Μικρή υποχώρηση του PMI στην Βρετανία

επιτόκια

Οι βρετανικές επιχειρήσεις διατήρησαν την ανάκαμψη τους από την ύφεση αυτόν τον μήνα, αλλά οι επίμονες πιέσεις στις τιμές θα μπορούσαν να ενισχύσουν την προσέγγιση αναμονής της Τράπεζας της Αγγλίας στα επιτόκια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Υπό τη στενή παρακολούθηση της BoE πριν από την απόφασή της για τα επιτόκια στις 1200 GMT, ο S&P Global Composite Purchasing Managers’ Index (PMI) υποχώρησε στο 52,9 τον Μάρτιο από 53,0 τον Φεβρουάριο.

Μια δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων είχε δείξει μια ανάγνωση 53,1. Παρά τη μικρή πτώση, ο δείκτης σημείωσε άνοδο έναν πέμπτο μήνα πάνω από το όριο των 50 μονάδων για την ανάπτυξη και σηματοδότησε ότι η Βρετανία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να βγει από τη ρηχή ύφεση στην οποία εισήλθε το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους.

Ο συντάκτης ερευνών S&P Global δήλωσε ότι η οικονομική παραγωγή είναι πιθανό να αυξηθεί περίπου 0,25% το πρώτο τρίμηνο, με βάση το προηγούμενο ιστορικό του PMI, παρόμοιο με τη συναίνεση του 0,2% μεταξύ των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

«Περαιτέρω ενδείξεις ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αποσυρθεί από τη σύντομη ύφεση του περασμένου έτους παρέχονται από τα προσωρινά στοιχεία PMI για τον Μάρτιο», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος επιχειρήσεων της S&P Global Market Intelligence.

Ο σύνθετος δείκτης PMI – στον οποίο είχαν πρόσβαση αξιωματούχοι της BoE πριν από την απόφασή τους για τα επιτόκια – δεν έδειξε κανένα σημάδι περαιτέρω ταχείας χαλάρωσης των πληθωριστικών πιέσεων.

Ενώ ο δείκτης τιμών εισροών υποχώρησε ελαφρώς από το υψηλό έξι μηνών του Φεβρουαρίου, για τις τιμές πώλησης αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2023.

“Ο δείκτης PMI του Μαρτίου προειδοποιεί για αυξημένες υποκείμενες πιέσεις στις τιμές, οι οποίες πιθανότατα θα προστεθούν στις εκκλήσεις για συγκράτηση σε οποιαδήποτε στροφή προς τα χαμηλότερα επιτόκια έως ότου υπάρξουν σταθερές ενδείξεις χαμηλότερης αύξησης των μισθών”, δήλωσε ο Williamson.

Τα επίσημα στοιχεία την Τετάρτη έδειξαν ότι ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή μειώθηκε στο 3,4% τον Φεβρουάριο από 4,0% τον Ιανουάριο, τη χαμηλότερη ένδειξη από τον Σεπτέμβριο του 2021. Αν και επιβραδύνεται, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παραμένει πεισματικά υψηλός.

Ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε στο 53,4 τον Μάρτιο από 53,8 τον Φεβρουάριο, χαμηλό τριών μηνών και έναντι προσδοκιών για αμετάβλητη ανάγνωση. Οι μετρήσεις της απασχόλησης και των νέων παραγγελιών υποχώρησαν, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο.

Ο μεταποιητικός τομέας έφτασε μια ανάσα από τον τερματισμό της 20μηνης ύφεσης τον Μάρτιο. Ο εργοστασιακός δείκτης PMI αυξήθηκε στο 49,9 – λίγο κάτω από το όριο των 50 μονάδων χωρίς μεταβολή – από 47,5, ενώ η παραγωγή έγινε θετική για πρώτη φορά σε περισσότερο από ένα χρόνο.

Ωστόσο, οι μετρήσεις της έρευνας για το κόστος βιομηχανικών εισροών έφτασαν σε υψηλό 1 έτους, ενώ οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Μάιο.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο