Νέο ιστορικό ρεκόρ για την τιμή του χρυσού

χρυσός

χρυσού

Οι τιμές του χρυσού εκτινάχθηκαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ στις ασιατικές συναλλαγές τη Δευτέρα, αγνοώντας τη χαλάρωση των στοιχημάτων για μειώσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ, καθώς η ζήτηση για το κίτρινο μέταλλο παρέμεινε ισχυρή ενόψει περισσότερων ενδείξεων για την οικονομία των ΗΠΑ.

Το ράλι του χρυσού συνεχίστηκε ακόμη και όταν οι τεχνικοί δείκτες έδειξαν ότι το κίτρινο μέταλλο ήταν ξεκάθαρα σε υπεραγορασμένο έδαφος – ένα σενάριο που συνήθως δείχνει περιορισμένες ανοδικές δυνατότητες.

Ωστόσο, ο χρυσός spot σημείωσε άνοδο έως και 0,7% τη Δευτέρα στο υψηλό ρεκόρ των 2.353,81 δολαρίων ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού που λήγουν τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 0,8% στο υψηλό ρεκόρ των 2.372,45 δολαρίων η ουγγιά.

Ο χρυσός αδιαφορεί για τη χαλάρωση των στοιχημάτων μείωσης των επιτοκίων, αναμένονται τα στοιχεία του ΔΤΚ

Οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν καθώς το δολάριο έδειξε περιορισμένη αντίδραση στην έκθεση μη γεωργικών μισθοδοσιών για τον Μάρτιο.

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, έδειξε ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ παρέμεινε ισχυρή. Ένα τέτοιο σενάριο δίνει στην Federal Reserve μικρή ώθηση για να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια νωρίς.

Αλλά το δολάριο έδειξε μικρή δύναμη μετά την ανάγνωση, προσφέροντας στον χρυσό λίγο περισσότερο χώρο για να ωθήσει υψηλότερα. Η αβεβαιότητα σχετικά με τα επιτόκια των ΗΠΑ παρέμεινε επίσης στο προσκήνιο ενόψει των βασικών στοιχείων για τον πληθωρισμό του δείκτη τιμών καταναλωτή, που αναμένονται αυτή την Τετάρτη.

Οι traders είδαν σε μεγάλο βαθμό να μειώνουν τα στοιχήματα ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια ήδη από τον Ιούνιο, έδειξε το εργαλείο CME Fedwatch.

Ωστόσο, η επιδείνωση των παγκόσμιων γεωπολιτικών ανησυχιών διατήρησε επίσης ζωντανή τη ζήτηση για χρυσό σε ασφαλές καταφύγιο. Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας συνεχίζει να μαίνεται, με νέα χτυπήματα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια να προκαλούν κάποια ανησυχία.

Στη Μέση Ανατολή, οι ανησυχίες για έναν πόλεμο μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ παρέμειναν επίσης στο παιχνίδι, αν και το Ισραήλ εθεάθη να διεξάγει κάποιες ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Χαμάς στην Αίγυπτο.

Άλλα πολύτιμα μέταλλα σημείωσαν άνοδο τη Δευτέρα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πλατίνας αυξήθηκαν 0,1% στα 941,70 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργύρου αυξήθηκαν 1,1% στα 27,965 δολάρια η ουγγιά.

Η τιμή του χαλκού είναι χαμηλότερη από τα υψηλά των 15 μηνών

Μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων, οι τιμές του χαλκού υποχώρησαν ελαφρώς τη Δευτέρα, σημειώνοντας ήπια κέρδη μετά την άνοδο σε υψηλά 15 μηνών την περασμένη εβδομάδα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού τριών μηνών στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου υποχώρησαν 0,2% στα 9. 333,50 δολάρια ο τόνος, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού ενός μήνα στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 0,3% στα 4,2287 δολάρια η λίβρα.

Ο χαλκός ενισχύθηκε από μια σειρά θετικών οικονομικών ενδείξεων από τον κορυφαίο εισαγωγέα Κίνα, οι οποίες έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα ανακάμπτει.

Η προοπτική στενότερων προμηθειών διυλισμένου χαλκού ενίσχυσε επίσης τις τιμές, αφού κορυφαία κινεζικά διυλιστήρια σηματοδότησαν πιθανές περικοπές παραγωγής.

Περισσότερα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα αναμένονται αργότερα αυτή την εβδομάδα, ιδιαίτερα στοιχεία για τον πληθωρισμό και το εμπόριο για τον Μάρτιο.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο