Νέα άνοδος στο χρηματιστήριο-Τι δείχνουν θεμελιώδη και τεχνική ανάλυση για ΕΕΕ, ΠΕΤΡΟ, ΠΕΡΦ, ΚΡΙ ΚΡΙ, και ΙΝΤΚΑ

χρηματιστήριο

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν και σήμερα στο χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 1.417,75 μονάδες με άνοδο 1,17%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 120,7 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 5,24 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 69 έκλεισαν ανοδικά, 42 πτωτικά, και 49 παρέμειναν αμετάβλητες.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν και σήμερα στο χρηματιστήριο, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να παραμένει επιλεκτικό για ακόμη μία συνεδρίαση και να επικεντρώνεται σε επιλεγμένες μετοχές της μεγάλης, μεσαίας, και μικρής κεφαλαιοποίησης. Ο όγκος διαμορφώθηκε ελαφρώς υψηλότερα από εθχές, αποτυπώνοντας την στάση αναμονής από πλευράς επενδυτών.

Μεγαλύτερη άνοδος

μετοχές

Μεγαλύτερη πτώση

μετοχές

Πακέτα συνεδρίασης

μετοχές

Ο Γενικός Δείκτης στο χρηματιστήριο κινήθηκε σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης σε θετικό έδαφος, διευρύνοντας τα κέρδη του στο δεύτερο μισό αυτής όπου και πραγματοποίησε ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 1.419,26 μονάδες, με την σχέση ανοδικών/καθοδικών μετοχών να διαμορφώνεται στο 1,6 προς 1.

Υψηλό 52 εβδομάδων

μετοχές

Χαμηλό 52 εβδομάδων

μετοχές

Εταιρικά ομόλογα

ομόλογα ομόλογα

Χρηματιστηριακές ανακοινώσεις

Good Morning from #Germany where the trade balance dropped from €27.6bn in Jan to €21.4bn in Feb as the country’s exports were down 2% MoM, while imports rose by 3.2% MoM. German exports to EU countries dropped by 3.9% on a monthly basis, deliveries to third countries grew by 0.4%. The US remained the most popular destination for German exports, w/deliveries to the world’s biggest economy rising by 10.2% MoM, while exports to China fell by 0.6% MoM. Holger Zschaepitz @Schuldensuehner

χρηματιστήριο

Στα διεθνή χρηματιστήρια, στο ημερήσιο διάγραμμα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ο δείκτης Dow Jones διαπραγματεύεται με σήμα neutral, και οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq με σήμα strong buy. Στην Ευρώπη, ο δείκτης DAX 40 διαπραγματεύεται με σήμα buy, ο δείκτης FTSE 100 με σήμα strong buy, και ο δείκτης CAC 40 με σήμα sell, όπως διακρίνουμε στον παρακάτω πίνακα.

χρηματιστήριο

Δεύτερα μέρα κερδών για τον Γενικό Δείκτη στο χρηματιστήριο, με το σήμα πώλησης να παραμένει, και με τον όγκο να διαμορφώνεται χαμηλότερα του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 1.500 μονάδες, και η στήριξη στις 1.261 μονάδες, με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 27,64 εκατ. τεμάχια, έναντι 31,16 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου τριών μηνών.

χρηματιστήριο

Με κέρδη έκλεισε και ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης στο χρηματιστήριο, διατηρώντας το σήμα πώλησης, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 3.918 μονάδες, και την στήριξη στις 3.287 μονάδες.

χρηματιστήριο

Ανοδικά κινήθηκε και ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης στο χρηματιστήριο, παραμένοντας με σήμα πώλησης, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 2.462 μονάδες, και την στήριξη στις 2.059 μονάδες.

χρηματιστήριο

Με σημαντικά κέρδη έκλεισε και σήμερα ο τραπεζικός δείκτης στο χρηματιστήριο, ακυρώνοντας το σήμα πώλησης, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.275 μονάδες και την στήριξη στις 1.031 μονάδες. Ο όγκος διαμορφώθηκε στα 22,91 εκατ. τεμάχια, έναντι 24,22 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου τριών μηνών.

χρηματιστήριο

Η μετοχή της Coca Cola HBC ΕΕΕ έκλεισε στα 27,94 ευρώ με άνοδο 0,58%, διατηρώντας την βραχυπρόθεσμη πτωτική της τάση, με το σήμα πώλησης να παραμένει. Η αντίσταση βρίσκεται στα 28,57 ευρώ και η στήριξη στα 27,45 ευρώ, με τις εισροές στην μετοχή να σημειώνουν αύξηση. Μ.Ο όγκου τριών μηνών 20,06 χιλ. τεμάχια.

Ανοδικά κινήθηκε σήμερα η μετοχή, με την προσοχή να εστιάζεται στην ακύρωση του σήματος πώλησης, καθώς και στην ανοδική διάσπαση του εκθετικού ΚΜΟ50 ημερών (28,16 ευρώ) και την παραμονή της πάνω από αυτόν, προκειμένου να ακυρώσει την πτωτική της τάση και να αυξήσει τις πιθανότητες για υψηλότερα επίπεδα.

ΕΕΕ

Απόδοση μηνός -2,99%

Απόδοση 3μηνου +2,65%

Απόδοση 6μηνου +14,88%

Απόδοση από 1/1 +5,75%

Απόδοση 52 εβδομάδων +7,59%

Μέγιστη τιμή 52 εβδ. 29,91 ευρώ

Ελάχιστη τιμή 52 εβδ. 23,83 ευρώ

Ιδία Κεφάλαια: 3,09 δισ. ευρώ (οικονομικά στοιχεία χρήσης 2023)

BV 8,37

P/BV 3,34

P/Ettm 16,15

EV/EBITDA* 6,71

EV/Sales 0,98

Καθαρός Δανεισμός/EBITDA* 1,07

Ελεύθερες ταμειακές ροές: 711,8 εκατ. ευρώ την οικονομική χρήση του 2023, από 645,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Ξένα/Ιδία 2,16

ROE +20,58%

ROA +6,44%

Δείκτης Φερεγγυότητας* 38,42%

Συντελεστής Μόχλευσης* 34,03%

FCF Yield* 6,83%

Κεφαλαιοποίηση: 10,42 δισ. ευρώ

Η μετοχή της Π. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟ έκλεισε στα 9,50 ευρώ αμετάβλητη, ακυρώνοντας την μεσοπρόθεσμη πτωτική της τάση, με το σήμα πώλησης να διατηρείται. Η αντίσταση βρίσκεται στα 9,86 ευρώ και η στήριξη στα 9,29 ευρώ, με τις εκροές στην μετοχή να πραγματοποιούν αύξηση. Μ.Ο όγκου τριών μηνών 10,31 χιλ. τεμάχια.

Η μετοχή ακύρωσε την μεσοπρόθεσμη πτωτική της τάση, με την προσοχή να εστιάζεται στην ακύρωση του σήματος πώλησης, καθώς και στην ανοδική διάσπαση του εκθετικού ΚΜΟ50 ημερών (9,59 ευρώ) και την παραμονή της πάνω από αυτόν, προκειμένου να αυξήσει τις πιθανότητες για υψηλότερα επίπεδα.

Η εταιρεία θα πραγματοποιήσει αύριο της ετήσια γενική συνέλευση στην οποία θα προτείνει μέρισμα 0,80 ευρώ ανά μετοχή (καθαρή μερισματική απόδοση 8%).

ΠΕΤΡΟ

Απόδοση μηνός -5%

Απόδοση 3μηνου +0,21%

Απόδοση 6μηνου +6,98%

Απόδοση από 1/1 -0,42%

Απόδοση 52 εβδομάδων +38,48%

Μέγιστη τιμή 52 εβδ. 10,65 ευρώ

Ελάχιστη τιμή 52 εβδ. 6,80 ευρώ

Ιδία Κεφάλαια: 53,27 εκατ. ευρώ (οικονομικά στοιχεία χρήσης 2023)

BV 8,14

P/BV 1,17

P/Ettm 7,71

EV/EBITDA* 4,98

EV/Sales 0,38

Καθαρός Δανεισμός/EBITDA* 1,22

Ελεύθερες ταμειακές ροές: -18,99 εκατ. ευρώ την οικονομική χρήση του 2023, από 360.022 ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Ξένα/Ιδία 1,34

ROE +15,12%

ROA +6,48%

Δείκτης Φερεγγυότητας* 47,61%

Συντελεστής Μόχλευσης* 27,35%

FCF Yield* αρνητικό

Κεφαλαιοποίηση: 67,16 εκατ. ευρώ

Η μετοχή της Performance ΠΕΡΦ έκλεισε στα 5,40 ευρώ με πτώση 1,10%, εμφανίζοντας αδυναμία κίνησης προς υψηλότερα επίπεδα, με το σήμα αγοράς να διατηρείται. Η αντίσταση βρίσκεται στα 5,54 ευρώ με την επόμενη στα 5,84 ευρώ και η στήριξη στα 5,16 ευρώ, με τις εισροές στην μετοχή να καταγράφουν αύξηση. Μ.Ο όγκου τριών μηνών 18,01 χιλ. τεμάχια.

Η μετοχή μετά την πρόσφατη άνοδο που πραγματοποίησε εμφανίζει αδυναμία να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα, με την προσοχή να εστιάζεται στο εάν θα παραμείνει ή όχι πάνω από τον εκθετικό ΚΜΟ50 ημερών (5,30 ευρώ), όπου στην πρώτη περίπτωση θα διατηρήσει αυξημένες τις πιθανότητες για υψηλότερα επίπεδα, ενώ στην δεύτερη θα την οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές.

ΠΕΡΦ

Η Performance Technologies ανακοινώνει τη συνεργασία της με την εταιρεία Hellas Sat για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την λειτουργία δύο εξαιρετικά συγχρόνων υποδομών Private Cloud σε Ελλάδα και Κύπρο. Η Hellas Sat, κορυφαίος πάροχος δορυφορικών υπηρεσιών, επεκτείνει τις δραστηριότητές της εισερχόμενη στον τομέα των Private Cloud υπηρεσιών, παρέχοντας λύσεις για τη φιλοξενία υποδομών (Virtual machines) από τα Data Centers της Hellas Sat στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

 Η υλοποίηση των Private Cloud υποδομών για λογαριασμό της Hellas Sat βασίζεται στην τελευταία τεχνολογία της Hewlett Packard Enterprise (HPE), με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του δικτύου κορμού να περιλαμβάνει εξοπλισμό Aruba Networking (μέλος της HPE), ακολουθώντας τις βέλτιστες πρακτικές των κατασκευαστών.

 Η δικτυακή μελέτη του συγκεκριμένου έργου απαιτούσε προσεκτικό σχεδιασμό και εξοπλισμό με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (Software Defined, δυνατότητες Microsegmentation, High Performance κλπ.) Με αυτό τον τρόπο, εξασφαλίστηκε η ομαλή λειτουργία και η αποτελεσματικότητα του δικτύου για την υλοποίηση ενός Multi-Tenant περιβάλλοντος. Τέλος, στα επιπλέον πλεονεκτήματα του έργου περιλαμβάνονται τα τείχη προστασίας από τη Fortinet, VMware, vCloud Suite και λογισμικό αντιγράφων ασφαλείας Veeam.

 “Η απόφασή μας για την ανάπτυξη Private Cloud υποδομών στις εγκαταστάσεις μας σε Ελλάδα και Κύπρο αποτελεί τμήμα της στρατηγικής μας για την ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πελάτες μας, δορυφορικούς και μη. Η Hellas Sat δραστηριοποιείται στον χώρο της φιλοξενίας υποδομών από το 2008 και πρόσφατα κατασκεύασε το Data Center HS-GR4 στις εγκαταστάσεις της στο Κορωπί, το οποίο φέρει πιστοποίηση Tier IV από τον Διεθνή Οργανισμό Uptime Institute. Στόχος της Hellas Sat είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της στον τομέα φιλοξενίας υποδομών, φυσικών ή/και εικονικών, ώστε να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες των πελατών της. Η απόφασή μας να επιλέξουμε την Performance Technologies για την υλοποίηση αυτού του κρίσιμου έργου στηρίχθηκε στην αναγνωρισμένη εμπειρία και τεχνογνωσία της εταιρείας στον σχεδιασμό και την υλοποίηση σύνθετων δικτυακών λύσεων”, δηλώνει ο κος Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, CEO της Hellas Sat. “Αυτή η συνεργασία ενισχύει τη θέση μας στην αγορά, προσφέροντάς μας τη δυνατότητα να παρέχουμε υπηρεσίες φιλοξενίας υποδομών παγκοσμίου επιπέδου, ανταποκρινόμενοι στις αυξημένες απαιτήσεις για ασφάλεια και διαθεσιμότητα που έχουν οι επιχειρήσεις σήμερα.”

 Από την πλευρά της, η Performance Technologies επιβεβαιώνει την αφοσίωσή της στην παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων της Hellas Sat. “Είμαστε υπερήφανοι που συμμετέχουμε σε αυτό το πρωτοποριακό έργο, που αντιπροσωπεύει όχι μόνο μια σημαντική επιχειρηματική ευκαιρία αλλά και μια τεχνολογική πρόκληση”, δηλώνει ο Δημήτρης Κυριακίδης, Technology Services Director της Performance Technologies. “Η δέσμευσή μας στην καινοτομία και η εμπειρία μας στην υλοποίηση κρίσιμων τεχνολογικών έργων μας επιτρέπει να προσφέρουμε λύσεις που συμβαδίζουν με τις ανάγκες των πελατών μας για αξιόπιστες και ασφαλείς υποδομές. Μέσω της συνεργασίας μας με την Hellas Sat, αναδεικνύουμε τη δέσμευση και την ικανότητά μας να ανταποκριθούμε σε πολύπλοκες τεχνολογικές προκλήσεις, παρέχοντας λύσεις που προσθέτουν πραγματική αξία στις επιχειρήσεις των πελατών μας”

 Με αυτή την επένδυση, η Hellas Sat εδραιώνει την ηγετική της θέση στον τομέα των πληροφοριακών συστημάτων (ICT), προσφέροντας υποδομές που ανταποκρίνονται στις υψηλότερες διεθνείς προδιαγραφές και απαιτήσεις. “Αυτή η κίνηση αποτελεί μέρος της στρατηγικής μας που έχει ως γνώμονες τη συνεχή ανάπτυξη και τη καινοτομία, διευρύνοντας παράλληλα το φάσμα των υπηρεσιών μας και συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ψηφιακής οικονομίας στην περιοχή”, τονίζει ο CEO της Hellas Sat.

 Με την ολοκλήρωση και την λειτουργία αυτών των δύο Private Cloud υποδομών, η Hellas Sat και η Performance Technologies επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στην τεχνολογική αριστεία και στην καινοτομία, προσφέροντας στην αγορά υπηρεσίες που ξεπερνούν τις τρέχουσες προσδοκίες και στηρίζουν την ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων σε μια νέα εποχή.

Απόδοση μηνός -4,42%

Απόδοση 3μηνου +3,45%

Απόδοση 6μηνου +46,54%

Απόδοση από 1/1 +13,56%

Απόδοση 52 εβδομάδων +40,08%

Μέγιστη τιμή 52 εβδ. 5,91 ευρώ

Ελάχιστη τιμή 52 εβδ. 3,60 ευρώ

Ιδία Κεφάλαια: 21,03 εκατ. ευρώ (οικονομικά στοιχεία χρήσης α΄ εξαμήνου 2023)

BV 1,52

P/BV 3,56

P/Ettm 20,80

EV/EBITDA* 13,25 (σε 12μηνη βάση)

Καθαρός Δανεισμός/EBITDA* αρνητικός (σε 12μηνη βάση)

Ελεύθερες ταμειακές ροές: 1,96 εκατ. ευρώ την οικονομική χρήση του α΄ εξαμήνου του 2023, από -292.619 ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Ξένα/Ιδία 0,67

ROE +9,14%

Δείκτης Φερεγγυότητας* 78,46%

Συντελεστής Μόχλευσης* αρνητικός

FCF Yield* 2,62%

Κεφαλαιοποίηση: 75,07 εκατ. ευρώ

Η μετοχή της ΚΡΙ ΚΡΙ ΚΡΙ έκλεισε στα 11,65 ευρώ με άνοδο 0,43%, διατηρώντας την μεσοπρόθεσμη πτωτική της τάση, καθώς και το σήμα πώλησης. Η αντίσταση βρίσκεται στα 11,94 ευρώ και η στήριξη στα 10,97 ευρώ, με τις εισροές στην μετοχή να σημειώνουν αύξηση. Μ.Ο όγκου τριών μηνών 19,63 χιλ. τεμάχια.

Αυξημένος ο όγκος και σήμερα, ο οποίος προϊδεάζει για υψηλότερες τιμές, με την μετοχή να βρίσκεται πολύ κοντά στην ακύρωση της μεσοπρόθεσμης πτωτικής της τάσης, καθώς και του σήματος πώλησης.

Η εταιρεία θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα για την χρήση του 2023 στις 16 Απριλίου 2024 (μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών).

ΚΡΙ

Απόδοση μηνός +6,39%

Απόδοση 3μηνου +17,20%

Απόδοση 6μηνου +44,54%

Απόδοση από 1/1 +21,61%

Απόδοση 52 εβδομάδων +84,34%

Μέγιστη τιμή 52 εβδ. 12,30 ευρώ

Ελάχιστη τιμή 52 εβδ. 6,34 ευρώ

Ιδία Κεφάλαια: 100,23 εκατ. ευρώ (οικονομικά στοιχεία χρήσης α΄ εξαμήνου 2023)

BV 3,04

P/BV 3,84

P/Ettm 18,92

EV/EBITDA* 12,72 (σε 12μηνη βάση)

Καθαρός Δανεισμός/EBITDA* αρνητικός (σε 12μηνη βάση)

Ελεύθερες ταμειακές ροές: 12,13 εκατ. ευρώ την οικονομική χρήση του α΄ εξαμήνου του 2023, από -2,71 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Ξένα/Ιδία 0,58

ROE +21,14%

Δείκτης Φερεγγυότητας* 70,11%

Συντελεστής Μόχλευσης* αρνητικός

FCF Yield* 3,15%

Κεφαλαιοποίηση: 385,2 εκατ. ευρώ

Η μετοχή της Intracom ΙΝΤΚΑ έκλεισε στα 3,65 ευρώ με άνοδο 6,57%, διατηρώντας μέχρι στιγμής την μεσοπρόθεσμη πτωτική της τάση, καθώς και το σήμα πώλησης. Η αντίσταση βρίσκεται στα 3,89 ευρώ και η στήριξη στα 3,38 ευρώ, με τις εισροές στην μετοχή να πραγματοποιούν αύξηση. Μ.Ο όγκου τριών μηνών 209,0 χιλ. τεμάχια.

Η μετοχή διατηρεί την μεσοπρόθεσμη πτωτική της τάση, καθώς και το σήμα πώλησης, πραγματοποιώντας σήμερα αυξημένο όγκο, με την προσοχή να εστιάζεται στην ανοδική διάσπαση του εκθετικού ΚΜΟ50 ημερών (3,67 ευρώ) και την σταθεροποίηση της πάνω από αυτόν, προκειμένου να αυξήσει τις πιθανότητες για υψηλότερες τιμές.

ΙΝΤΚΑ

Απόδοση μηνός -6,17%

Απόδοση 3μηνου +9,94%

Απόδοση 6μηνου +88,14%

Απόδοση από 1/1 +7,20%

Απόδοση 52 εβδομάδων +102,55%

Μέγιστη τιμή 52 εβδ. 4,335 ευρώ

Ελάχιστη τιμή 52 εβδ. 1,75 ευρώ

Ιδία Κεφάλαια: 356,52 εκατ. ευρώ (οικονομικά στοιχεία χρήσης α΄ εξαμήνου 2023)

BV 4,30

P/BV 0,85

P/Ettm αρνητικό

Ελεύθερες ταμειακές ροές: -7,41 εκατ. ευρώ την οικονομική χρήση του α΄ εξαμήνου του 2023, από -46,07 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Ξένα/Ιδία 0,31

ROE +0,85%

Δείκτης Φερεγγυότητας* 147,31%

Συντελεστής Μόχλευσης* αρνητικός

FCF Yield* αρνητικό

Κεφαλαιοποίηση: 305,14 εκατ. ευρώ

*ROA: Η απόδοση περιουσιακών στοιχείων (ROA) μετρά πόσο αποτελεσματική είναι η διοίκηση μιας εταιρείας στη δημιουργία κέρδους από τα συνολικά περιουσιακά της στοιχεία στον ισολογισμό της. Το ROA εμφανίζεται ως ποσοστό και όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός, τόσο πιο αποτελεσματική είναι η διοίκηση μιας εταιρείας στη διαχείριση του ισολογισμού της για τη δημιουργία κερδών.

*Δείκτης Φερεγγυότητας είναι η ικανότητα μιας εταιρείας να μπορεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις, κυρίως σε μακροχρόνιο ορίζοντα. Όσο μεγαλύτερος ο εν λόγω δείκτης, τόσο περισσότερο μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της η εταιρεία.

*EV/EBITDA: Ο εν λόγω αριθμοδείκτης χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της αξίας μιας εταιρείας με βάση τα EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων, και αποσβέσεων). Όσο υψηλότερος είναι ο αριθμοδείκτης EV/EBITDA τόσο υπερτιμημένη μπορεί να θεωρηθεί μια εταιρεία, ενώ όσο χαμηλότερος τόσο υποτιμημένη (κάτω του 8x).

*EV/Sales: Ο εν λόγω αριθμοδείκτης αποτυπώνει την αξία μιας επιχείρησης με βάση τις πωλήσεις της. Όσο χαμηλότερος είναι ο συγκεκριμένος αριθμοδείκτης τόσο πιο υποτιμημένη θεωρείται η εταιρεία. Ένας υψηλός δείκτης EV/Sales, μπορεί να σημαίνει ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι οι μελλοντικές πωλήσεις θα αυξηθούν σημαντικά, ενώ ένας χαμηλός δείκτης EV/Sales ότι οι μελλοντικές προοπτικές των πωλήσεων δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικές. Συνήθως ο αριθμοδείκτης EV/Sales κινείται μεταξύ του 1x και του 3x.

*Καθαρός Δανεισμός/EBITDA: Ο εν λόγω αριθμοδείκτης δείχνει πόσα χρόνια θα χρειαζόταν μια εταιρεία να αποπληρώσει το χρέος της εάν το καθαρό χρέος και το EBITDA διατηρούνταν σταθερά. Επίσης, λαμβάνει υπόψιν την ικανότητα μιας εταιρείας να μειώσει το χρέος της, Ο συγκεκριμένος αριθμοδείκτης, συνήθως όταν είναι υψηλότερος του 4 αποτελεί προειδοποίηση, κι αυτό διότι μια εταιρεία είναι λιγότερο πιθανό να είναι σε θέση να διαχειριστεί το χρέος της, και συνεπώς λιγότερο πιθανό να αναλάβει επιπλέον χρέος που απαιτείται για την ανάπτυξη της.

*Συντελεστής Μόχλευσης: Καθαρός Δανεισμός (συμπεριλαμβανομένου των μισθώσεων)/Συνολικά Απασχολούμενα Κεφάλαια (Καθαρός Δανεισμός + Ιδία Κεφάλαια).

*FCF Yield: Όσο χαμηλότερος είναι ο συγκεκριμένος αριθμοδείκτης, τόσο λιγότερο ελκυστική είναι η μετοχή μιας εταιρείας, διότι οι επενδυτές βάζουν χρήματα στην εταιρεία αλλά δεν λαμβάνουν πολύ καλή απόδοση ως αντάλλαγμα. Αντίθετα, όσο υψηλότερος είναι ο συγκεκριμένος αριθμοδείκτης, τόσο πιο ελκυστική είναι η μετοχή μιας εταιρείας, καθώς αυτή δημιουργεί αρκετά μετρητά ώστε να ικανοποιήσει εύκολα το χρέος της, όπως κι άλλες υποχρεώσεις της, συμπεριλαμβανομένου και την πληρωμή μερισμάτων.

Πτωτικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με αυτή του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 2,885% με πτώση 3,03%, και του δεκαετούς στο 3,278% με πτώση 3,08%.

ομόλογα

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο