Μικρές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

χρηματιστήρια

χρηματιστήρια

Αρνητικά πρόσημα επικράτησαν σήμερα στa περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στα μακροοικονομικά νέα που ανακοινώθηκαν σε ευρωζώνη και ΗΠΑ.

χρηματιστήρια χρηματιστήρια

Οι χώρες της ευρωζώνης δεν θα πρέπει να μειώσουν τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας των τραπεζών και ορισμένες θα πρέπει ακόμη και να τα αυξήσουν, δεδομένων των κερδών ρεκόρ στον τομέα και των νεφών στον ορίζοντα, δήλωσε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).


Ο δανεισμός έχει σχεδόν σταματήσει στην ευρωζώνη τον τελευταίο χρόνο, καθώς τα υψηλά επιτόκια της ΕΚΤ αποθάρρυναν τους δανειολήπτες και τους δανειστές, βοηθώντας να τρυπήσουν τις φούσκες των ακινήτων σε πλουσιότερες χώρες όπως η Γερμανία.


Ωστόσο, η ΕΚΤ δήλωσε ότι οι εθνικές αρχές θα πρέπει να διατηρήσουν αποθέματα ασφαλείας που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τις τράπεζες να απορροφήσουν τις ζημίες, σημειώνοντας ότι τα ακίνητα παραμένουν υπερτιμημένα και το χρέος υψηλό σε ορισμένες χώρες. (περισσότερα εδώ)

Η οικονομία της Βρετανίας βγήκε από την ύφεση με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με αναθεωρημένα επίσημα στοιχεία την Παρασκευή, αλλά το ευρύτερο οικονομικό σκηνικό παραμένει εύθραυστο ενόψει των εκλογών της επόμενης εβδομάδας.


Το βρετανικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 0,7% από το προηγούμενο τρίμηνο, πάνω από την αρχική εκτίμηση για αύξηση 0,6%, ανέφερε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Το ΑΕΠ μειώθηκε για δύο συνεχόμενα τρίμηνα το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Τα στοιχεία έρχονται λιγότερο από μία εβδομάδα πριν οι Βρετανοί ψηφίσουν στις εκλογές που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Εργατικό Κόμμα, υπό την ηγεσία του Κιρ Στάρμερ, φαίνεται ότι θα κερδίσει άνετα το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ. (περισσότερα εδώ)

Στα κυριότερα μακροοικονομικά νέα:

Στην Βρετανία, το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου ενισχύθηκε 0,7% έναντι εκτιμήσεων των οικονομολόγων για αύξηση 0,6% και επιβράδυνσης 0,3% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σε ετήσια βάση πραγματοποίησε αύξηση 0,3% έναντι εκτιμήσεων των οικονομολόγων για αύξηση 0,2% και επιβράδυνσης 0,2% το προηγούμενο έτος.

Στην Γαλλία, η Καταναλωτική Δαπάνη για τον μήνα Μάιο ενισχύθηκε 1,5% έναντι εκτιμήσεων των οικονομολόγων για αύξηση 0,2% και πτώσης 0,9% τον προηγούμενο μήνα (αναθεωρημένο από το -0,8%). Επίσης, τα προσωρινά στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τον μήνα Ιούνιο παρουσίασαν αύξηση αυτού 0,1% (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων) από σταθερός τον προηγούμενο μήνα. Τέλος, τα προσωρινά στοιχεία για τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τον μήνα Ιούνιο παρουσίασαν αύξηση αυτού 0,1% (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων) από αύξηση 0,1% τον προηγούμενο μήνα.

Στην Ισπανία, τα προσωρινά στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τον μήνα Ιούνιο σε ετήσια βάση παρουσίασαν αύξηση αυτού 3,4% (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων) έναντι αύξησης 3,4% το προηγούμενο έτος. Τέλος, τα προσωρινά στοιχεία για τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τον μήνα Ιούνιο σε ετήσια βάση παρουσίασαν αύξηση αυτού 3,5% έναντι εκτιμήσεων των οικονομολόγων για αύξηση 3,4% και αύξησης 3,8% το προηγούμενο έτος.

Στην Γερμανία, ο δείκτης ανεργίας για τον μήνα Ιούνιο ανήλθε στο 6% έναντι εκτιμήσεων των οικονομολόγων για 5,9% και 5,9% τον προηγούμενο μήνα.

Ο δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 511,24 μονάδες με πτώση 0,27%.

Στην Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε στις 18.253,85 μονάδες με άνοδο 0,27%, πραγματοποιώντας εβδομαδιαία κέρδη 0,45%, με το σήμα να διατηρείται σε neutral, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 18.490 μονάδες και την στήριξη στις 18.152 μονάδες.

χρηματιστήρια

Μεγαλύτερη άνοδος

μετοχές

Μεγαλύτερη πτώση

μετοχές

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 8.164,61 μονάδες με πτώση 0,18%, πραγματοποιώντας εβδομαδιαίες απώλειες 0,89%, με το σήμα να παραμένει σε strong sell, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 8.286 μονάδες και την στήριξη στις 8.048 μονάδες.

χρηματιστήρια

Μεγαλύτερη άνοδος

μετοχές

Μεγαλύτερη πτώση

μετοχές

Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 7.479,40 μονάδες με πτώση 0,68%, πραγματοποιώντας εβδομαδιαίες απώλειες 1,96%, με το σήμα να διατηρείται σε strong sell, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 7.774 μονάδες και την στήριξη στις 7.423 μονάδες.

χρηματιστήρια

Μεγαλύτερη άνοδος

μετοχές

Μεγαλύτερη πτώση

μετοχές

Recommendations

H&M: Already positive, the research from UBS and its analyst Sreedhar Mahamkali still consider the stock as a Buy opportunity. Previously set at SEK 212, the target price is lowered to SEK 195.

Adidas: In a research note, UBS analyst Zuzanna Pusz has maintained his recommendation on the stock with a Buy rating. The target price is lowered from EUR 276 to EUR 264.

L’ Oreal: Molly Wylenzek from Jefferies retains his negative opinion on the stock with a Sell rating. The target price is unchanged and still at EUR 362.

Renault: Jefferies is positive on the stock with a Buy rating. The target price remains unchanged at EUR 60.

L’ Oreal: UBS confirms his opinion on the stock and remains Neutral. The target price continues to be set at EUR 467.

Siemens: UBS is positive on the stock with a Buy rating. The target price continues to be set at EUR 200.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο