Νέα μείωση των επιτοκίων ενυπόθηκων δανείων

FILE PHOTO: U.S. one hundred dollar notes are seen in this picture illustration taken in Seoul February 7, 2011. REUTERS/Lee Jae-Won/File Photo

αγορά

Η αμερικανική αγορά κατοικίας αναμένεται να γνωρίσει μια θερμή επιστροφή αυτή την άνοιξη, χάρη στην ηρεμία των οικονομικών δεδομένων.

Το μέσο επιτόκιο για ένα 30ετές δάνειο μειώθηκε στο 6,63% από 6,69% την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την Freddie Mac την Πέμπτη. Τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων μειώθηκαν για δεύτερη φορά το 2024 και αναμένεται να υποχωρήσουν περαιτέρω καθώς ο πληθωρισμός μετριάζεται, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάκαμψη της αγοράς κατοικιών.

Καθώς οι περισσότεροι δείκτες υποδεικνύουν μειώσεις των επιτοκίων το επόμενο έτος, οι ειδικοί σε θέματα στέγασης προβλέπουν μια πιο έντονη εαρινή αγοραστική περίοδο που θα ξεκινήσει τους επόμενους δύο μήνες, καθώς η προσφορά και η ζήτηση επιστρέφουν στην αγορά κατοικίας χάρη στην πτώση του επιτοκίου των ενυπόθηκων δανείων.

“Όσο ο βασικός πληθωρισμός και η οικονομική δραστηριότητα συνεχίζουν να μετριάζονται, τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων δεν αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω”, δήλωσε ο Orphe Divounguy, ανώτερος μακροοικονομολόγος της Zillow. “Εάν οι απολύσεις παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα και τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων χαλαρώσουν, η δραστηριότητα στην αγορά κατοικίας θα ανακάμψει σε μικρό βαθμό αυτή την άνοιξη – που σημαίνει περισσότερες καταχωρίσεις στην αγορά και περισσότερες πωλήσεις”

αγορά

Πτώση των αιτήσεων χορήγησης ενυπόθηκων δανείων

Η πιθανότητα μιας έντονης ανοιξιάτικης αγοράς κατοικίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πού θα κινηθούν τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων στη συνέχεια. Οι αγοραστές κατοικιών απέδειξαν και πάλι ότι είναι ευαίσθητοι στα επιτόκια εν μέσω των σημερινών αυξημένων τιμών των κατοικιών. Μετά την ελαφρά αύξηση των επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα, ο όγκος των αιτήσεων υποθηκών υποχώρησε κατά 7,2% σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με την έρευνα αιτήσεων που παρακολουθείται από την Ένωση Τραπεζών Υποθηκών (MBA) για την εβδομάδα που έληξε στις 26 Ιανουαρίου.

“Η χαμηλή προσφορά υφιστάμενων κατοικιών περιορίζει τις επιλογές για τους υποψήφιους αγοραστές και διατηρεί την αύξηση των τιμών των κατοικιών σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα ένα διπλό χτύπημα που συνεχίζει να περιορίζει τη δραστηριότητα αγοράς κατοικιών”, δήλωσε ο Joel Kan, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος του MBA.

Οι προκλήσεις της προσιτότητας επιδεινώθηκαν επίσης λόγω της αύξησης των επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα. Το μέσο μέγεθος του δανείου για τις αιτήσεις αγοράς αυξήθηκε σε 444. 100 δολάρια, το μεγαλύτερο από τον Μάιο του 2022, σύμφωνα με το MBA.

Τα χαμηλά ποσοστά αιτήσεων και οι δυσκολίες δεν σημαίνουν όμως ότι οι αγοραστές κατοικιών έχουν εξαφανιστεί. Ο δείκτης ζήτησης αγοραστών κατοικιών της Redfin – που μετρά τα αιτήματα των αγοραστών για περιηγήσεις σε σπίτια και άλλες υπηρεσίες αγοράς στη Redfin – έδειξε ότι το ενδιαφέρον αυξήθηκε κατά 6% τις τελευταίες επτά ημέρες την εβδομάδα που έληξε στις 28 Ιανουαρίου.

“Πιστεύω ότι η φετινή αγορά θα ξεκινήσει την άνοιξη, όταν τα ποσοστά του 6% θα έχουν εμπεδωθεί ακόμη περισσότερο στην ψυχοσύνθεση των αγοραστών και περισσότεροι ιδιοκτήτες σπιτιών θα καταχωρήσουν τα σπίτια τους”, δήλωσε ο Hal Bennett, πράκτορας της Redfin Premier.

Οι τράπεζες της Wall Street και οι εμπειρογνώμονες του κλάδου αναμένουν περικοπές. Η Wells Fargo ανέφερε στις ετήσιες προβλέψεις της για το 2024 ότι η οικονομία θα μετριάσει την πορεία της έως τα μέσα του 2024, γεγονός που θα ωθήσει τη Fed να μειώσει τα επιτόκια κατά 225 μονάδες βάσης έως τις αρχές του 2025. Οι ειδικοί σε θέματα στέγασης της Fannie Mae προβλέπουν ότι τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων θα μειωθούν κάτω από το 6% μέχρι το τέλος του 2024, με αποτέλεσμα να σταθεροποιηθούν στο 5,8% περίπου.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς, η Fed ανακοίνωσε ότι διατηρεί σταθερό το επιτόκιο αναφοράς της σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον πληθωρισμό στο 2%. Ακόμα κι έτσι, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα επιτόκια έχουν φτάσει στο ζενίθ τους και ότι μια μείωση θα μπορούσε να έρθει σύντομα. Αλλά οποιαδήποτε πτώση δεν αποτελεί εγγύηση.

“Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός, η συνεχιζόμενη πρόοδος στη μείωσή του δεν είναι εξασφαλισμένη και η πορεία προς τα εμπρός είναι αβέβαιη”, δήλωσε ο Πάουελ κατά τη διάρκεια της διάσκεψης της FOMC.

Ο πιο πρόσφατος δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) – η προτιμώμενη μέτρηση του πληθωρισμού από τη Fed – αυξήθηκε κατά 2,6% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, πέφτοντας κάτω από το 3% για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2021. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι η ετησιοποιημένη τιμή του PCE με βάση τα στοιχεία των προηγούμενων τριών έως έξι μηνών είναι τώρα κάτω από 2%.

“Οι χαμηλότερες τιμές του πληθωρισμού κατά το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους είναι ευπρόσδεκτες”, πρόσθεσε ο Πάουελ, “αλλά θα πρέπει να δούμε συνεχή στοιχεία για να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τον στόχο μας”

Η Ρεβέκκα Τσεν είναι δημοσιογράφος για το Yahoo Finance και στο παρελθόν εργαζόταν ως πιστοποιημένος δημόσιος λογιστής επενδύσεων (CPA).

πηγή:www.finance.yahoo.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο