Νέα πολυετή χαμηλά για το γιεν έναντι του δολαρίου και του ευρώ

μισθών

γιεν

Το γεν σημείωσε νέα πολυετή χαμηλά έναντι του δολαρίου και του ευρώ την Τρίτη, διατηρώντας τους επενδυτές σε αυξημένη επιτήρηση παρεμβάσεων ενόψει της συνεδρίασης της Τράπεζας της Ιαπωνίας αυτή την εβδομάδα, ενώ οι φήμες για την πολιτική που ασκεί η Τράπεζα της Ιαπωνίας άφησαν τη στερλίνα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών.

Το ευρώ, το οποίο σημείωσε ευρεία άνοδο μετά τα ισχυρότερα του αναμενόμενου στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γαλλία και τη Γερμανία, έφτασε τα 165,62 γεν, το υψηλότερο επίπεδό του από το 2008.

“Αυτός είναι ένας συνδυασμός του ισχυρότερου ευρώ σήμερα, με τα στοιχεία για τις υπηρεσίες να κινούνται ξανά σε επεκτατικό έδαφος, ένα ενθαρρυντικό σημάδι ότι οι αντίξοες συνθήκες για την ανάπτυξη των καταναλωτικών δαπανών συνεχίζουν να εξασθενούν, και του γεν που συνεχίζει να εξασθενεί με την προσδοκία ότι η BOJ θα είναι πολύ σταδιακή στη σύσφιξη της πολιτικής της”, δήλωσε ο Lee Hardman, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων της MUFG.

Το δολάριο ανήλθε στα 154,87 γεν, το υψηλότερο επίπεδό του από το 1990, πλησιάζοντας όλο και περισσότερο τα 155 γεν, ένα επίπεδο που θεωρείται από πολλούς συμμετέχοντες ως το νέο έναυσμα για παρέμβαση των ιαπωνικών αρχών.

Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Shunichi Suzuki δήλωσε ότι η συνάντηση της περασμένης εβδομάδας με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας έθεσε τις βάσεις για να δράσει το Τόκιο κατά των υπερβολικών κινήσεων του γεν, η ισχυρότερη προειδοποίηση μέχρι σήμερα για την πιθανότητα παρέμβασης.

Ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με το αν το Τόκιο θα ενεργήσει τόσο κοντά στη διήμερη συνεδρίαση της BOJ που αρχίζει την Πέμπτη.

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται να προβλέψει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει γύρω από τον στόχο του 2% για τα επόμενα τρία χρόνια στις νέες προβλέψεις που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, σηματοδοτώντας την ετοιμότητά της να αυξήσει προσεκτικά τα επιτόκια και πάλι φέτος από τα τρέχοντα σχεδόν μηδενικά επίπεδα.

“Εδώ και αρκετές εβδομάδες έχουμε κάνει συζητήσεις και ακόμα δεν έχουν παρέμβει άμεσα στην αγορά συναλλάγματος. Έτσι, οι άνθρωποι αναρωτιούνται τι θα τους φέρει στο τραπέζι”, δήλωσε ο Hardman.

Το ευρώ κέρδισε έναντι περισσότερων από το εμπόλεμο γιεν, σημειώνοντας άνοδο 0,2% σε σχέση με το δολάριο στα 1,06753 δολάρια, έχοντας σταθεροποιηθεί μετά από απώλειες νωρίτερα μέσα στον μήνα.

Το κοινό νόμισμα κέρδισε 0,16% έναντι της στερλίνας στις 86,39 πένες, αφού έφτασε για λίγο στο υψηλό τεσσάρων μηνών της προηγούμενης ημέρας, στις 86,43 πένες, μετά τα στοιχεία για τον γερμανικό δείκτη PMI.

Τα σχόλια των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας ότι βλέπουν τον πληθωρισμό να επιβραδύνεται και πάλι προς τον στόχο του 2% και πιθανότατα να παραμείνει εκεί, έκαναν τους επενδυτές να γίνουν πιο σίγουροι ότι οι μειώσεις των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας θα έρθουν το καλοκαίρι.

Νωρίτερα μέσα στο έτος, η στερλίνα έλαβε στήριξη από τις προσδοκίες ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα μείωνε τα επιτόκια σημαντικά αργότερα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία, σύμφωνα με τις αγορές, κινείται τον Ιούνιο.

Εν τω μεταξύ, οι αγορές θεωρούν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι μία από τις τελευταίες μεγάλες κεντρικές τράπεζες που θα προβούν σε μειώσεις, και επί του παρόντος εκτιμούν ότι η πιθανότητα για την πρώτη μείωση των επιτοκίων της Fed από τον Σεπτέμβριο είναι 46%, ενώ ο Νοέμβριος δεν απέχει πολύ με 42%, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME.

Αυτό βρισκόταν σε έντονη αντίθεση με μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, όταν οι αγορές στοιχημάτιζαν ότι τον Ιούνιο θα ξεκινήσει ο κύκλος νομισματικής χαλάρωσης των ΗΠΑ, μια αλλαγή που οδήγησε το δολάριο σε άνοδο σε όλο τον κόσμο.

Η στερλίνα υποχώρησε σε χαμηλό πέντε μηνών έναντι του δολαρίου στα 1,2299 δολάρια τη Δευτέρα, αν και τελευταία ήταν λίγο υψηλότερα στα 1,2360 δολάρια.

Οι επενδυτές θα έχουν άλλη μια ευκαιρία να αξιολογήσουν τη δύναμη της αμερικανικής οικονομίας αυτή την εβδομάδα, με τα στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του πρώτου τριμήνου την Πέμπτη και τον δείκτη τιμών προσωπικής κατανάλωσης (PCE), το προτιμώμενο μέτρο πληθωρισμού της Fed, την Παρασκευή.

“Είναι πιθανό οι αγορές να μεταθέσουν περαιτέρω το χρονοδιάγραμμα της αναμενόμενης πρώτης μείωσης των επιτοκίων από τον Σεπτέμβριο, εάν το ΑΕΠ ή/και το PCE αυτής της εβδομάδας προσθέσουν στις ανησυχίες για την καθυστέρηση του αποπληθωρισμού. Επομένως, ο κίνδυνος είναι προς την κατεύθυνση υψηλότερων αποδόσεων των ΗΠΑ και ισχυρότερου δολαρίου”, δήλωσε η Carol Kong, στρατηγική σύμβουλος νομισμάτων στην Commonwealth Bank of Australia (OTC:CMWAY).

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, οι προβλέψεις των αγορών κάνουν λόγο για αύξηση 0,3% του γενικού αριθμού PCE τον Μάρτιο, αμετάβλητη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, και για αύξηση 2,6% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης 2,5% τον Φεβρουάριο.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο