Mezzine Wars- The Empire Strikes Back! Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται!

Η μετοχική συμπεριφορά των ΜΕΖΖ ήρθε ως επική μελωδία στο Ελληνικό χρηματιστήριο για να επιβεβαιώσει τις μεγάλες  επιστροφές κεφαλαίου που συγκριτικά με τις υπόλοιπες εισηγμένες θα έχουν τα υψηλότερα ποσοστά απόδοσης!
  • Η εισπραξιμότητα των servicers σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο με ιλιγγιώδεις ταχύτητες που σημαίνει ότι χρόνο με το χρόνο θα αυξάνονται οι επιστροφές κεφαλαίου γιατί τα ΜΕΖΖ είναι σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης (7 μηνες λειτουργίας)
Με βάση όσα έχουν ανακοινώσει οι τράπεζες το ΦΒΜΕΖΖ θα μοιράσει 0.0144€, το ΣΑΝΜΕΖΖ 0.0588€ και το ΓΚΜΕΖΖ 0.1064€. δηλαδή με τα τωρινά κλεισίματα απο 18-25% απόδοση!
Σε όλα αυτά, μη παραλείψουμε ότι οι Τράπεζες προσπαθούν να εξομαλύνουν τις αποδόσεις κρατώντας αρκετά μετρητά στα ταμεία των ΜΕΖΖ. Ομως από την άλλη, ακόμα και αυτά κάποια στιγμή θα επιβληθεί να μοιραστούν στους μετόχους.
  • Η ανάπτυξη και σταθερότητα της Ελληνικής οικονομίας είναι ο βασικός παράγοντας ζωής τους, ειδικά τώρα που η πολιτική έχει σταθερότητα και είναι σοβαρή και πολλά υποσχόμενη.
Επιστρέφοντας στα  ΜΕΖΖ θα ήθελα να ενημερώσω ότι μέχρι τώρα αναφερθήκαμε στις εισπράξεις, όμως μην παραλείψω τους στόχους πού έχουν τεθεί για να υπάρχει και η ανανεωμένη επιτυχία τους.
Στη ΦΒΜΕΖΖ η επίτευξη στόχων σε ποσοστό 80% των mezzanine θα δώσει επιστροφή κεφαλαίου 0.40€. Αν πετύχει το 60% θα δώσει 0.28€, ενώ στο 40% θα δώσει 0.19€
Αντιλαμβανόμαστε τι έχει να συμβεί αν την ημέρα που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο στη τιμή πχ των 0.06€ ανακοινώσει η Τράπεζα επιστροφή κεφαλαίου 0.19€ λεπτά;
  • Στη γενική εικόνα θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα τρία ΜΕΖΖ έχουν τα κάτωθι χαρακτηριστικά.
ΦΒΜΕΖΖ: Η εταιρεία περιορισμένης ευθύνης Phoenix Vega Mezz που ιδρύθηκε το 2021 είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο Αθηνών και συγκεκριμένα στην Εναλλακτική Αγορά, έχει 1.250.367.229 μετοχές και κωδικό διαπραγμάτευσης ΦΒΜΕΖΖ.
Το αντικείμενο της εταιρείας δεν είναι τίποτα εξωτικό, απλά διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο ομολόγων, το οποίο αποτελεί το 99% του ενεργητικού της. Το χαρτοφυλάκιο αυτό συμπεριλαμβάνει το 65% μιας σειράς ομολογιών ενδιάμεσης εξοφλητικής προτεραιότητας (mezzanine notes) και το 35% μιας σειράς ομολογιών χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (junior notes).
Τα ομόλογα αυτά, ενδιάμεσης εξοφλητικής προτεραιότητας (mezzanine notes), εφόσον πληρώνονται από τον εκδότη, θα δίνουν στην εν λόγω εταιρεία ετήσιο έσοδο 20,8 εκατ. ευρώ, που θα επαναλαμβάνεται, όσο ο εκδότης πληρώνει, μέχρι το 2050 και από εκεί και μετά, θα μειώνεται σταδιακά μέχρι το 2074.
Τα έξοδα της εταιρείας θα είναι κοντά στα 2 εκατ. ευρώ από το 2022 και μετά. Με λίγα λόγια η εν λόγω εισηγμένη θα έχει επαναλαμβανόμενα καθαρά κέρδη κάθε χρόνο κοντά στα 19 εκατ. ευρώ, όσο βέβαια πληρώνει ο εκδότης των ομολογιών με τη κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να μην ξεπερνά τα 72 εκατ. με χθεσινό κλείσιμο.
SUNMΕΖΖ: Στη Sunrise Mezz έχουν μεταβιβαστεί από την Τράπεζα Πειραιώς ομολογίες ενδιάμεσης εξασφάλισης ύψους (mezzanine) 162,2 εκατ. ευρώ και ομολογίες χαμηλής εξασφάλισης (junior) ύψους 2,552 δισ. ευρώ. Η GrantThornton εκτίμησε την μέση εύλογη αξία των ομολόγων αυτών, στη σχετική Έκθεση Αποτίμησης, στα 24,9 εκατ. ευρώ των mezzanine ομολόγων και στα… 89.000 ευρώ των junior ομολόγων. Η συνολική εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου της Sunrise Mezz εκτιμάται από την Grant Thornton σε 25,004 εκατ. ευρώ. Η ονομαστική αξία της μετοχής έχει οριστεί στα 0,14 ευρώ που αντιστοιχεί σε κεφαλαιοποίηση 49 εκατ.
GALAXY COSMOSMEZZ: Στην Galaxy Cosmos Mezz έχουν μεταβιβαστεί από την Alpha Bank ομολογίες ενδιάμεσης εξασφάλισης ύψους (mezzanine) 423,7 εκατ. ευρώ και ομολογίες χαμηλής εξασφάλισης (junior) ύψους3,432 δισ. ευρώ. Η Grant Thornton εκτίμησε τη μέση εύλογη αξία των ομολόγων αυτών, στη σχετική Έκθεση Αποτίμησης, στα 22,19 εκατ. ευρώ των mezzanine ομολόγων και στα 307.000 ευρώ των junior ομολόγων. Η συνολική εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου της Galaxy Cosmos Mezz εκτιμάται από την Grant Thornton σε 22,496 εκατ. ευρώ. Η ονομαστική αξία της μετοχής έχει οριστεί στα 0,27 ευρώ που αντιστοιχεί σε κεφαλαιοποίηση 49 εκατ.
  • Γενικά τα ΜΕΖΖ  συνδυάζουν δυνατότητα για  επίτευξη σπουδαίων κεφαλαιακών αποδόσεων μαζί με γενναίες διανομές που παρόμοιες τους δεν υπάρχουν στο Χ.Α.Α.
Η εικόνα αυτή θα συνεχιστεί εφόσον επιβεβαιωθεί το θετικό σενάριο με αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας. Στην επενδυτική βαθμίδα θα πρέπει να ανατρέξουμε στο υπάρχον άρθρο και να διαβάσουμε  στις εκθέσεις της Grant Thornton για την τεράστια στρέβλωση ( είχαν εισαχθεί με πολύ χαμηλές αποτιμήσεις λόγο εύθραυστου οικονομικού και πολιτικού περιβάλλοντος ) της εύλογης αξίας χαρτοφυλακίου των ΜΕΖΖ οπότε δεν θα αργήσει η μέρα που θα υπάρξει σημαντική αναθεώρηση που σημαίνει ακόμα ένας σημαντικός λόγος ότι στα τρέχοντα επίπεδα τιμών είναι αρκετά υποτιμημένα εξ ου και ο όρος στρέβλωση.
Ο αναλυτικός πίνακας λύνει τις πιθανές απορίες που θα μπορούσαν να έχουν προκύψει.
  • Το εντυπωσιακό είναι τα ποσοστά των ΜΕΖΖ που διαπραγματεύονται στο ΧΑΑ ΓΚΜΕΖΖ 44% ενώ το 56% είναι εκτός, στην ΣΑΝΜΕΖΖ 44% με 56% εκτός και στη ΦΒΜΕΖΖ το 65% με 35% εκτός οι βασικοί μέτοχοι ( μπορείτε να τους βρείτε στο επίσημο site της ΕΧΑΕ ) και μόνο αυτό δείχνει ότι αυτοί που τα εφηύραν είχαν… διεστραμμένο εγκέφαλο.
Τιμές 6 Ιουλίου 2023.
Το ταμείο συμπεριλαμβάνει έσοδα 2023 όπως έχουν ήδη δημοσιευθεί. (Aγνοείστε το δείκτη p/sales, δεν ισχύει στη δική τους περίπτωση)
Είς το επανιδείν
Ο αξέχαστος μεθοδικός Σερίφης ⭐️
  • Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο