Νέο ιστορικό χαμηλό για την τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου

Τουρκία

τουρκική λίρα

Η τουρκική λίρα σημείωσε νέο χαμηλό ρεκόρ έναντι του αμερικανικού δολαρίου την Πέμπτη, διαπραγματευόμενη στα 30,005 ανά δολάριο λίγο πριν από το μεσημέρι τοπική ώρα.

Σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η λίρα ξεπερνά το 30 έναντι του δολαρίου, το οποίο σημείωσε άνοδο 0,17% έναντι του τουρκικού νομίσματος από την προηγούμενη συνεδρίαση.

Η ταλαιπωρημένη λίρα έχει υποχωρήσει κατά 37% περίπο τον τελευταίο χρόνο, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής προσπαθούν να καταπολεμήσουν τον διψήφιο πληθωρισμό αυξάνοντας σταθερά τα επιτόκια.

Η πιο συμβατική προσέγγιση ακολουθεί αρκετά χρόνια ανορθόδοξης πολιτικής, κατά τη διάρκεια των οποίων η Άγκυρα αρνήθηκε να αυξήσει τα επιτόκια παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκαλούσε συστηματικά τις αυξήσεις των επιτοκίων “μητέρα όλων των κακών”

Ο πληθωρισμός στη χώρα των περίπου 84 εκατομμυρίων κατοίκων αυξήθηκε στο 64,8% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, από 62% τον Νοέμβριο. Πρόκειται πάντως για βελτίωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αφού ο τουρκικός πληθωρισμός έφτασε στο μέγιστο επίπεδο του 85,5% τον Οκτώβριο του 2022.

Η αποδυνάμωση της λίρας έρχεται την ώρα που οι κορυφαίοι οικονομικοί αξιωματούχοι της Τουρκίας συγκεντρώνονται στην έδρα της J. P. Morgan στη Wall Street της Νέας Υόρκης για παρουσιάσεις σε επενδυτές που επικεντρώνονται στη νομισματική πολιτική της χώρας, τις τραπεζικές συναλλαγές, τα περιουσιακά στοιχεία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η εναρκτήρια εκδήλωση, η οποία ονομάστηκε “Ημέρα Επενδυτών”, θα περιλαμβάνει συνεδρίες ερωτήσεων και απαντήσεων και θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις από τον νέο διοικητή της τουρκικής κεντρικής τράπεζας Χαφίζ Γκαγιέ Ερκάν, ο οποίος διορίστηκε τον Ιούνιο του 2023, για μια σειρά θεμάτων, όπως η πορεία αποπληθωρισμού της χώρας. Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Mehmet Simsek θα κάνει παρουσιάσεις σχετικά με τις προοπτικές της τουρκικής χρηματοδότησης και δημοσιονομικής πολιτικής.

Το τουρκικό πρακτορείο Daily Sabah αναφέρει ότι στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν περισσότερα από 200 ανώτερα στελέχη από μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως η Vanguard, η BlackRock, η Goldman Sachs, η Morgan Stanley και η J. P. Morgan.

Η τουρκική λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 80% της αξίας της έναντι του δολαρίου τα τελευταία πέντε χρόνια, αυξάνοντας το κόστος των εισαγωγών και του εξωτερικού χρέους και αποδυναμώνοντας δραματικά την αγοραστική δύναμη των απλών Τούρκων.

Τον Ιούνιο του περασμένου έτους διορίστηκε μια νέα οικονομική ομάδα και η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ξεκίνησε μια απότομη στροφή, αυξάνοντας τα επιτόκια υπό την εποπτεία του Ερκάν. Το επιτόκιο αναφοράς της χώρας αυξήθηκε έκτοτε από 8,5% σε 42,5%.

Πηγή: www.cnbc.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο