Αυτό το Χρηματιστήριο που ζούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα δείχνει υπερβολικά κουρασμένο, για να μη πω γερασμένο. Λες και έχει κάνει τόσα μίλια, τόσα ιστορικά υψηλά που πλέον έχει κάψει φλάντζα και πάει για αλλαγή μηχανής. Ή μήπως το αντίθετο, κουράστηκε να μένει στα ίδια επίπεδα τιμών που είχε ο Γενικός Δείκτης πριν και από μια δεκαπενταετία.
Όμως το χειρότερο από όλα είναι ότι τελευταία έχει χάσει και την ικανότητα να αξιολογεί σωστά τις πολύ καλές εταιρίες που το συνθέτουν, ενώ όπως προαναφέραμε λόγω “γήρατος” δεν ακούει και τα νέα τους. Το θέμα όμως είναι ότι αν δεν μπορεί να το κάνει τότε δεν υπάρχει λόγος να λέγεται Χρηματιστήριο. Να του βρούμε μια άλλη λέξη να του δώσουμε.
Τι και αν οι εταιρείες σφύζουν από επιχειρηματικότητα, κλείνουν νέες σημαντικές συμφωνίες, αναπτύσσονται ραγδαία δίνοντας εκρηκτικό ρυθμό στην αύξηση των οικονομικών τους μεγεθών, το Χρηματιστήριο δείχνει ανήμπορο να τις αξιολογήσει στο ταμπλό μέσω της αυτονόητης ανοδικής κίνησης στην αξία τους. Ακόμα και όταν “πιστεύει” ότι τις αξιολογεί σωστά το κάνει με βαριά καρδιά. Με το σταγονόμετρο, τόσο όσο, μη θέλοντας να δώσει το κατιτίς παραπάνω, να κάνει την υπέρβαση ή ακόμα καλύτερα τη θετική διαφορά σε σχέση με τα άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ώστε να τραβήξει το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Η πλέον τρανταχτή περίπτωση μη σωστής αξιολόγησης είναι στη μετοχική αξία της Metlen Energy & Metals (ΜΥΤΙΛ). Εδώ πραγματικά και σύμφωνα με αυτά που θα αναφέρω παρακάτω υπάρχει η απόλυτη παράκρουση. Μια παράκρουση βέβαια που δίνει τη καταπληκτική ευκαιρία σε κάποιους άλλους να “σκουπίζουν” σε αυτά τα επίπεδα τιμών την προκλητικά φθηνή μετοχή της.
Πριν προχωρήσουμε θα πάρουμε ως δεδομένα πρώτον τις εκτιμήσεις της διοίκησης που θέλει ο όμιλος να φέρνει για το 2024 κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στα 1,2 δισ. ευρώ και καθαρή κερδοφορία κοντά στα 700 εκατ. ευρώ και δεύτερον ότι σύμφωνα με τους δύο κλάδους που δραστηριοποιείται το 70% περίπου των EBITDA προέρχεται από το “Energy” ενώ το 30% από το “Metals”. Επίσης από απόψεως κύκλου εργασιών στο πρώτο εξάμηνο του 2024 το 80% περίπου ήρθε από τον ενεργειακό κλάδο ενώ το 17% από το κλάδο των μετάλλων.
Αυτή τη στιγμή λοιπόν η μετοχή της Metlen λαμβάνει τιμές σε ένα εύρος διακύμανσης ανάμεσα στα 34 με 33,50 ευρώ δίνοντας μια κεφαλαιοποίηση στα 4,8 δισ. ευρώ.
Μιας που ο όμιλος έχει το απίστευτο set up που έχει δημιουργήσει ο Ε. Μυτιληναίος με τις κερδοφόρες συνέργειες ανάμεσα στους δύο κλάδους Energy & Metals θα τον φέρουμε σε αντιπαράθεση με τους οικονομικούς αριθμοδείκτες πέντε εταιρειών που αντιπροσωπεύουν τον “Energy” και άλλων πέντε εταιρειών που αντιπροσωπεύουν το “Metals”. Φυσικά αν κρίνουμε από τη σημαντική υστέρηση της μετοχής η αγορά δεν έχει διόλου καταλάβει πόσο ανταγωνιστικό και πλήρως κερδοφόρο είναι αυτό το set up.
Από τον “Energy” κλάδο θα πάρουμε αντιπροσωπευτικά, τις παρόμοιες στο αντικείμενο δραστηριότητας της Metlen, την NextEra Energy (NEE), την Xcel Energy (XEL), την National Grid (NG.L), την Acciones Iberdrola (IBE) και την πορτογαλική EDP Renovaveis (EDPR). Από το κλάδο των μετάλλων την BHP Group (BHP), την Rio Tinto (RIO), την Glencore (GLEN), την ινδική Hindalco και την Alcoa (AA).
Τις τρεις από αυτές National Grid, Rio Tinto και Glencore θα τις συναντήσει η Metlen και στον FTSE 100 του Λονδίνου. Κολλητές θα γίνουν. Και εκεί να δείτε τι ωραία που θα αναγνωρίσουν οι επενδυτές ποια είναι η πιο… όμορφη.
Στην αντιπαράθεση λοιπόν με την πεντάδα του ενεργειακού τομέα η κεφαλαιοποίηση της NextEra δίνει ένα EV/Ebitda στα 19,24x, της Xcel 11,61x, της National Grid 10,78x, της Iberdrola 10,23x και της EDP 20,15x. Ο μέσος όρος διαμορφώνεται στο 14,40x. Όσον αφορά το P/E η NextEra έχει 25,4, η Xcel 18,3, η National Grid 18,6, η Iberdrola 13 και η EDP έχει 37. Ο μέσος όρος των πέντε εταιρειών δίνει ένα P/E στο 22.
H Metlen λοιπόν στέκεται αυτή τη στιγμή με ένα αδιανόητα χαμηλό EV/Ebitda στο 5.6x και ένα P/E στο 6,8 (!). Θα έλεγα ότι η τιμή που δίνει το ταμπλό του ελληνικού Χρηματιστηρίου στη Metlen είναι εκτός πραγματικότητας.
Αν παίρναμε το μέσο όρο των άλλων πέντε εταιρειών ο όμιλος θα μπορούσε να δικαιολογήσει ακόμα και το διπλασιασμό της υπάρχουσας τιμής των 33,5 ευρώ, που έκλεισε στη χθεσινή συνεδρίαση.
Κάποιοι μάλιστα δεν έχουν καταλάβει ότι η μετοχή παίζει με P/E 6 και “αναμένουν” να δουν τη τιμή χαμηλότερα. Αλήθεια που να πάει; Στο P/E: 5 με 700 εκατ. ευρώ καθαρή κερδοφορία; Για αυτό το λόγο τονίζουμε ότι κάτω από τα 34 ευρώ η τιμή της μετοχής είναι με απίστευτο discount.
Αν θυμάμαι καλά P/E στα 6.5 με 6,8 είχε ο τότε Μυτιληναίος το φθινόπωρο του 2016 όταν η μετοχή βρισκόταν στα 5 ευρώ και μετά μέσα σε ένα χρόνο εκτοξεύτηκε στα 10,20 ευρώ.
Πάμε τώρα στο κλάδο των μετάλλων όπου με τον ίδιο τρόπο βρίσκουμε ότι η BHP έχει κεφαλαιοποίηση που αντιστοιχεί σε EV/Ebitda στο 5,44x , η Rio Tinto 6,27x, η Glencore 6,10x, η Hindalco 7,14x και η Alcoa 13,78x. Ο μέσος όρος του EV/Ebitda βγαίνει στο 7,74x.
Όσον αφορά το P/E η BHP έχει 15.88, η Rio Tinto 8.83, η Glencore επειδή στο ετησιοποιημένο (ΤΤΜ) έχει ζημιές 488,7 εκατ. ευρώ βγάζει ένα P/E -109, η Hindalco 13.13, και η Alcoa επειδή επίσης στο TTM έχει ζημιές 513 εκατ. ευρώ δίνει P/E -9. Εδώ ο μέσος όρος μόνο των θετικών P/E είναι στο 12,6.
Για άλλη μια φορά η Metlen με EV/Ebitda στο 5,6x και ένα P/E στο 6,8 είναι μακράν η πιό καλύτερη και η πλέον φθηνότερη. Ακόμα και στο κλάδο των μετάλλων αν πέρναμε το μέσο όρο θα μπορούσε η μετοχή να δικαιολογήσει τιμές άνω των 50 ευρώ ανά μετοχή.
Επειδή όμως η Metlen έχει το συνδυασμό των δύο κλάδων κατά αναλογία σύμφωνα με το EBITDA που φέρνει ο κάθε ένας κλάδος 70% στο ενεργειακό και 30% στο μετάλλων για να είμαστε ακριβοδίκαιοι η αντίστοιχη τιμή που έπρεπε να έχει η μετοχή της Metlen στο ταμπλό ξεπερνάει κατά πολύ τα 60 ευρώ ή ένα τουλάχιστον +78% από τη τωρινή τιμή.
Πέρα όμως από το εκτός λογικής discount που έχει η τιμή της μετοχής σε σχέση με τις αντίστοιχες εταιρείες στους κλάδους που δραστηριοποιείται υπάρχει και το εξής παράδοξο που φανερώνει ότι ακόμα και σήμερα κάποιοι έχουν μείνει στον παλιό Μυτιληναίο όταν ήταν “βαμμένη” μεταλλουργική με το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων να προέρχεται από το Αλουμίνιο της Ελλάδος.
Και όμως η ποσοστιαία διαγραμματική αντιπαράθεση με τις 10 εταιρείες φανερώνει ότι από τις αρχές του έτους η μετοχή της Metlen κάνει πιό πολύ “παρέα” με τις μεταλλουργικές παρά με τις ενεργειακές.
Για του λόγου του αληθές στον μεν πρώτο διάγραμμα έχουμε τη μεταβολή της Metlen που από τις αρχές του έτους έχει μια αρνητική απόδοση -12,85% όταν όλες οι ενεργειακές είναι από το +9,15% ( Xcel Energy) έως και +43,5% (NextEra Energy).
Προσέξτε την EDPR που παίζει στο πορτογαλικό Χρηματιστήριο το οποίο φυσικά ανήκει στη Euronext πόσο καλύτερη αξιολόγηση έχει στο ταμπλό σε σχέση με το ελληνικό που δυστυχώς αισθάνεται τόσο “μόνο” στη γωνία της Ευρώπης.
Προχωρώντας τώρα στο δεύτερο διάγραμμα που έχουμε την αντίστοιχη χρονικά ποσοστιαία μεταβολή σε σχέση με τις άλλες μεταλλουργικές εταιρείες η Metlen δείχνει παραδόξως να συμβαδίζει με το εύρος απόδοσης το οποίο παίζει από το -16,5% της BHP έως το +11,27% της Hindalco.
Μέγα… λάθος. H Metlen έχει σύμφωνα με το πρώτο εξάμηνο του 2024 κύκλο εργασιών από το κλάδο των μετάλλων στα 412 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο μόλις 17% του συνολικού κύκλου εργασιών με τον κλάδο της ενέργειας να φέρνει κύκλο εργασιών στα 1,988 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 80% του συνολικού κύκλου εργασιών πράγμα που σημαίνει ότι η Metlen θα έπρεπε να χαρακτηρίζεται ώς ενεργειακή και να βαδίζει μαζί με τις υπόλοιπες ενεργειακές.
Μα μόνο την M Renewables να αναφέρουμε που η NBG Sec την αποτιμά στα 3,55 δισ. ευρώ φτάνει και περισσεύει.
Ακόμα και εδώ δηλαδή η κατηγοριοποίηση που δίνει στη τιμή της μετοχής το ελληνικό Χρηματιστήριο είναι λάθος. Πραγματικά κάποιος θα πρέπει να πει στους “ρυθμιστές” ότι ο όμιλος είναι κατά 80% ενεργειακός και υπό αυτή την οντότητα θα πρέπει να κοστολογείται, ενώ επειδή ακριβώς η Metlen Energy & Metals είναι τόσο μοναδικά και χαρισματικά στημένη ανάμεσα στους δύο κλάδους τα 60 ευρώ ανά μετοχή ίσως να είναι και λίγα.
- Διαγραμματικά η μετοχή της Metlen εκτός από το γεγονός που βρίσκεται για πρώτη φορά μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα σε υστέρηση σε σχέση με την ανοδική κίνηση της αγοράς έχει φτάσει σε ένα πολύ ενδιαφέρον επίπεδο τιμών, αυτό ανάμεσα στα 34 με 33,50 ευρώ, που μπορεί να εξελιχθεί ως βατήρας ανοδικής εκτίναξης προς την περιοχή των 35,90 με 36,20 ευρώ. Είναι εκεί από όπου διέρχεται η καθοδική γραμμή τάσης “Q”. Πιθανή ανοδική διάσπαση της εν λόγω γραμμής θα δώσει μεγάλη ανοδική ώθηση στη μετοχή μπαίνοντας μέσα στην περιοχή των υψηλών των 38,80 με 39,56 ευρώ.
* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής
capital.gr