Μικτά πρόσημα στην Wall έφερε η Fed – Έκανε το 13×13 ο Dow

Οι μετοχές έκλεισαν κοντά στο σημείο όπου ξεκίνησαν την Τετάρτη, αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25% και οι επενδυτές στάθμισαν τις εκθέσεις κερδών της Microsoft (MSFT) και της Alphabet (GOOGL).

Ο Dow Jones (^DJI) συνέχισε να κερδίζει, καθώς επέκτεινε το σερί νικών του σε 13 συνεδριάσεις, το μεγαλύτερο από το 1987. Ο S&P 500 (^GSPC) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος, ενώ ο Nasdaq Composite (^IXIC) σημείωσε πτώση 0,12%.

Η Fed αναμενόταν με μεγάλη πλειοψηφία να αυξήσει τα επιτόκια την Τετάρτη. Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την απόφαση, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει λάβει απόφαση σχετικά με το αν θα αυξήσει τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο.

Στην είδηση της ημέρας, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε ακόμα μία αύξηση των επιτοκίων της, την 11η στις τελευταίες 12 συνεδριάσεις, συνεχίζοντας τις ενέργειες που κάνει για να περιορίσει τον επίμονο πληθωρισμό.

MOST ACTIVE

Η κίνηση, που ουσιαστικά είχε προεξοφληθεί και από τον διοικητή Τζερόμ Πάουελ, έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει αρχίσει να δείχνει πρακτικές ενδείξεις αποκλιμάκωσης (στο 3% τον Ιούλιο) με το ενδιαφέρον να είναι περισσότερο στραμμένο στις επόμενες κινήσεις της ισχυρότερη κεντρικής τράπεζας του πλανήτη.

Η ανακοίνωση της Fed δεν έδωσε ιδιαίτερες ενδείξεις επ’ αυτού, αλλά μάλλον ούτε και ο Τζέι Πάουελ ο οποίος εμφανίστηκε στη συνέντευξη Τύπου αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τον Σεπτέμβριο.

Αρχικά οι δείκτες άρχισαν να ανεβάζουν στροφές και πέρασαν και οι τρεις στο “πράσινο” όταν ο διοικητής της Fed έκανε ρητή αναφορά στο ενδεχόμενο να μην προχωρήσει η τράπεζα σε νέα αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

“Είναι σίγουρα δυνατόν να αυξήσουμε τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, εάν το απαιτούν τα οικονομικά δεδομένο και θα έλεγα επίσης ότι είναι δυνατόν να επιλέξουμε να τα διατηρήσουμε αμετάβλητα στη συνάντηση αυτή” αν αυτό δείχνουν τα δεδομένα, ανέφερε.

Ωστόσο, η αρχική νευρικότητα επανήλθε όταν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει και περαιτέρω αύξηση κάποια στιγμή.

“Πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο καθήκον μας και πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί να διατηρήσουμε τη νομισματική πολιτική σε περιοριστικό επίπεδο για κάποιο χρονικό διάστημα και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια εάν πιστεύουμε ότι αυτό είναι κατάλληλο”, δήλωσε χαρακτηριστικά

Το κλίμα πάντως είναι ευνοϊκό για αρκετούς τίτλους μετά από τα νέα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσαν μία σειρά από μεγαθήρια και τα οποία υπήρξαν κατά βάση θετικά.

Ειδικότερα, η μητρική της Google, η Alphabet σημείωσε άλμα 5,8% με φόντο την ισχυρή κερδοφορία και την ανάπτυξη εσόδων που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις της αγοράς, στις ανακοινώσεις που έκανε χτες μετά το κλείσιμο.

H Boeing πραγματοποίησε επίσης ράλι 8,7% αφότου νίκησε και αυτή τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα έσοδα και τις ελεύθερες ταμειακές της ροές.

Παρότι είχε βρεθεί να υποχωρεί αρχικά, η Coca-Cola ενισχύθηκε κατά 1,3% μετά την αύξηση κερδών και εσόδων που ανακοίνωσε, αναβαθμίζοντας και το guidance για τη συνέχεια.

Με την ισχυρά ανοδική φετινή πορεία των δεικτών πάντως – και τις διαρκείς υποβαθμίσεις των βραχυπρόθεσμων εκτιμήσεων από τους αναλυτές – οι προσδοκίες των επενδυτών είναι αυξημένες, όπως αποτυπώνεται και στις αντιδράσεις τους σε μεγέθη που υπό άλλες περιπτώσεις είναι πιθανό να ενθουσίαζαν.

Κάτι που αποτυπώνεται στην πορεία της Microsoft που έκλεισε ισχυρές απώλειες 3,7%, παρά το γεγονός ότι ξεπέρασε – και σε σημαντικό βαθμό – τις προβλέψεις για κέρδη και τα έσοδά της στο δεύτερο τρίμηνο.

Αυτό που φαίνεται να προβλημάτισε ήταν η επιβράδυνση της ανάπτυξης εσόδων από το cloud (αν και με ισχυρό άλμα 26%) και πιθανώς το σχετικά αδύναμο guidance που παρείχε η οικονομική διευθύντρια Amy Hood στην συνδιάσκεψη την αναλυτών (έσοδα στο εύρος των 53,8 με 54,8 δισ. δολάρια έναντι της πρόβλεψης της αγοράς για 54,94 δισ.).

Κατά τα άλλα, η Snap είδε τη μετοχή της να “γκρεμίζεται” με -14,5% με φόντο το αδύναμο guidance που έδωσε, αν και τα μεγέθη της στο τρίμηνο υπερέβησαν τις προβλέψεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο