(Μυτιληναίος) ΜΕTLEN: Οταν όλοι οι αναλυτές “πετούσαν αετό” με τιμές κάτω των 4 ευρώ (για να μην πάμε πιο κάτω)…

ΟΤΑΝ όλοι οι αναλυτές πετούσαν αετό με τιμές κάτω των 4 ευρώ (για να μην πάμε πιο κάτω) εμείς συνιστούσαμε στους αναγνώστες μας να έχουν τα μάτια τους… 14.

Και όταν η τιμή τα έφτασε προ 2ετίας ακριβώς, δεν διστάσαμε να τους γράψουμε ότι θα τραβήξει για τα 21,00 ευρώ χωρίς κίνδυνο να καούν.

Γνωστό ότι μόλις τα έπιασε, τραβήξαμε τον πήχη για τα 31,00 ευρώ και κατόπιν τα 41,00 (ουσιαστικά, αν προσθέσουμε τα μερίσματα 2022 + 2023 τα έπιασε).

ΕΠΙΣΗΣ γνωστόν τους είναι ότι μετά τα 41 γράψαμε ότι έρχονται τα 51 και ότι στα 61,00 ευρώ θα επανεξετάσουμε την στάση – εκτίμηση μας…

Η μετοχή πλέον προορίζεται φυσικά για ισχυρά χαρτοφυλάκια που μπορούν να περιμένουν και ένα και δύο και παραπάνω χρόνια αφού σαν δικό τους μέτρο σύγκρισης έχουν το σωρευτικό επιτόκιο τριετίας που θα λάμβαναν οι καταθετικές κεφαλαιακές τους δυνάμεις.

****

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ με την M Renewables, τον βραχίονα της πράσινης ενέργειας της Metlen, να επισημάνουμε το στοιχείο που ίσως οι περισσότεροι επενδυτές να μην το έχουν λάβει υπόψη τους…

  • Το γεγονός ότι η M Renewables είναι διπλάσια σε μέγεθος, ή +230% μεγαλύτερη από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σύμφωνα με το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ, με την μεν πρώτη να έχει ένα pipeline έργων στα 13,81 GW και τη δεύτερη στα 6 GW, όπου όμως είναι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ελλάδα, ενώ η M Renewables υπερτερεί σημαντικά λόγω του διαφοροποιημένου γεωγραφικά μοντέλου ανάπτυξης.

Οι μεγάλες συμφωνίες που έχει η M Renewables για έργα ΑΠΕ σε Χιλή, Καναδά, Ισπανία, Αυστραλία, Ιταλία, Ρουμανία, Κορέα, Ηνωμένο Βασίλειο, Βουλγαρία, Ιρλανδία και Κύπρο παρέχουν στη Metlen ένα πολύ ισχυρό visibility σε βάθος τουλάχιστον 6 ετών της κερδοφορίας του “asset rotation model”, αυξάνοντας έτσι σημαντικά την επενδυτική της αξία.

  • Μια αξία η οποία, σύμφωνα με τις πρόσφατες εξαγορές της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής από τη Masdar, όπου έγινε με ένα EV/EBITDA στα 17,4x και της γαλλικής Neoen από την Brookfield Asset Management με ένα αντίστοιχο EV/EBITDA στα 17x, είναι σοβαρά υποτιμημένη.

Σύμφωνα λοιπόν με τις προσδοκίες για το 2024 η M Renewables αποτιμάται αυτή τη στιγμή με ένα EV/EBITDA στα 9.7x. Με απλά λόγια, αυτή τη στιγμή η M Renewables αν πούμε ότι το EBITDA για το 2024 ανέβει από τα 240 εκατ. ευρώ στα 300 εκατ. ευρώ (η εκτίμηση της Edison είναι στα 342 εκατ. ευρώ), από μόνη της θα έχει μια αγοραία αξία της τάξεως των 5,10 δισ. ευρώ ή όσο είναι η κεφαλαιοποίηση όλης της Metlen (!).

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Σημειώστε την τριάδα Avokado, Protergia και Data Centers… Εδώ θα δείτε άλλα…κόλπα προσεχώς. 

METLEN τιμές

 

METLEN τιμές

****

ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ χθες ειπώθηκαν και γράφτηκαν, μεταξύ πολλών άλλων και τα εξής…

Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του dual listing της Metlen στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και το δείκτη FTSE 100, όπως τόνισαν στελέχη της εταιρείας στο πλαίσιο παρουσίασης που πραγματοποιήθηκε σε εκπροσώπους του τύπου της εταιρείας, των δραστηριοτήτων αλλά και των στόχων για το επόμενο χρονικό διάστημα.

“Παρότι έχουμε 7πλασιάσει την κεφαλαιοποίησή μας και είμαστε πλέον στα επίπεδα των 5,5 δισ. ευρώ ακόμη ο δείκτης P/E είναι στο 8, όταν η μέση αντίστοιχη μετοχή κάνει trade στο 12 στις αγορές του εξωτερικού. Αυτό αντιπροσωπεύει ένα upside της τάξης του 50%” ανέφερε χαρακτηριστικά το εκτελεστικό μέλος του ΔΣ και Chief Treasury & IR Officer  της Metlen Χρήστος Γαβαλάς. Σημειώνεται ότι σύμφωνα τα σημερινά μεγέθη της, η  Metlen σήμερα θα βρισκόταν στην 80η θέση της αγοράς του Λονδίνου με βάση την κερδοφορία και την κεφαλαιοποίησή της.

Christos Gavalas

Σε κάθε περίπτωση η ένταξη στο FTSE 100 όπως άλλωστε έχει τονιστεί από τη διοίκηση, στοχεύει μεταξύ άλλων στην ενίσχυση της ρευστότητας για τους επενδυτές και τους μετόχους της εταιρείας. Σημειώνεται ότι η Metlen έχει υλοποιήσει ένα σημαντικό μετασχηματισμό τα τελευταία χρόνια, έχοντας υπερτριπλασιάσει την κερδοφορία της από το 2021, ενώ στοχεύει να ενισχύσει περαιτέρω την ευρεία διεθνή της παρουσία καθώς και την ισχυρή εγχώρια θέση της.

Μεταξύ άλλων τα τελευταία χρόνια η Metlen, όπως τόνισε ο κ. Γαβαλάς έχει επιτύχει:

– Από γραμμές χρηματοδότησης ύψους 100 εκατ. το 2004 πλέον να έχει ανοιχτές γραμμές ύψους 10 δισ. με το 50% να προέρχεται από το εξωτερικό

– Έχει υλοποιήσει επενδύσεις της τάξης του 1,5 δισ. σε εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, 1,5 δισ. σε solar χωρίς ποτέ να έχει χρησιμοποιήσει χρήματα των μετόχων

– Σήμερα η μετοχή αντιπροσωπεύει το 5% της κεφαλαιοποίησης της ελληνικής αγοράς, συνολικά 5 δισ. από 100 δισ. ευρώ και το 10% της ημερήσιας ρευστότητας και των συναλλαγών της αγοράς.

– Πάνω από το 50% των μετοχών βρίσκεται στα χέρια θεσμικών επενδυτών

– Αυτή τη στιγμή η τιμή της μετοχής κινείται στα επίπεδα των 36 37 ευρώ όταν όλες οι συστάσεις των αναλυτών θέτουν ως τιμή στόχο τα 50 ευρώ

– Ανεξαρτήτως της κίνησης της τιμής του αλουμινίου, της ηλεκτρικής ενέργειας ή του φυσικού αερίου, η εταιρεία έχει επιτύχει η κερδοφορία της να πηγαίνει εξαιρετικά και να είναι volume driven

– Οι επενδύσεις από 91 εκατ. το 2016 έχουν φτάσει το 2023 το 1,051 δισ., με το μεγαλύτερο κομμάτι να πηγαίνει στο κομμάτι των ηλιακών

– Η ρευστότητα φτάνει τα 2,5 δισ. και αποτελείται από το άθροισμα των γραμμών που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί αλλά και από τα μετρητά ύψους 1 δισ. που διαθέτει το ταμείο της εταιρείας

– Οι λήξεις δανείων είναι μοιρασμένες χρονικά μέχρι το 2030 και δεν υπάρχει ρίσκο αναχρηματοδότησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό που λήγει φέτος έχει ήδη αναχρηματοδοτηθεί από πέρυσι.

Ενέργεια: συνεργατικό μοντέλο, διεθνής επέκταση και νέες τάσεις

Ο επικεφαλής του τομέα ενέργειας, Chief Executive Director of Energy Γιάννης Καλαφατάς παρουσίασε το πρωτοποριακό συνεργατικό σχήμα του κλάδου που έχει ως στόχο η Metlen να αποτελέσει καθετοποιημένο utility και ταυτόχρονα βασικό πυλώνα – πλατφόρμα της ενεργειακής μετάβασης.

METLEN τιμές

Ο τομέας χωρίζεται σε πέντε τμήματα (M Renewables, Intergrated Supply & Trading, M Energy Generation & Management, M Energy Customer Solutions, M Power Projects) μεταξύ των οποίων δημιουργούνται συνέργειες σε όλους τους τομείς δραστηριότητας.

Αναλύοντας τους στρατηγικούς στόχους ο κ. Καλαφατάς τόνισε ότι στόχος είναι το μερίδιο 30% κάτι που δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση καθώς η ελληνική αγορά στην πράξη παραμένει ακόμη κλειστή και θα χρειαστούν σημαντικές τομές για να ανοίξει περισσότερο.

Ο ενεργειακός τομέας της Metlen πάντως παρακολουθεί στενά και άλλες αγορές στις οποίες έχει επικεντρωθεί και για τις οποίες υπάρχει ενδιαφέρον: για παράδειγμα η Ιταλία, η οποία έιναι διασυνδεδεμένη με την Ελλάδα και έχει μέγεθος της τάξης των 240 έως 300TWh ετησίως όταν η εγχώρια αγορά κινείται στις 49TWh. Μελετάμε πολύ καιρό την αγορά, το περιβάλλον αλλά και το τι έρχεται στην Ιταλία αλλά και τη στρατηγική εισόδου μας, ανέφερε ο κ. Καλαφατάς.

Επίσης, η Metlen Energy έχει βάλει στα ραντάρ της τις αγορές στα βόρεια σύνορα, ξεκινώντας από τη Βουλγαρία και βορειότερα στο τόξο που ξεκινά από τα ανατολικά με τη Ρουμανία και φτάνει στα δυτικά σε άλλες αγορές όπως η Αυστρία. Πρόκειται για αγορές στις οποίες έχουμε ήδη συστηθεί, διατηρούμε γραφεία και είναι συνδεδεμένες με την Ελλάδα σε επίπεδο ενεργειακό αλλά και σε επίπεδο τιμών, ανέφερε ο κ. Καλαφατάς. Πρόσφατα μάλιστα άνοιξε γραφείο και στην Ελβετία, με στόχο όχι τόσο την συγκεκριμένη αγορά όσο το υψηλής κατάρτισης στελεχιακό δυναμικό και ταλέντο στο κομμάτι supply & trading που έχει συγκεντρωθεί στη χώρα.

Ο κ. Καλαφατάς αναφέρθηκε σε 7 τάσεις – βασικά σημεία για το πως εξελίσσεται η ενεργειακή αγορά σε όλο τον κόσμο και για το πως θα είναι η επόμενη ημέρα στην αγορά της ενέργειας:

– Το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να υπάρχει για πολλούς λόγους όχι μόνο γιατί χρειαζόμαστε μονάδες με την απόσυρση των λιγνιτικών αλλά και εξαιτίας των χαρακτηριστικών του και της ευελιξίας του

– Σε μια αγορά που είναι γεμάτη από στοχαστικές ΑΠΕ το αέριο θα συνεχίσει να αποτελεί γέφυρα προσφέροντας ευστάθεια, ασφάλεια και ευελιξία

– Πλέον οι εταιρείες που έχουν μόνο ΑΠΕ δε θα είναι ελκυστικές καθώς απαιτείται ολοκληρωμένη διαχείριση και είναι χαρακτηρισιτκό ότι πολλοί πελάτες που αγοράζουν ενέργεια ζητούν 24ωρο PPA (σύμβαση αγοραπωλησίας)

– Η ύπαρξη πελατών γίνεται επιτακτική, πλέον οι ενεργειακές εταιρείες δεν μπορουν να λειτουργούν χωρίς μεγάλη βάση πελατών

– Ενισχύεται ακόμη περισσότερο ο ρόλος της ενεργειακής διαχείρισης (energy management)

– Η ενεργειακή μετάβαση δεν είναι μόνο τα φωτοβολταϊκά, όπως συνέβη τα τελευταία 3 χρόνια αλλά πλέον η έμφαση δίνεται στα δίκτυα αλλά και την αποθήκευση. Στην αποθήκευση θα ξαναδούμε στην αγορά παράθυρο ευκαιρίας λόγω των αρνητικών τιμών και για ένα διάστημα περίπου 2 ετών θα καταγραφούν σημαντικά κέρδη, ωστόσο στη συνέχεια υπάρχει κίνδυνος για κανιβαλισμό της αγοράς

– Η τεχνολογία και το ΑΙ θα αποτελέσουν παράγοντες κλειδί για την εξέλιξη της αγοράς. Δεν νοούνται δυναμικά τιμολόγια χωρίς αλγόριθμους, η συμφόρηση στα δίκτυα και στη διανομή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς έξυπνους υποσταθμούς βάσης.

Εν αναμονή της ΕΕ για το Γάλλιο

Σε ό,τι αφορά το πρότζεκτ για την παραγωγή Γαλλίου, ο Chief Executive Director Metallurgy Δημήτρης Στεφανίδης ανέφερε ότι έχει κατατεθεί αίτηση στο innovation fund της ΕΕ και αναμένεται η αντιμετώπισή της.

Dimitris Stefanidis

Όπως εξήγησε μαζί με την αλουμίνα υπάρχει το γάλλιο το οποίο μέχρι πρόσφατα δεν ενδιέφερε και κατέληγε μαζί με την αλουμίνα. Πλέον με την εξεταζόμενη επένδυση το γάλλιο θα αποσπάται “η νέα εγκατάσταση θα παίρνει το ζουμί” το οποίο και θα αξιοποιείται. Η Ευρώπη χρειάζεται περίπου 45 τόνους γάλλιο και σαφώς η διαδικασία παραγωγής της Αλουμίνιον θα μπορούσε να καλύψει αυτή την ανάγκη πλήρως.

1 δισ. ανεκτέλεστο και έρχονται και νέα έργα

Ο αντιπρόεδρος και CEO της ΜΕΤΚΑ Ντίνος Μπενρουμπή αναφέρθηκε στο ανεκτέλεστο ύψους 1 δισ. που έχει η εταιρεία σε έργα βαριών υποδομών χωρίς να περιλαμβάνονται έργα ενέργειας, που θα δώσει στην εταιρεία μια εξαιρετική βάση δραστηριότητας για τα επόμενα χρόνια.

METLEN τιμές

Βλέποντας μπροστά υπάρχουν επίσης σημαντικά έργα όπως τα σιδηροδρομικά και οδικά της Θεσσαλίας, τα σιδηροδρομικά του ανταγωνιστικού διαλόγου, η επέκταση της γραμμής 2 του μετρό και τα ΣΔΙΤ οδικά έργα, ύψους 3,85 δισ. ευρώ τα οποία θα διεκδικήσει η εταιρεία και προσβλέπει να πάρει ένα σημαντικό μέρος.

****

METLEN τιμές

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο