Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας κατάρτισε την Πέμπτη μια δέσμη από μέτρα για να αμβλύνει το οικονομικό πλήγμα από τον πληθωρισμό, η οποία θα περιλαμβάνει δαπάνες άνω των 17 τρισ. γεν (113 δισ. δολαρίων), μια κίνηση που θα μπορούσε να επιδεινώσει τα ήδη κουρελιασμένα οικονομικά της χώρας.
Για τη χρηματοδότηση μέρους των δαπανών, η κυβέρνηση θα καταρτίσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το τρέχον οικονομικό έτος ύψους 13,1 τρισ. γεν σύμφωνα με το σχέδιο που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο.
Συμπεριλαμβανομένων των δαπανών των τοπικών κυβερνήσεων και των δανείων με κρατική εγγύηση, το μέγεθος του πακέτου θα ανέλθει σε 21,8 τρισ. γεν.
“Η οικονομία της Ιαπωνίας βλέπει μια μεγάλη ευκαιρία να ανοίγεται για να περάσει σε ένα νέο στάδιο για πρώτη φορά μετά από τρεις δεκαετίες”, καθώς βγαίνει από ένα αποπληθωριστικό σπιράλ, δήλωσε ο Κισίντα σε συνάντηση στελεχών της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος την Πέμπτη.
“Γι’ αυτό πρέπει να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να αυξήσουν την κερδοφορία τους και να κερδίσουν έσοδα για να αυξήσουν τους μισθούς”, είπε.
Η δέσμη μέτρων περιλαμβάνει προσωρινές περικοπές στους φόρους εισοδήματος και κατοικιών, πληρωμές σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και επιδοτήσεις για τη μείωση των λογαριασμών βενζίνης και κοινής ωφέλειας.
Σε συνδυασμό, το σχέδιο δαπανών θα ενισχύσει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Ιαπωνίας κατά περίπου 1,2% κατά μέσο όρο τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με κυβερνητική εκτίμηση.
Η επίδραση των επιδοτήσεων για τη βενζίνη και τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας θα πιέσει τον συνολικό πληθωρισμό των καταναλωτών κατά περίπου 1,0 ποσοστιαία μονάδα από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του επόμενου έτους, ανέφερε.
Ο πληθωρισμός, ο οποίος τροφοδοτείται από την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, διατηρείται πάνω από το στόχο της κεντρικής τράπεζας του 2% για περισσότερο από ένα χρόνο, επιβαρύνοντας την κατανάλωση και θολώνοντας τις προοπτικές μιας οικονομίας που ανακάμπτει με καθυστέρηση από τα σημάδια που άφησε το COVID-19.
Το αυξανόμενο κόστος ζωής ευθύνεται εν μέρει για την πτώση των ποσοστών αποδοχής του Κισίντα, γεγονός που αυξάνει την πίεση στον πρωθυπουργό να λάβει μέτρα για την ανακούφιση των νοικοκυριών.
Οι αναλυτές αμφιβάλλουν κατά πόσον τα περίπου 5 τρισεκατομμύρια γεν που θα δαπανηθούν για φορολογικές περικοπές και πληρωμές θα συμβάλουν σημαντικά στην τόνωση της κατανάλωσης και της οικονομικής ανάπτυξης της Ιαπωνίας.
Ο Takahide Kiuchi, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας της Ιαπωνίας, ο οποίος σήμερα είναι οικονομολόγος στο Nomura Research Institute, αναμένει ότι τα μέτρα θα αυξήσουν το ΑΕΠ μόλις κατά 0,19% για το έτος.
“Πρόκειται για μια πολιτική που δεν είναι πολύ αποδοτική”, δήλωσε. “Με το παραγωγικό κενό της Ιαπωνίας να έχει γίνει θετικό την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, η οικονομία δεν χρειάζεται εξαρχής πακέτο τόνωσης”
Η δέσμη μέτρων περιλαμβάνει επίσης μέτρα για την ενίσχυση των αλυσίδων εφοδιασμού και της βασικής τεχνολογίας, όπως φορολογικές ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις που επενδύουν σε τομείς που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας.
Οι δαπάνες μπορεί να αναγκάσουν την κυβέρνηση να εκδώσει περισσότερα ομόλογα και να αυξήσουν το διογκούμενο δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας, το οποίο, με διπλάσιο μέγεθος από την οικονομία της, είναι το μεγαλύτερο μεταξύ των μεγάλων οικονομιών.
Η οικονομία της Ιαπωνίας πιθανότατα συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο μετά την αστρική ανάπτυξη την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η επιβράδυνση της Κίνας επιβαρύνουν την κατανάλωση και τις εξαγωγές. Η πτώση των πραγματικών μισθών τον Ιούλιο ενισχύει τις αμφιβολίες σχετικά με τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας ότι η εγχώρια ζήτηση μπορεί να διατηρήσει τη χώρα σε σταθερή πορεία ανάκαμψης.
Πηγή: investing.com