ΜΕΖΖ: Τα χαρτιά αυτά θα δείξουν την πλήρη εικόνα τους μέσα σε μια δεκαετία (από τον ΟΑΚ)

EΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ για το… τελευταίο σημείο των αξιολογήσεων. Πόσο ακριβώς αποτιμήθηκαν τα Junior ομόλογα των ΜΕΖΖ; Ναι, είναι αυτά που θα πληρωθούν τελευταία αν και εφόσον εξοφληθούν τα mezzanine. (ΓΡΑΦΤΗΚΕ πριν πολλούς μήνες)

Δηλαδή και για να μην μπω σε λεπτομέρειες με μόλις 600.000 Ευρώ αποτιμήθηκαν ομόλογα υψηλού ρίσκου συνολικής αξίας 11.45 ΔΙΣ ευρώ!!

ΦΒΜΕΖΖ    1,9 ΔΙΣ: 180.000 Ευρω

ΣΑΝΜΕΖΖ  2,55 ΔΙΣ:  88.900 Ευρω

ΓΚΜΕΖΖ     3,4 ΔΙΣ:  307.000 Ευρω

ΚΑΙΡΟ        3,6 ΔΙΣ:   26.882 Ευρώ

Δηλαδή και για να μην μπω σε λεπτομέρειες με μόλις 600.000 Ευρώ αποτιμήθηκαν ομόλογα υψηλού ρίσκου συνολικής αξίας 11.45 ΔΙΣ ευρώ!!

  • Θεωρητικά λοιπόν αν κάποιος προσφέρει 2 εκατομμύρια ευρώ για τα ομόλογα αυτά τα ΜΕΖΖ μας θα τριπλασιάσουν την αξία τους γιατί απλά οι οίκοι αξιολόγησης θεωρούν τα ομόλογα αυτά μηδενικής ουσιαστικά αξίας. Ελπίζω ότι αυτό το μηδέν δεν αποτελεί βάση για κάποια πώληση των ομολόγων στην δευτερογενή αγορά (sic).
  • Να το γράψω πιο απλά. Ελπίζω να μην δούμε κάποια διοίκηση εκ των 4 εταιριών να προτείνει σε κάποια μελλοντική ΓΣ την πώληση των ομολόγων αυτών στην δευτερογενή αγορά βασισμένη στην αξιολόγηση αυτή.

Θα πάω και ένα βήμα πιο κάτω. Γιατί οι διοικήσεις των 4 εισηγμένων δεν εισάγουν τα ομόλογα αυτά όπως και τα μεσαίας εξασφάλισης στην αγορά του ΧΑΑ ή κάποια άλλη αγορά για να δούμε επιτέλους πόσο πραγματικά αξίζουν στην ελεύθερη αγορά οι τίτλοι αυτοί; Γιατί εγώ προσωπικά εκτιμώ ότι αν βγάλεις προς πώληση 11,45 ΔΙΣ ομολόγων θα πάρεις κάτι παραπάνω από 600 χιλιάρικα όσο ρίσκο και να έχεις.    

  • Θα κλείσω εδώ με μια αναθεωρημένη άποψη μου περί ΜΕΖΖ. Τα χαρτιά αυτά θα δείξουν την πλήρη εικόνα τους μέσα σε μια δεκαετία. Θα αποδώσουν καλά μερίσματα όσο αφορά τα 3 πρώτα αλλά την πλήρη αξία τους θα την δούμε μέσα στα έτη. Αν και εφόσον οι πωλήσεις των κόκκινων δανείων δεν αλλάξουν κατεύθυνση, εκτιμώ ότι θα δούμε ιστορικές αποδόσεις.

Η πρόσφατη διόρθωση αναμενόμενη κυρίως λόγω ψυχολογίας δεν ήταν τίποτα παραπάνω από την απόδειξη ότι τα ΜΕΖΖ δεν έχουν πωλητές. Αλλάξανε χέρια ελάχιστα χαρτιά και την τρίτη μέρα ανέκαμψαν. Δεν θα τα βλέπουμε μόνο πάνω, αλλά συνήθως τέτοιες συμπεριφορές προδιαθέτουν για καλύτερο μετοχικό μέλλον. 

  • Συμβουλές δεν δίνω, προτροπές δεν κάνω, επαγγελματίας δεν είμαι και σίγουρα υπάρχουν πολύ καλύτεροι αναλυτές από μένα για τόσο πολύπλοκα θέματα. Αλλά προσωπικά θα διατηρήσω χαρτιά για τουλάχιστον 5 χρόνια. Κάτι το προαίσθημα, κάτι οι υπολογισμοί μου λένε ότι την ταινία θα την δούμε σε πολλά επεισόδια και θα μας αφήσει ικανοποιημένους. 

Φιλικά

ΜΕΖΖ

ΟΑΚ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο