Motor Oil, το Κράτος εν Κράτει της Ελλάδας…. (γράφει ο ΟΑΚ)

  ΜΟΗ

  Κανονικά ο τίτλος θα έπρεπε να είναι Motor Oil η αδικημένη των Αθηνών, αλλά επειδή παραπέμπει σε παλιά Ελληνική ταινία θα προτιμήσω το Motor Oil το Κράτος εν Κράτει της Ελλάδας.

  Και λέω κράτος εν κράτει, γιατί πλέον η ΜΟΗ είναι εταιρία κατασκευών, ΑΠΕ, πετρελαίου, φυσικού αερίου και με νέα εταιρία υδρογόνου, το καύσιμο του μέλλοντος ένα μέλλον που ανήκει κατά 51% στην ΜΟΗ και κατά 49% στην ΔΕΗ. 

  Όσοι παρακολουθείτε την μετοχή τα τελευταία έτη θα θυμόσαστε τα 9 Ευρώ του 2020-2021 και τα 25 ευρώ του 2023. Αυτό που ίσως να μην θυμόσαστε είναι ότι

  1. από τα 9 μέχρι τα 25 μας έβγαλε το λάδι γιατί έπαθε ζημιά με τα αποθέματα ( fake news) 
  2. γιατί δεν βρίσκει πετρέλαιο λόγο Ρωσίας κλπ στην αγορά ( fake news )
  3. γιατί τώρα που αγόρασε την Άνεμος θα κάνει μια γενναία ΑΜΚ κάτω από την τιμή στο ταμπλό για να καλύψει την αγορά ( Ultra fake news ) και
  4. γιατί η Έκθεση των χρυσών παιδιών της Goldman είπαν τα αυτονόητα ότι λόγω καλών κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν στην Ευρώπη το 2ο Τρίμηνο του έτους θα πέσουν τα περιθώρια διύλισης.

  Και τρέξανε οι δικοί μας και ξεφορτώνουν Motor Oil ρίχνοντας και την μετοχή από τα 25,0000 στα 21,0000 ευρώ.

  Ποια είναι λοιπόν η πραγματικότητα. Στην τελευταία ΓΣ της Reliance Industries (RELI.NS)  στην Ινδία είπαν την πραγματικότητα. Η Ρωσία για να αποφύγει τις κυρώσεις αναγκάζεται να πουλήσει φτηνό πετρέλαιο στην Κίνα και την Ινδία το οποίο σε συνδυασμό με το παράξενο πολύ μαλακό χειμώνα της Ευρώπης οδήγησε στο υπερβολικό γέμισμα των αποθεμάτων.

  Και επειδή απόθεμα που δεν χρησιμοποιείται, δεν αντικαθίσταται, είναι εύλογο ότι η ζήτηση για νέο διυλισμένο πετρέλαιο να πέσει. Απλά τα πράγματα. Τα ερωτήματα είναι δύο. Πόσο θα κρατήσουν τα χαμηλά περιθώρια διύλισης και τελικά πόσο χαμηλά είναι και πουλάνε οι δικοί μας μετοχές της ΜΟΗ. 

  Μια ιστορική αναδρομή στα περιθώρια διύλισης  Απριλίου θα σας θυμίσει ότι το FCC Απριλίου ήταν μεταξύ 2 και 5 πάντα. Συνεπώς η κλάψα για πτώση προφανώς έχει νόημα αν συγκρίνουμε τον μήνα με το 2022 αλλά αν τον συγκρίνουμε με ιστορικά στοιχεία θα λέγαμε ότι βρισκόμαστε στο φυσιολογικό. 

  Μετοχικά λοιπόν θα ακούγαμε φυσιολογική την πτώση της μετοχής στα 21 Ευρώ επίπεδο που ήταν και στο παρελθόν ( 2018-2019) με μια διαφορά που καθιστά τις τιμές αυτές λανθασμένες σε σχέση με την πραγματικότητα. 

  Το 2018 λοιπόν η ΜΟΗ με κεφαλαιοποίηση 2,2 ΔΙΣ και Ενεργητικό 2,24 ΔΙΣ και καθαρά μετά φόρων κέρδη στα 254 Εκατομμύρια θα λέγαμε ότι ήταν μια δίκαια αποτιμημένη εταιρία. Ένα καθαρό P/στα 9.5 μια σχέση αποτίμηση/ενεργητικού στο 1 και μια εύλογη μερισματική απόδοση περίπου στο 6.5%. 

  Το 2023 ωστόσο η ΝΕΑ ΜΟΗ – και την ονομάζω έτσι κυρίως γιατί ελάχιστη σχέση έχει με την παλαιά- αποτελεί μια εταιρία με ενεργητικό στα 3,4 Δισ. ή αλλιώς μια εταιρία που μεγάλωσε σε 5 έτη κατά 50%.

  Η ΝΕΑ ΜΟΗ ουσιαστικά ακόμα και με τα μειωμένα περιθώρια διύλισης του 2023 περιέχει μέσα της μια εταιρία σχεδόν ίση με την ΤΕΝΕΡΓΑ ( πάνω από 800 MW εν λειτουργία και μερικές χιλιάδες υπο σχεδιασμό ), ένα ταμείο ύψους 1.2 Δισ.ευρώ και μια λειτουργική κερδοφορία η οποία είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα απέχει από αυτή του 2018.   

  Δεν χρειάζεται κανείς να κάνει μεγάλους υπολογισμούς για να συγκρίνει τα 2.2 ΔΙΣ κεφαλαιοποίησης του 2018 με τα ανύπαρκτα 2,24 σήμερα που αντιστοιχούν στην τιμή των 21 Ευρώ ανά μετοχή.

  Τι να συγκρίνουμε δηλαδή;

  • Το ταμείο των 1.2 ΔΙΣ;
  • Το ebitda που θα συνεισφέρει ο κλάδος ΑΠΕ της τάξεως των 100 εκατ;
  • ή τις βελτιωμένες προοπτικές περιθωρίων διύλισης που παρόλη την πτώση τους και τις γεμάτες αποθήκες της Ευρώπης βρίσκονται σε εξαιρετικό καλό επίπεδο;
  • Το κερασάκι στην τούρτα φυσικά, είναι η εκτίμηση άλλων οίκων ότι η περίοδος των χαμηλών περιθωρίων θα είναι πιο σύντομη από παλιά μιας και η νέα κατάσταση με την Ρωσία επιβάλει καλύτερες συνθήκες ανταγωνισμού για τις ευρωπαικές μονάδες σαν την ΜΟΗ.  

  Μην βιάζεστε λοιπόν να πετάτε μετοχές που θα τις κυνηγάτε μετά, όταν όλοι θα τα βλέπουν όλα ρόδινα. Αν μη τι άλλο οι κερδοσκόποι ακόμα χαίρονται με την φημολογία περί επικείμενης ΑΜΚ που δεν έγινε ποτέ!! 

  Φιλικά

  ΟΑΚ  

  Συμβουλές δεν δίνουμε, παροτρύνσεις αγοράς ή πώλησης δεν κάνουμε, ερασιτέχνες είμαστε, μετοχές έχουμε, οπότε δεν μας λέτε και αντικειμενικούς. Απλά, μοιραζόμαστε μαζί σας τις απόψεις μας. 

   

  Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
  Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο