Του Απόστολου Μάνθου
Μέσα στην τελευταία δεκαετία η εκρηκτική ανάπτυξη των οικονομικών μεγεθών ενός συγκεκριμένου ομίλου έχει δημιουργήσει μια τέτοια ισχυρή προοπτική επιταχυνόμενης γιγάντωσης που είναι ικανή να τον τοποθετήσει στον θρόνο της υψηλότερης κεφαλαιοποίησης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Μια θέση που κατέχει εδώ και πολύ καιρό η Coca Cola HBC με 9,85 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση.
Όταν μάλιστα η εκπληκτική πορεία των θεμελιωδών στοιχείων του εν λόγω ομίλου δεν έχει καν ίχνη ενός διάττοντα αστέρα ή ενός οικονομικού “πυροτεχνήματος” μικρής διάρκειας αλλά σταδιακής και ιδιαίτερα αξιοθαύμαστης ανοδικής πορείας επί σειρά ετών, τότε τα δεδομένα της ταχύτητας πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να τον εκτροχιάσουν από τον εν λόγω στόχο.
Ο όμιλος αυτός λοιπόν έχει προκαλέσει τέτοιες τεράστιες αλλαγές στα μεγέθη του που δεν θυμάμαι στην τελευταία τριαντακονταετία να υπάρχει κάτι παρόμοιο. Και δεν αναφέρομαι σε μεγέθη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ αλλά σε εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει και δισεκατομμυρίων ευρώ.
Άκρως συμβολικά της μεγάλης πορείας που έχει διανύσει όλα αυτά τα χρόνια ο όμιλος είναι τα στοιχεία που βγαίνουν από την αντιπαράθεση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2012 με τα ετησιοποιημένα του 9μήνου του 2023.
Ο κύκλος εργασιών λοιπόν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα έχει τριπλασιαστεί και από τα 1,453 δισ. ευρώ το 2012 έχει φτάσει πλέον στα 5,82 δισ. ευρώ και όπως φαίνεται θα συνεχίζει να ανεβαίνει. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) έχουν πενταπλασιαστεί και από τα 170,1 εκατ. ευρώ το 2012 έχουν εκτοξευτεί στο απίστευτο νούμερο του 1,013 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά δε την καθαρή κερδοφορία αυτή έχει περάσει πλέον στη στρατόσφαιρα επιβεβαιώνοντας το “sky is the limit” καθώς έχει δωδεκαπλασιαστεί και από τα 51,55 εκατ. ευρώ έχει ξεπεράσει τα 650 εκατ. ευρώ. Συγχρόνως ο όμιλος έχει ανεβάσει σημαντικά και τα περιθώρια κερδοφορίας καθώς στο 9μηνο του 2012 το EBITDA περιθώριο ήταν στο 10,6% ενώ στο 9μηνο του 2023 έφτασε στο 17,69% και το περιθώριο καθαρής κερδοφορίας από το 3,41% έχει ανέβει πλέον στο 11,30%.
Μιλάμε φυσικά για μια από τις ηγέτιδες βιομηχανικές και ενεργειακές εταιρείες της χώρας μας με σημαντική παγκόσμια δραστηριότητα, τον όμιλο MYTILINEOS (ΜΥΤΙΛ), που αυτή τη στιγμή με την τιμή της μετοχής στα 36,94 ευρώ έχει την έκτη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στο Χρηματιστήριο με 5,278 δισ. ευρώ πίσω -προς το παρόν και όχι προς το μέλλον- από τον ΟΠΑΠ που έχει 5,406 δισ. ευρώ, την Εθνική με 5,643 δισ. ευρώ, τον ΟΤΕ με 5,626 δισ. ευρώ, τη Eurobank με 5,994 δισ. ευρώ και την Coca Cola HBC με 9,846 δισ. ευρώ. Βάσει λοιπόν της αναφοράς μας στην ισχυρότατη αναπτυξιακή πορεία του ομίλου ο στόχος της πρωτοκαθεδρίας στην επόμενη τετραετία, δηλαδή έως τα τέλη του 2027, δίνει μια κεφαλαιοποίηση στόχο της τάξεως των 10 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε τιμή ανά μετοχή στα… 70 ευρώ (!)
Στο μεταξύ θέμα χρόνου είναι ίσως η αναρρίχησή του στη δεύτερη θέση, μιας που η απόσταση των 716 εκατ. ευρώ που τον χωρίζει από τη Eurobank είναι απολύτως επιτεύξιμη την ίδια ώρα μάλιστα που βρίσκεται πολύ κοντά στην κορυφή της κατάταξης από πλευράς καθαρής κερδοφορίας.
Μην κρίνετε λοιπόν γρήγορα και δίχως σκέψη ως δύσκολο και απροσπέλαστο τον στόχο κατάκτησης των 10 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση από τη MYTILINEOS. Θα ήταν σοβαρό επενδυτικό λάθος. Τα deal που κλείνει πλέον ο όμιλος είναι μεγάλα και βρίσκονται σε άλλα επίπεδα από αυτά που είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν. Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η τελευταία σύμβαση ύψους 1 δισ. βρετανικών λιρών που ανέλαβε η MYTILINEOS Energy & Metals και η GE Vernova’s Grid Solutions business (GE) από τη National Grid Electricity Transmission και την SP Transmission, μέρος του SP Energy Networks (SPEN), για την πρώτη υποθαλάσσια διασύνδεση υψηλής μεταφορικής ισχύος στην ανατολική ακτή του Ηνωμένου Βασιλείου.
Στο μεταξύ ο νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τις κρίσιμες πρώτες ύλες ο οποίος στοχεύει στον περιορισμό της εξάρτησης της ΕΕ από την Κίνα για τις σπάνιες γαίες, που απαιτούνται για την κατασκευή προϊόντων, όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οι ανεμογεννήτριες “φωτογραφίζει” ως τον πλέον ωφελημένο τον όμιλο MYTILINEOS ανάβοντας έτσι το πράσινο φως για την εισροή ιστορικών για το μέγεθος του ομίλου εσόδων σε μια νέα τεράστια αγορά. Για παράδειγμα το γάλλιο είναι ένα από τα κρίσιμα μέταλλα για την ενεργειακή μετάβαση, του οποίου η ζήτηση κινείται σταθερά ανοδικά και θα εκτοξευθεί τα επόμενα χρόνια λόγω των εφαρμογών του στην πράσινη ενέργεια, όπως για την παραγωγή ηλεκτρονικών τσιπ.
Στη μηνιαία τώρα διαγραμματική ανάλυση της μετοχής το candlestick του περασμένου Οκτωβρίου σχεδόν μαρτυράει τη συνέχεια της μεσομακροπρόθεσμης ανοδικής κίνησης. Η λεηλάτηση των 38,30 ευρώ θα παραχωρήσει το έδαφος στους αγοραστές για τη συνέχεια της κίνησης προς τον αρχικό στόχο των 45,50 ευρώ ανοίγοντας όμως μακροπρόθεσμο δίαυλο επικοινωνίας με τα 50+ ευρώ.