Nagel (ΕΚΤ): Τα επιτόκια θα μείνουν σε περιοριστικά επίπεδα για μακρά περίοδο

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια σε περιοριστικά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός, δήλωσε ο Joachim Nagel, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της.

    Αν και είναι πολύ νωρίς για να πούμε πόσο θα αυξηθεί περαιτέρω το κόστος δανεισμού, είναι σαφές ότι η ιστορική εκστρατεία σύσφιξης της ΕΚΤ πρέπει να συνεχιστεί, δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank σε ομιλία του στη Στουτγάρδη την Πέμπτη.

    “Τα επιτόκια θα πρέπει πιθανώς να παραμείνουν σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα”, είπε, με τον υποκείμενο πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ να παραμένει πηγή ανησυχίας. Το πού ακριβώς θα εγκατασταθούν θα αποφασιστεί “με βάση τα μακροοικονομικά δεδομένα”.

    Οι αξιωματούχοι διέψευσαν τις προσδοκίες για μείωση του κόστους δανεισμού σχετικά σύντομα αφού αυτό φτάσει στο αποκορύφωμά τους. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν πιστεύει ότι είναι σκόπιμο “να έχουμε γρήγορες μειώσεις επιτοκίων με βάση τις προσδοκίες”.

     

     

    Εν τω μεταξύ, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ άνοιξε το έδαφος για άλλη μια αύξηση στις 27 Ιουλίου, η οποία θα φέρει το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ στο 3,75%. Αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν δηλώσει ότι ο δομικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει στοιχεία όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα – θα πρέπει να επιβραδυνθεί το καλοκαίρι για να μπορέσει να σταματήσει τις αυξήσεις στην επόμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

    Αυτό το ορόσημο δεν έχει ακόμη επιτευχθεί, με το συγκεκριμένο δείκτη να αυξάνεται και πάλι τον Ιούνιο. Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα ανεβάσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 4%.

    Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας Ignazio Visco προέτρεψε τους συναδέλφους του την Τετάρτη να προχωρήσουν προσεκτικά, λέγοντας ότι δεν κατανοεί την προτίμηση να “είμαστε λίγο περισσότερο κι όχι λίγο λιγότερο περιοριστικός” και ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να έχει μια “συμμετρική στάση”.

    Ο Nagel, ωστόσο, είπε ότι τα μέτρα που έχουν θεσπιστεί μέχρι σήμερα επηρεάζουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα ευρέως, όπως αναμενόταν.

    “Οι αυστηρότεροι όροι δανεισμού δεν είναι καθόλου πρωτόγνωροι από ιστορική άποψη”, είπε. “Συνολικά δεν βλέπω επί του παρόντος κανένα κίνδυνο “υπερβολικής σύσφιξης”.

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο