Στην Ελλάδα έχουμε τη συνήθεια να μιλάμε με περίσσεια ευκολία για τεράστιες νίκες και εθνικές πανωλεθρίες. Χάνουμε το μέτρο στην αποτύπωση της πραγματικής εικόνας και παρασυρόμαστε σε υπέρμετρες διαπιστώσεις που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε εσφαλμένα συμπεράσματα. Στην υπόθεση της Μονής του Σινά η ελληνική υπερβολή ξαναχτύπησε, προτού καλά καλά διασταυρωθεί το περιεχόμενο της δικαστικής απόφασης.
Γράφει ο Νώντας Βλάχος
Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Άπαντες, δημοσιογράφοι, πολιτικοί, αναλυτές κτλ παρασύρθηκαν από ένα fake news, διότι αυτό ήταν η «πληροφορία» ότι το επαρχιακό αιγυπτιακό δικαστήριο αποφάσισε το κλείσιμο της Μονής ως θρησκευτικού τόπου, τη μετατροπή του σε μουσείο και την έξωσή των μοναχών. Η Μονή του Σινά δεν θα κλείσει άμεσα, ούτε προφανώς θα μετατραπεί σε μουσείο.
Αυτό όμως που φέρεται να τίθεται υπό αμφισβήτηση είναι η ιδιοκτησία της Μονής σε εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή του Σινά, ενώ ο χαρακτηρισμός «ιστορικό μνημείο» που αποδίδεται στο μοναστήρι, ενδεχομένως να ανοίγει «κερκόπορτα» προκειμένου η Αίγυπτος να καταστεί-έστω και δια της τεθλασμένης- ο ιδιοκτήτης.
Τα παραπάνω αποτελούν «προϊόν»… ερμηνείας των όσων έχουν διαρρεύσει και κυρίως διασταυρωθεί αναφορικά με την απόφαση του αιγυπτιακού δικαστηρίου. Υπάρχουν, προφανώς πολλά θολά σημεία, γκρίζες ζώνες και αστερίσκοι και γι’ αυτόν τον λόγο άπαντες οφείλουν να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί στην «ανάλυση» επί της ίδιας της απόφασης.
Τα αργά αντανακλαστικά του ΥΠΕΞ
Εδώ καλά καλά ούτε το ίδιο το υπουργείο Εξωτερικών, που παρακολουθούσε (;) εκ του σύνεγγυς την υπόθεση, δεν μπορούσε να δώσει πειστικές απαντήσεις για την απόφαση που προκάλεσε τεράστιο ντόρο. Τα αντανακλαστικά του ΥΠΕΞ δοκιμάστηκαν και το πρόσημο ήταν αρνητικό. Καταδεικνύεται, ενδεχομένως, ένα έλλειμμα προληπτικής διπλωματίας και αναποτελεσματικότητα στη διαχείριση κρίσεων (και επικοινωνιακά) τουλάχιστον στις πρώτες ώρες του ξεσπάσματος….
Κακό προηγούμενο
Είμαστε, άλλωστε, στα προεόρτια μιας υπόθεσης που θα μας απασχολήσει και προφανώς είναι πολύ σημαντική. Αφενός πρέπει προστατευθεί ένα ιστορικό ορθόδοξο μοναστήρι με ισχυρές ρίζες και αφετέρου η αρνητική τροπή σε μια τέτοια υπόθεση θα αποτελέσει κακό προηγούμενο για ελληνικούς θρησκευτικούς-πολιτιστικούς τόπους σε άλλες χώρες, κυρίως μουσουλμανικές. Υπό αυτό το πρίσμα καθίσταται σαφές ότι το θέμα της Μονής του Σινά είναι σύνθετο, με γεωπολιτικό αποτύπωμα και προφανώς πολλαπλές επιπτώσεις.
Οι σχέσεις με την Αίγυπτο
Μένει, μεταξύ άλλων να φανεί, αν θα έχει αντίκτυπο και στις σχέσεις με την Αίγυπτο, ένα σταθερό και ισχυρό σύμμαχο για την Ελλάδα στο μουσουλμανικό κόσμο. Οι ψίθυροι για εμπλοκή του καθεστώτος Σίσι στην υπόθεση και για καθοδήγηση της δικαστικής απόφασης προς χάριν των επιχειρηματικών συμφερόντων που θέλουν να εκμεταλλευτούν τις εκτάσεις πέριξ της Μονής, έχουν φτάσει στα αυτιά της κυβέρνησης. Η τελευταία δεν θέλει να ρίξει «λάδι στη φωτιά», τουναντίον αναζητά λύσεις και μια win to win συμφωνία που θα προφυλάξει το ισχύον καθεστώς που διέπει τη Μονή του Σινά.
Κατά πληροφορίες ήδη έχει προταθεί η σύναψη διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, που θα αναγνωρίζει ρητά το ιστορικό και θρησκευτικό καθεστώς της Μονής, διασφαλίζοντας τη διοικητική και ιδιοκτησιακή της αυτονομία. Η ελληνική αποστολή που θα μεταβεί τη Δευτέρα στην Αίγυπτο, θα επιχειρήσει να κλείσει άμεσα το μέτωπο. Μένει να φανεί αν και οι Αιγύπτιοι έχουν τις ίδιες προθέσεις…

