Μικτά πρόσημα στην Wall Street

χρηματιστήριο

χρηματιστήριο

Οι βασικοί δείκτες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης διαπραγματεύονται με μικρά πρόσημα, με τους επενδυτές να είναι νευρικοί ενόψει της δημοσίευσης κρίσιμων στοιχείων για τον πληθωρισμό που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις μελλοντικές σκέψεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σχετικά με πιθανές μειώσεις των επιτοκίων.

Στο χρηματιστήριο, ο δείκτης Dow Jones Industrial Average υποχωρεί 0,4%, ο δείκτης S&P 500 σημειώνει κέρδη 0,2%, και ο δείκτης NASDAQ Composite ενισχύεται 0,5%.

Η Wall Street υπέστη μια απογοητευτική έναρξη του έτους την περασμένη εβδομάδα, καταγράφοντας την πρώτη εβδομάδα με απώλειες σε 10 εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές επαναξιολόγησαν τις πιθανότητες πρόωρης μείωσης των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ το 2024.

Ο βιομηχανικός μέσος όρος των blue-chip Dow Jones υποχώρησε κατά 1,5% την περασμένη εβδομάδα, ο ευρείας βάσης S&P 500 διολίσθησε κατά 0,6% και ο τεχνολογικά βαρύς Nasdaq Composite σημείωσε τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή του από τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας πτώση 3,3%, καθώς οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν.

Δημοσίευση του ΔΤΚ

Η μηνιαία έκθεση της Παρασκευής για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ ήταν ισχυρότερη του αναμενόμενου και σε συνδυασμό με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed αύξησε την αβεβαιότητα σχετικά με το τι προτίθεται να κάνει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ με τα επιτόκια στις αρχές του νέου έτους.

Η επικεφαλής της Fed του Ντάλας Λόρι Λόγκαν προειδοποίησε μάλιστα το Σάββατο ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν ακόμη και να αυξηθούν ξανά.

“Εάν δεν διατηρήσουμε επαρκώς σφιχτές χρηματοπιστωτικές συνθήκες, υπάρχει κίνδυνος ο πληθωρισμός να ανακάμψει και πάλι και να αντιστρέψει την πρόοδο που έχουμε σημειώσει”, δήλωσε. “Υπό το πρίσμα της χαλάρωσης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών τους τελευταίους μήνες, δεν θα πρέπει να αποσύρουμε ακόμη από το τραπέζι το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης των επιτοκίων”

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την Πέμπτη θα μπορούσαν να προσφέρουν μεγαλύτερη σαφήνεια, καθώς ο ΔΤΚ των ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,2% σε μηνιαία βάση, με ετήσια αύξηση 3,2%.

Ο κρίσιμος βασικός δείκτης αυξάνεται κατά 0,2% σε μηνιαία βάση, παρασύροντας τον ετήσιο ρυθμό στο 3,8%, επίπεδο που έχει να παρατηρηθεί από τα μέσα του 2021.

Ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Raphael Bostic, πρόκειται επίσης να μιλήσει αργότερα στη συνεδρίαση της Δευτέρας και οι απόψεις του θα μελετηθούν προσεκτικά για την οπτική του σχετικά με τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Εταιρικά νέα

Στον εταιρικό τομέα, η μετοχή της Boeing (NYSE:BA) υποχώρησε κατά 8%, αφού η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας διέταξε την προσωρινή καθήλωση στο έδαφος περίπου 171 αεροσκαφών Boeing μετά την παραβίαση ενός αεροσκάφους 737 Max στον αέρα την περασμένη εβδομάδα.

Επιπλέον, η μετοχή της Alaska Air (NYSE:ALK) διολίσθησε σχεδόν 5% αφού ο αερομεταφορέας ακύρωσε περισσότερες από 200 πτήσεις μετά την εντολή της FAA, ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία καυσίμων Spirit Aerosystems (NYSE:SPR) κατέρρευσε 11%.

Στα νέα για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές, η Johnson & Johnson (NYSE:JNJ) ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι συμφώνησε να αγοράσει την εταιρεία ανάπτυξης φαρμάκων Ambrx Biopharma (NASDAQ:AMAM) έναντι 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η Merck (NYSE:MRK) ανακοίνωσε τα σχέδιά της να αγοράσει την εταιρεία ανάπτυξης καρκινικών φαρμάκων Harpoon Therapeutics (NASDAQ:HARP) έναντι περίπου 680 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η τελευταία περίοδος τριμηνιαίων κερδών ξεκινά την Παρασκευή, με τα αποτελέσματα των μεγάλων τραπεζών Bank of America (NYSE:BAC), Citigroup (NYSE:C), JPMorgan Chase (NYSE:JPM) και Wells Fargo (NYSE:WFC).

Πτώση του αργού μετά τις μειώσεις των τιμών εξαγωγής της Σαουδικής Αραβίας

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν τη Δευτέρα, αφού η Σαουδική Αραβία μείωσε τις τιμές των ασιατικών εξαγωγών αργού σε χαμηλά επίπεδα άνω των δύο ετών, ενισχύοντας την τρέχουσα αφήγηση ότι η παγκόσμια ζήτηση παραμένει αδύναμη.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού διαπραγματεύονται 4,6% χαμηλότερα στα 70,43 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο Brent σημειώνει πτώση 4,2% στα 75,52 δολάρια το βαρέλι.

Ο σημαντικότερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία, μείωσε την Κυριακή την επίσημη τιμή πώλησης της ναυαρχίδας της, του αργού πετρελαίου Arab Light, για τον Φεβρουάριο στην Ασία στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 27 μηνών.

Ωστόσο, παρά τις ανησυχίες αυτές για την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα, και οι δύο δείκτες αναφοράς σημείωσαν άνοδο άνω του 2% την περασμένη εβδομάδα λόγω της αύξησης των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή μετά τις επιθέσεις των Χούτι της Υεμένης σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, που προκάλεσαν διαταραχές στη ναυτιλιακή δραστηριότητα στην περιοχή.

Επιπλέον, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επί του χρυσού υποχωρούν κατά 1,2% στα 2.025,80 δολάρια/ουγγιά, ενώ το EUR/USD διαπραγματευόταν 0,2% υψηλότερα στα 1,0957.

Πηγή: www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο