Τα τελευταία τρία χρόνια που δημοσιεύουμε την οπτική μας (2022, 2023, 2024), εστιάζαμε στην σχετικά υψηλότερη ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ελλάδας και στη μείωση του πολιτικού κινδύνου (ακόμα και το 2023 που είμαι με εκλογές), καταλήγοντας ότι υπάρχει σημαντικό upside σε αρκετά χρεόγραφα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Πέρυσι, επικεντρωθήκαμε στις προοπτικές των ελληνικών εταιρικών ομολόγων, πιστεύοντας στη μείωση των επιτοκίων.
Τα επιχειρήματα δεν έχουν αλλάξει:
Η Ελλάδα συνεχίζει να καταγράφει πολύ υψηλότερη ανάπτυξη ΑΕΠ από τον μέσο όρο της ΕΕ (2,4% ανάπτυξη ΑΕΠ το 2024, με 2,7% αναμενόμενο το 2025).
Η πολιτική σταθερότητα παραμένει, ειδικά σε σύγκριση με τη Γερμανία, που θα έχει νέες εκλογές το Φεβρουάριο, και τη Γαλλία, η οποία δυσκολεύεται να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2025.
Επιπλέον, η Ελλάδα έχει ήδη αντιμετωπίσει δύο από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ΕΕ — τις δαπάνες άμυνας και την ενεργειακή ασφάλεια.
Η χώρα έχει γίνει καθαρός εξαγωγέας ενέργειας και διατηρεί σταθερά τις δαπάνες άμυνας πάνω από το 2% του ΑΕΠ για δεκαετίες.
Εν τω μεταξύ, η ECB παραμένει σε φάση μείωσης επιτοκίων, σε αντίθεση με τη Federal Reserve, η οποία αναμένουμε να προχωρήσει μόνο σε μία ακόμη μείωση 25 μονάδων βάσης αργότερα φέτος, πιθανώς τον Ιούλιο. Παρά ταύτα, το ερώτημα είναι πόσο συνεχίζουν τα παραπάνω να προσφέρουν ένα risk/reward premium.
https://chryssochoidis.gr/index.php/el/contact-gr
|
|
|