Μικρό “καλάθι” για όλα…

Ούτε χαμηλές τιμές θα δούμε στην ενέργεια το 2025, ούτε επενδυτές θα μας σώσουν με λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης. Αν γίνει κάτι, ας γίνει από εμάς.

Όλα τα άλλα είναι λόγια που διαψεύδονται από την πραγματικότητα, την οποία και την ξέρουμε και την βλέπουμε.. Και τα λέει έξω από τα δόντια.

Ποιος μπορεί, λοιπόν, να μας βεβαιώσει ότι έτσι και ξεχειμωνιάσουμε (ας πούμε από τον Απρίλη και μετά), η αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα παραλάβει σε χαμηλές τιμές τα καύσιμά της, όταν τα έτοιμα που έχουν καταναλωθεί τώρα από τις αποθήκες της πρέπει να αντικατασταθούν. Και με ποσότητες μάλιστα ακόμη μεγαλύτερες από αυτές που κατανάλωσε, επειδή η τάση θα είναι αυξητική.

Συνεπώς, όλα αυτά που συντηρούν ελπίδες για πιθανή μεταβολή της ενεργειακής τιμολογιακής της πολιτικής και τον καθορισμό μέτρων για τη συντήρηση χαμηλών τιμών στα κράτη της Ε.Ε. θα τα συναντήσεις μόνο σε εμάς, όπου (δυστυχώς) με ευκολότατο τρόπο κυκλοφορούν όποια σενάρια θέλει να σερβίρει η πολιτική μας σκηνή, αλλά και ξεχωριστά οι κυβερνητικές μας πηγές…

Έχοντας, λοιπόν, ως δεδομένη την ενεργειακή σύγχυση που επικρατεί στην Ε.Ε. και που δεν θα μεταβληθεί με τις μεταβολές των καιρικών συνθηκών (λόγω της μεγάλης μείωσης των αποθεμάτων) δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για πτώση ή και διορθώσεις στο κόστος παραγωγής.

Εκτός αν ανάμεσα στις τιμές και στις χρεώσεις περάσουν πολλές τολμηρές αλλαγές στο σκέλος των ειδικών και άλλων φόρων, τόσο στην ενέργεια, όσο και στο ηλεκτρικό. Συνεπώς, δεν βλέπω πως το κόστος και οι τιμές στα ράφια δεν θα μείνουν και το 2025 στην αγκαλιά της ακρίβειας.

Και ας περάσουμε τώρα στις δικές μας καλύτερες μέρες (αυτές που υποτίθεται ότι θα φέρουν τόσο οι ντόπιες επενδύσεις, όσο και αυτές που περιμένουμε από την πρώτη ημέρα των 36 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά απλά τις περιμένουμε !!

Ποιος από τους ολιγοστούς ντόπιους της παραγωγής θα κάνει επενδύσεις, εκτός από αυτές των αποθηκών και των προσαρμογών στην ψηφιακή εποχή, με τα δανεικά του Ταμείου Ανάκαμψης, όταν υπολογίζει πως το ενεργειακό του κόστος και οι ασταμάτητες φορολογικές παρεμβάσεις (ΕΝΦΙΑ και άλλων φόρων) ακόμη και στις αποθήκες του παραμένουν ως έχουν στις επιχειρήσεις.

Κανείς ντόπιος και κανείς από τους ξένους “επενδυτές” που ψάχνουν στην Ελλάδα μόνο ευκαιρίες να ενταχθούν σε ειδικά χρηματοδοτικά καθεστώτα, μέσα από τα οποία παρουσιάζουν δήθεν προσφορά στην οικονομία.

Αν ήταν να ανταποκριθούν, θα το είχαν κάνει μετά το 2022, που υποτίθεται ότι είχαμε και κάποια άνεση ενίσχυσης και παροχών στις επενδύσεις.

Και ας κλείσουμε με τη μεγάλη προσφορά εργασίας δυναμικού 300.000 ατόμων που όμως δεν ανταποκρίνονται.

Τι πρόκειται να αλλάξει το 2025 από τη στιγμή που η συγκεκριμένη προσφορά εργασίας είναι κατά 90-95% συνδεδεμένη με τα σημερινά μισθολόγια, τα οποία (η Eurostat τα λέει) παραμένουν 3-4 φορές κάτω από εκείνα της υπόλοιπης Ευρώπης. Από εκείνα δηλαδή που αναζητούν οι 40.000 δικοί μας μετανάστες, κάθε χρόνο μετά το 2010 της χρεοκοπίας.

Οπότε, το κλίμα και η ατμόσφαιρα που επιδιώκει τον τελευταίο καιρό να καλλιεργήσει η κυβέρνηση (για την τελευταία 2ετία της στην εξουσία) δεν ανταποκρίνεται στην παραπάνω πραγματικότητα.

Μένει, λοιπόν, πρώτον να διαψευσθεί (αν γίνεται αυτό…) η απουσία της Ε.Ε. από τα ξεχωριστά (για κάθε κράτος-μέλος) προβλήματα που έφερε και η έλλειψη της ενιαίας γραμμής άμυνας στην ενεργειακή ακρίβεια.

Και δεύτερον, να βεβαιωθούν όλοι οι πολίτες ότι έστω και τα τελευταία 18 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης θα δοθούν μόνο σε παραγωγικές επενδύσεις που θα υπόσχονται και θα τηρούν όρους συγκεκριμένου αριθμού θέσεων εργασίας, με αμοιβές από τον κατώτατο και πάνω και όχι από τα σημερινά 600 ευρώ, ως τον κατώτατο…

Γιώργος Κράλογλου, Capital

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο