίοι επωφελούνται από μια ολοκληρωμένη μεταφορά τεχνογνωσίας σε τομείς όπως η ναυτική αρχιτεκτονική ή το σύστημα διαχείρισης μάχης. Μετά την παράδοση των φρεγατών FDI στην Ελλάδα, το ελληνικό προσωπικό της Naval Group θα συμμετέχει στη συντήρηση των πλοίων, σε συνεργασία με ελληνικές εταιρείες.

Μεγάλη συμμετοχή στην εκδήλωση εγκαινίων του Ελληνικού Περιπτέρου

Το πρωί της δεύτερης ημέρας της Διεθνούς Έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας EUROSATORY 2024, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή αξιωματούχων και εκπροσώπων ξένων και Ελληνικών εταιρειών η εκδήλωση εγκαινίων του Ελληνικού Περιπτέρου όπου έγινε και απονομή δώρων και πλακετών από πλευράς του ΣΕΚΠΥ.

  • Το Ελληνικό Περίπτερο διοργανώνεται για πρώτη φορά στην EUROSATORY από τον ΣΕΚΠΥ με τη συνδρομή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Άμυνας της Ελλάδας και την αμέριστη υποστήριξη του Enterprise Greece.

Στην εκδήλωση χαιρέτησαν η Κα. Μάιρα Μυρογιάννη του Enterprise Greece ο πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία Δημήτρης Ζεβελάκης καθώς και ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ Υποστράτηγος Ιωάννης Μπούρας.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ Τάσος Ροζολής αναφλερθηκε στη πολύπλευρη δράση του Συνδέσμου και σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «Το Ελληνικό Περίπτερο στέκεται υπερήφανο ανάμεσα σε άλλες σημαντικές συμμετοχές, μια προσπάθεια που δεν θα μπορούσε να θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς τη σταθερή συνδρομή του Enterprise Greece και την αμέριστη υποστήριξη του Ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

  • Ο λόγος που συμμετέχουμε στο EUROSATORY 2024 έχει τις ρίζες του στη δέσμευση της ΣΕΚΠΥ για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, ώστε να πυροδοτηθεί η διασυνοριακή συνεργασία και να επεκταθεί έξω από τα σύνορα τόσο του εγχώριου όσο και του ευρωπαϊκού αμυντικού οικοσυστήματος».
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο