Μικτή η εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

χρηματιστήρια

χρηματιστήρια

Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον κλάδο υγείας να σημειώνει την μεγαλύτερη άνοδο και αυτόν της κοινής ωφέλειας την μεγαλύτερη πτώση.

χρηματιστήρια χρηματιστήρια

Ήπιες διακυμάνσεις επικράτησαν σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο της μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και της συνέντευξης που ακολούθησε από την κ. Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο δείκτης Eurostoxx 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Πέμπτης στις 524,75 μονάδες ακριβώς πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ που έκλεισε στις 15 Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG. Ακολούθησε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2019 σε μια ευρέως αναμενόμενη κίνηση, παρά τις ανησυχητικές ανησυχίες για τον πληθωρισμό. Ανεβάζει το βασικό τραπεζικό επιτόκιο στην ευρωζώνη των 20 εθνών στο 3,75%, από το ρεκόρ 4%.

Η Πέμπτη ήταν επίσης μια μεγάλη μέρα για την πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ξεκίνησαν οι ευρωεκλογές. Τα exit poll από την Ολλανδία δείχνουν μια μικρή νίκη των αριστερών κομμάτων στη χώρα, με οκτώ έδρες για τον συνδυασμό Εργατικών/Πράσινων Αριστεράς.

Πολύ πίσω ήταν το αντιμεταναστευτικό κόμμα του Geert Wilders, το οποίο φαίνεται ότι έχει κερδίσει επτά έδρες. Σηματοδοτεί μια έντονη ανατροπή για το PVV, το οποίο, αν και κέρδισε τις εθνικές εκλογές της χώρας πέρυσι, δεν κατάφερε να κερδίσει καμία έδρα στις τελευταίες εκλογές της ΕΕ.

Η οικονομία της Γερμανίας παρατηρήθηκε να αναπτύσσεται ελαφρώς πιο αργά από το αναμενόμενο φέτος, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Bundesbank την Παρασκευή. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης πρόκειται τώρα να επεκταθεί κατά 0,3%, κάτω από το 0,4% που είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, ενώ ο πληθωρισμός είναι πιθανό να σημειώσει ελαφρά άνοδο.

Οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,6% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, τον δεύτερο συνεχόμενο μήνα κερδών, σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας την Παρασκευή.

Το αποτέλεσμα συγκρίνεται με την πρόβλεψη για αύξηση 1,1% σε δημοσκόπηση του Reuters.

Τα μηνιαία κέρδη προήλθαν από τις εξαγωγές προς την Κίνα, κατά 0,8% στα 8,4 δισ. ευρώ (9,15 δισ. δολάρια) και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατά 15,4% στα 7,4 δισ. ευρώ.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,9% σε μηνιαία βάση. Η στατιστική υπηρεσία δημοσιεύει λεπτομερέστερα οικονομικά στοιχεία στον ιστότοπό της.

Στα κυριότερα μακροοικονομικά νέα:

Στην Βρετανία, ο δείκτης Τιμών Κατοικιών Halifax για τον μήνα Μάιο υποχώρησε 0,1% έναντι εκτιμήσεων των οικονομολόγων για αύξηση 0,3% και αύξησης 0,1% τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε ετήσια βάση ενισχύθηκε 1,5% έναντι εκτιμήσεων των οικονομολόγων για αύξηση 1,2% και αύξησης 1,1% το προηγούμενο έτος.

Στην Γερμανία, η Βιομηχανική Παραγωγή για τον μήνα Απρίλιο υποχώρησε 0,1% έναντι εκτιμήσεων των οικονομολόγων για αύξηση 0,1% και πτώσης 0,4% τον προηγούμενο μήνα. Τέλος, το εμπορικό ισοζύγιο για τον μήνα Απρίλιο διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα 22,1 δισ. ευρώ έναντι εκτιμήσεων των οικονομολόγων για πλεόνασμα 22,6 δισ. ευρώ και πλεόνασμα 22,2 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα (αναθεωρημένο από πλεόνασμα 22,3 δισ. ευρώ).

Στην ευρωζώνη, το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου ενισχύθηκε 0,3% (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων) έναντι στασιμότητας το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σε ετήσια βάση πραγματοποίησε αύξηση 0,4% (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων) και αύξησης 0,2% το προηγούμενο έτος (αναθεωρημένο από το +0,1%).

Ο δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 524,88 μονάδες με οριακά κέρδη 0,04%.

Στην Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε στις 18.553,95 μονάδες με πτώση 0,50%, πραγματοποιώντας εβδομαδιαία κέρδη 0,34%, με το σήμα να μετατρέπεται από strong buy σε neutral, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 18.776 μονάδες και την στήριξη στις 18.152 μονάδες.

χρηματιστήρια

Μεγαλύτερη άνοδος

μετοχές

Μεγαλύτερη πτώση

μετοχές

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 8.243,30 μονάδες με πτώση 0,51%, πραγματοποιώντας εβδομαδιαίες απώλειες 0,34%, με το σήμα να μετατρέπεται από neutral σε sell, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 8.446 μονάδες και την στήριξη στις 8.152 μονάδες.

χρηματιστήρια

Μεγαλύτερη άνοδος

μετοχές

Μεγαλύτερη πτώση

μετοχές

Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 8.001,80 μονάδες με πτώση 0,48%, πραγματοποιώντας εβδομαδιαία κέρδη 0,14%, με το σήμα να μετατρέπεται από neutral σε sell, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 8.060 μονάδες και την στήριξη στις 7.910 μονάδες.

χρηματιστήρια

Μεγαλύτερη άνοδος

μετοχές

Μεγαλύτερη πτώση

μετοχές

Recommendations

Philips: Goldman Sachs is positive on the stock with a Buy rating. The target price is unchanged and still at EUR 34.

Delivery Hero: Bernstein is positive on the stock with a Buy rating. The target price is unchanged at EUR 61.

Teamviewer: Analyst Wassachon Udomsilpa from RBC research considers the stock attractive and recommends it with a Buy rating. Previously set at EUR 21, the target price is lowered to EUR 18.

Scout24: Wassachon Udomsilpa from RBC retains his positive opinion on the stock with a Buy rating. Previously set at EUR 80, the target price has been slightly modified to EUR 81.

Vinci: Already positive, the research from UBS and its analyst Gregor Kuglitsch still consider the stock as a Buy opportunity. The target price remains set at EUR 134.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο