Μιλούν για ειρήνη, κλιμακώνουν τον πόλεμο

H εντυπωσιακή επιχείρηση των Ουκρανών «Ιστός της Αράχνης» ήταν ένα είδος επίδειξης απέναντι στον Πούτιν και στον Τραμπ, αλλά δείχνει ότι απέχουμε ακόμα πολύ από την επίτευξη ανακωχής.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε μετά την τελευταία του συνομιλία με τον Βλάντιμιρ Πούτιν αυτό που φοβούνταν όλοι τις τελευταίες ημέρες μετά και την επιτυχία του ουκρανικού σχεδίου με τον κωδικό «Ιστός της Αράχνης». Οι προοπτικές για άμεση κατάπαυση του πυρός και πολύ περισσότερο για μια διαρκή ειρήνη είναι προς το παρόν ανύπαρκτες, παρά τον δεύτερο γύρο των συνομιλιών της Κωνσταντινούπολης. Θα έλεγε μάλιστα κανείς ότι ακριβώς εξαιτίας των επαφών τους στην Τουρκία και οι δύο πλευρές θέλησαν να στείλουν ένα μήνυμα ότι έχουν δυνάμεις και «ιδέες» για το πώς μπορούν να κλιμακώσουν τις πολεμικές τους δραστηριότητες.

Mία σου και μία μου…

Τραμπ Πούτιν
Η ουκρανική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη με επικεφαλής τον υπ. Άμυνας Ουμέροφ Εικόνα: Burak Kara/Getty Images

Τις εκτεταμένες ρωσικές επιθέσεις εναντίον στόχων εντός της Ουκρανίας, που δεν έμοιαζαν πάντα «στρατιωτικοί» διαδέχτηκε η απάντηση του Κιέβου με δολιοφθορές στο σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο, αλλά και την επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον αεροδρομίου βαθιά στο έδαφος της Ρωσίας. Μεγάλο πλήγμα στο γόητρο του προέδρου της Ρωσίας θεωρείται και το νέο χτύπημα στη γέφυρα του Κερτς που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία, έργο που είχε εγκαινιάσει ο ίδιος ο Πούτιν ως ένα ακόμα σύμβολο της παντοδυναμίας του.

Βεβαίως η ρωσική πλευρά προσπάθησε να υποβαθμίσει το μέγεθος της ζημιάς που υπέστη από αυτές τις επιθέσεις. Ωστόσο, η ουσία είναι ότι η Ουκρανία κέρδισε πόντους σε αυτό το μακάβριο παιχνίδι εντυπώσεων και ο Ζελένσκι έδωσε και μια απάντηση στον Τραμπ, ο οποίος όταν τον είχε υποδεχτεί στην Ουάσινγκτον πρακτικά τον είχε χαρακτηρίσει επιχειρησιακά «ξοφλημένο».

Η λογική λέει και οι δηλώσεις Τραμπ το επιβεβαιώνουν ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους «απάντηση» ανάλογου βεληνεκούς από τη ρωσική πλευρά, για να συνεχιστεί ο φαύλος κύκλος του αίματος. Την πληροφορία για νέα μεγάλη ρωσική αντεπίθεση διακινούν και εκπρόσωποι των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών. Είναι επίσης αμφίβολο αν οι ουκρανικές επιτυχίες μπορούν να αλλάξουν γνώμη στον Αμερικανό πρόεδρο και να τον οδηγήσουν σε μια απόφαση για συνέχιση ή ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο. Αυτοί που θα πρέπει να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να συνεχίσουν να στηρίζουν στρατιωτικά την Ουκρανία είναι οι Ευρωπαίοι.

Μηνύματα ισχύος από το ΝΑΤΟ

Την ίδια στιγμή το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί μεγάλη στρατιωτική άσκηση στη Βαλτική, ενισχύοντας την οργή της Μόσχας και οι υπουργοί Άμυνας της Συμμαχίας συζητούν στις Βρυξέλλες για την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών με στόχο οι χώρες μέλη να διαθέτουν το 5% του ΑΕΠ τους για την άμυνα. Και ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Μαρκ Ρούτε σε μια επίδειξη αυτοπεποίθησης δηλώνει ότι σήμερα η Βορειοατλαντική συμμαχία είναι πιο ρωμαλέα και από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Όλοι οι δείκτες μοιάζουν να είναι στο κόκκινο και να δείχνουν περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Τραμπ Πούτιν
Η ρωσική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη με επικεφαλής τον Βλάντιμιρ Μεντίνσκι Εικόνα: Adem Altan/AFP/Getty Images

Όπως δήλωσαν αξιωματούχοι, σε Γερμανούς δημοσιογράφους που βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη Δευτέρα «συνεχίζουμε να πολεμάμε και να κάνουμε πως διαπραγματευόμαστε», ουσιαστικά «για τα μάτια του Τραμπ» που προηγουμένως είχε κατηγορήσει και τις δύο πλευρές για την αδιαλλαξία τους. Αντίστοιχη πίεση από την πλευρά των Ευρωπαίων δεν υπάρχει, αν και σχετικά απαρατήρητη πέρασε μια δήλωση του Μαρκ Ρούτε την Τετάρτη, ο οποίος είπε ότι «πρέπει να δοκιμάσουμε τον Πούτιν» υποστηρίζοντας ότι «θα χρειαστεί να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με τον Πούτιν ή έστω με την ομάδα του και να συζητήσουμε». Το ερώτημα βεβαίως είναι αν πιστεύει στην αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας κίνησης ή αν και αυτός θέλει απλώς να στείλει ένα μήνυμα «υπακοής» προς τον Τραμπ. Ίσως να μην είναι τυχαίο ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι τελικά θα πάρει μέρος στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στα τέλη του μήνα στη Χάγη. Εκτός αν μέχρι τότε αλλάξει πάλι γνώμη.

Πηγές: tagesschau, RND, NTV, ND

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο