Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση για τον κλάδο ημιαγωγών

αγορές

NVIDIA

Μετά την τελευταία εντυπωσιακή τριμηνιαία έκθεση κερδών της Nivida Corp. τον Αύγουστο, ελέγξαμε τις μετοχές ημιαγωγών για να δούμε ποιοι παίκτες του κλάδου αναμένεται από τους αναλυτές να αυξήσουν τα έσοδα τους ταχύτερα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Εκείνη την εποχή, η Nvidia βρισκόταν στη δεύτερη θέση μετά τη Wolfspeed Inc. Όμως οι αναλυτές έχουν επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις τους και έχουν παρουσιάσει νέα νούμερα για το 2025 για ορισμένες από τις εταιρείες, οπότε ήρθε η ώρα για μια νέα εκτίμηση.

Η Nvidia NVDA, κυριαρχεί στην κάλυψη των κατασκευαστών τσιπ υπολογιστών και συναφούς υλικού, επειδή τα κέντρα δεδομένων σπεύδουν να εγκαταστήσουν τις μονάδες επεξεργασίας γραφικών της για να υποστηρίξουν την εξάπλωση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης από τους πελάτες τους. Για το πιο πρόσφατο οικονομικό τρίμηνο, το οποίο έληξε στις 30 Ιουλίου, η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση των πωλήσεων κατά 88% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αύξηση κατά 101% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η Nvidia είναι επίσης, μακράν, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ημιαγωγών με βάση την κεφαλαιοποίηση της. Η εταιρεία είναι τόσο μεγάλη, με χρηματιστηριακή αξία 1,09 τρισ. δολαρίων, που αποτελεί το 3% του χαρτοφυλακίου SPY του SPDR S&P 500 ETF Trust.

Κάτι άλλο που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι οι συνήθως χρησιμοποιούμενοι δείκτες αποτίμησης μελλοντικής τιμής προς κέρδη βασίζονται σε εκτιμήσεις 12 μηνών. Αλλά για μια εταιρεία όπως η Micron Technology Inc. MU, ο δείκτης P/E δεν είναι διαθέσιμος, επειδή η εταιρεία – ένα μεγάλο όνομα του κλάδου με κεφαλαιοποίηση σχεδόν 76 δισ. δολαρίων – δεν αναμένεται να επιστρέψει στην κερδοφορία πριν από το οικονομικό τρίμηνο που θα λήξει στις 31 Αυγούστου 2024. Θα εξετάσουμε πιο μακροπρόθεσμα, παρουσιάζοντας αποτιμήσεις με βάση τις τρέχουσες τιμές των μετοχών και τις εκτιμήσεις συναίνεσης 2025 παρακάτω.

Η νέα οθόνη των αποθεμάτων των κατασκευαστών τσιπ

Για να ελέγξουμε τους κατασκευαστές ημιαγωγών και τις εταιρείες που κατασκευάζουν τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούν αυτοί οι κατασκευαστές ή παρέχουν συναφείς υπηρεσίες, ξεκινήσαμε με τις 30 εταιρείες που κατέχει το διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο iShares Semiconductor SOXX, το οποίο παρακολουθεί τον δείκτη PHLX Semiconductor Index SOX. Στη συνέχεια, προσθέσαμε τις 30 επιπλέον εταιρείες του δείκτη S&P Composite 1500 XX:SP1500 που ανήκουν στον κλάδο των ημιαγωγών, όπως προσδιορίζεται από τη FactSet, ή στην ομάδα Semiconductors and Semiconductor Equipment Global Industry Classification Standard. Ο S&P Composite 1500 αποτελείται από τον δείκτη S&P 500 SPX, τον δείκτη S&P 400 Mid Cap MID και τον δείκτη S&P Small Cap 600 SML.

Για ένα ενιαίο σύνολο δεδομένων, χρησιμοποιήσαμε τις εκτιμήσεις συναίνεσης μεταξύ των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της FactSet για τις πωλήσεις και τα κέρδη σε δολάρια ΗΠΑ για τα ημερολογιακά έτη 2023 έως 2025. Χρησιμοποιήσαμε ημερολογιακά έτη επειδή ορισμένες εταιρείες έχουν φορολογικά τρίμηνα που δεν ταιριάζουν με το ημερολόγιο. Για παράδειγμα, το οικονομικό έτος 2023 της Micron έληξε στις 31 Αυγούστου. Ξεκινώντας με τις εκτιμήσεις για το 2023 θέτει ένα βασικό πλαίσιο που ενσωματώνει την αξιοσημείωτη αύξηση των πωλήσεων της Nvidia φέτος.

Μεταξύ των 60 εταιρειών, οι εκτιμήσεις για τις πωλήσεις με συναίνεση είναι διαθέσιμες μέχρι το ημερολογιακό 2025 για 52 από αυτές, από 48 όταν εξετάσαμε για τελευταία φορά την ομάδα τον Αύγουστο, με τη Micron να αποτελεί αξιοσημείωτη προσθήκη. Η Wolfspeed WOLF, -3,65% μετακινείται στην τρίτη θέση επειδή η κοινή εκτίμηση των πωλήσεων της Nvidia για το 2025 έχει αυξηθεί από τότε που αντλήσαμε τα δεδομένα για την προηγούμενη οθόνη στις 24 Αυγούστου, αλλά και επειδή η κοινή εκτίμηση των πωλήσεων της Wolfspeed για το 2025 έχει μειωθεί στα 1,683 δισ. δολάρια από την προηγούμενη εκτίμηση των 1,737 δισ. δολαρίων.

Μεταξύ των 60 εταιρειών, οι εκτιμήσεις για τις πωλήσεις είναι διαθέσιμες μέχρι το ημερολογιακό 2025 για 52 από αυτές, από 48 όταν εξετάσαμε για τελευταία φορά την ομάδα τον Αύγουστο, με τη Micron να αποτελεί αξιοσημείωτη προσθήκη. Η Wolfspeed WOLF, μετακινείται στην τρίτη θέση επειδή η κοινή εκτίμηση των πωλήσεων της Nvidia για το 2025 έχει αυξηθεί από τότε που αντλήσαμε τα δεδομένα για την προηγούμενη οθόνη στις 24 Αυγούστου, αλλά και επειδή η κοινή εκτίμηση των πωλήσεων της Wolfspeed για το 2025 έχει μειωθεί στα 1,683 δισ. δολάρια από την προηγούμενη εκτίμηση των 1,737 δισ. δολαρίων.

Μεταξύ των 52 εταιρειών, οι αναλυτές αναμένουν ότι αυτές οι 20 εταιρείες θα παρουσιάσουν τους υψηλότερους σύνθετους ετήσιους ρυθμούς αύξησης των πωλήσεων από το 2023 έως το 2025. Οι εκτιμήσεις των πωλήσεων για το ημερολογιακό έτος είναι σε εκατομμύρια.

ημιαγωγοί ημιαγωγοί ημιαγωγοί

Σε σύγκριση:

-Η SOXX διαπραγματεύεται με P/E 15,7 και αποτίμηση τιμής προς πωλήσεις 4,3, με βάση τις σταθμισμένες εκτιμήσεις συναίνεσης για τις μετοχές που την απαρτίζουν για το 2025. Ο αναμενόμενος ρυθμός αύξησης των πωλήσεων ανά μετοχή για την SOXX από το 2023 έως το 2025 είναι 11,3%.

-Για τον S&P 500, οι μελλοντικές αποτιμήσεις P/E και τιμής προς πωλήσεις με βάση τις εκτιμήσεις του 2025 είναι 15,9 και 2,2, αντίστοιχα. Ο αναμενόμενος διετής CAGR των πωλήσεων ανά μετοχή του αμερικανικού δείκτη αναφοράς έως το 2025 είναι 5%.

Η Micron αναμένει να καταλάβει ηγετική θέση στον κλάδο όταν θα φέρει στην αγορά τα τσιπ HBM3 επόμενης γενιάς το 2024. Αυτά τα στοιχεία μνήμης χρησιμοποιούνται όταν είναι εγκατεστημένες οι GPU της Nvidia. Η Micron αναμένεται επίσης να συνεχίσει την ανάκαμψη της από την ύφεση που ακολούθησε την έξαρση των πωλήσεων για τα προϊόντα μνήμης αποθήκευσης υπολογιστών το 2021, στο απόγειο της τάσης για εργασία από το σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Οι επενδυτές που αναμένουν σταθερή βελτίωση έχουν στείλει τη μετοχή της Micron με άνοδο 38% φέτος. Ωστόσο, οι μετοχές της Micron διαπραγματεύονται σε χαμηλές αποτιμήσεις P/E και τιμής προς πωλήσεις βάσει των εκτιμήσεων για το ημερολογιακό 2025 σε σύγκριση με εκείνες της SOXX και ιδίως σε σύγκριση με τη Nvidia.

Δεν υπάρχει αποτίμηση P/E για τη Wolfspeed, επειδή τα συνδυασμένα κέρδη της εταιρείας για το ημερολογιακό 2025 αναμένεται να είναι αρνητικά.

Πηγή: marketwatch.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο