Μικρή αύξηση των εξαγωγών κατέγραψε η Κίνα

εκπομπών

Κίνας

Οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν ελαφρώς για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο, ακόμη και καθώς οι αποπληθωριστικές πιέσεις παρέμειναν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή και υπογράμμισαν τον άνισο χαρακτήρα της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας από την πανδημία.

Η ζήτηση για τις κινεζικές εξαγωγές είναι αδύναμη από τότε που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και οι κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη και την Ασία άρχισαν να αυξάνουν τα επιτόκια πέρυσι για να δροσίσουν τον πληθωρισμό που βρισκόταν σε υψηλά επίπεδα πολλών δεκαετιών.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,3% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο στα 303,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Η βελτίωση αποτελεί ένδειξη ότι η ζήτηση μπορεί να ανακάμψει μετά από μήνες πτώσης νωρίτερα μέσα στο έτος. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν επίσης, κατά 0,2% στα 228,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το συνολικό εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας για τον Δεκέμβριο ήταν 75,3 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένο κατά 10% από 68,3 δισεκατομμύρια δολάρια τον Νοέμβριο.

“Η συνεχιζόμενη υποτονική εξωτερική ζήτηση εξακολουθεί να είναι ο κύριος παράγοντας που περιορίζει την ανάπτυξη των εξαγωγών”, δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής Wang Lingjun σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή. “Παράγοντες όπως ο προστατευτισμός και η μονομέρεια επηρεάζουν επίσης τις εξαγωγές, οι οποίες θα εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες”

Η πτώση των τιμών παραμένει σημάδι αδυναμίας. Οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν κατά 0,3% τον Δεκέμβριο, τον τρίτο συνεχή μήνα μείωσης.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού της Κίνας για τον Δεκέμβριο – ο οποίος μετρά τις τιμές που χρεώνουν τα εργοστάσια στους χονδρέμπορους – μειώθηκε κατά 2,7%, για 15ο συνεχόμενο μήνα που σημειώνει πτώση.

“Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, πιστεύουμε ότι ο αποπληθωρισμός των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας θα συνεχίσει να υποχωρεί, ενώ η συνεχιζόμενη κυκλική ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας θα στηρίξει μια μικρή αύξηση του πυρήνα του πληθωρισμού”, έγραψαν οι Julian Evans-Pritchard και Zichun Huang από την Capital Economics σε σημείωμά τους την Παρασκευή.

“Τούτου λεχθέντος, η αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη και οι συνεχιζόμενες υπερεπενδύσεις στην Κίνα σημαίνουν ότι οι κίνδυνοι αποπληθωρισμού θα συνεχίσουν να επικρέμονται πάνω από την οικονομία της για κάποιο χρονικό διάστημα”

Το εμπόριο με την Ιαπωνία, τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ μειώθηκε φέτος.

Ο τομέας των ακινήτων της Κίνας παραμένει ένας ακόμη βραχνάς για την οικονομία, με τις πωλήσεις να κατακρημνίζονται και τους κατασκευαστές να αγωνίζονται να αποπληρώσουν τεράστια ποσά χρέους.

Οι εξαγωγές αυτοκινήτων, ωστόσο, παραμένουν ένα φωτεινό σημείο για την οικονομία της Κίνας. Οι εξαγωγές αυτοκινήτων της Κίνας αυξήθηκαν κατά 63,7% το 2023, ενώ οι εγχώριες πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4,2% με ώθηση από τα κίνητρα στο τέλος του έτους, ανέφερε την Πέμπτη η Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων της Κίνας.

Η αύξηση των εξαγωγών σε 4,1 εκατομμύρια σημαίνει ότι η Κίνα είναι έτοιμη να ξεπεράσει την Ιαπωνία ως ο πρώτος εξαγωγέας αυτοκινήτων στον κόσμο. Η Ιαπωνία εξήγαγε 3,6 εκατομμύρια αυτοκίνητα τους πρώτους 11 μήνες του έτους, ενώ ο τελικός απολογισμός αναμένεται στις 31 Ιανουαρίου.

Πηγή: www.marketwatch.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο