Μικρή αύξηση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη

αποταμιευτές

ευρωζώνη

Η ευρεία κάμψη της μεταποιητικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη υποχώρησε ελαφρώς τον περασμένο μήνα, έδαφος, γεγονός που ώθησε τα εργοστάσια να μειώσουν το προσωπικό τους για έκτο συνεχόμενο μήνα.

Ο δείκτης Purchasing Managers’ Index (PMI) της HCOB για τη μεταποίηση στην ευρωζώνη, που καταρτίζεται από την S&P Global, αυξήθηκε στο 44,2 τον Νοέμβριο από 43,1 τον Οκτώβριο, πάνω από την εκτίμηση για 43,8. Μια μέτρηση κάτω του 50 υποδηλώνει συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Ο δείκτης μέτρησης της παραγωγής, ο οποίος τροφοδοτεί τον σύνθετο δείκτη PMI που αναμένεται την Τρίτη και θεωρείται καλός δείκτης της οικονομικής υγείας, ανήλθε στο 44,6 από 43,1.

“Ο Νοέμβριος δεν ήταν και ο ομορφότερος, και αυτό δεν αναφέρεται μόνο στον καιρό αλλά και στην κατάσταση του μεταποιητικού τομέα της ευρωζώνης”, δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου.

“Βέβαια, σχεδόν όλοι οι επιμέρους δείκτες έχουν αναζωογονηθεί λίγο. Ωστόσο, οι βελτιώσεις είναι ως επί το πλείστον άτολμες, χωρίς το δυναμισμό που απαιτείται για να διαφανεί μια ανοδική τάση”, δήλωσε ο de la Rubia.

Οι επιμέρους δείκτες που καλύπτουν τη ζήτηση, τις εξαγωγές και τα ανεκτέλεστα έργα αυξήθηκαν, αλλά παρέμειναν σταθερά κάτω από το όριο του 50.

Η συνολική ζήτηση μειώθηκε για 19ο μήνα, αν και ο δείκτης νέων παραγγελιών αυξήθηκε στο 41,5 από 39,0, που είναι υψηλό έξι μηνών. Η έρευνα έδειξε ότι οι διευθυντές των εργοστασίων δεν αναμένουν μεγάλη ανάκαμψη, καθώς ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε και πάλι.

Ο δείκτης απασχόλησης έπεσε σε χαμηλό επίπεδο που είχε να παρατηρηθεί από τον Αύγουστο του 2020, όταν η πανδημία COVID-19 εδραιωνόταν στον κόσμο.

Πηγή: www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο