Νέο ιστορικό υψηλό για την τιμή του χρυσού

χρυσός

χρυσός

Ο χρυσός εκτινάχθηκε σε υψηλό όλων των εποχών, ενισχυμένος από την αυξανόμενη αισιοδοξία ότι η Federal Reserve θα αρχίσει να χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική φέτος μαζί με τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Ο χρυσός σημείωσε άνοδο έως και 1,4% για να φτάσει τα 2.450,07 δολάρια ανά ουγγιά στην Ασία τη Δευτέρα, ξεπερνώντας το προηγούμενο ενδοημερήσιο ρεκόρ που επιτεύχθηκε τον Απρίλιο. Οι traders έχουν ενισχύσει τα στοιχήματα στις τελευταίες συνεδριάσεις ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να μειώσει το κόστος δανεισμού ήδη από τον Σεπτέμβριο, ένα σενάριο που θα ενισχύσει τον χρυσό καθώς δεν πληρώνει τόκους.

χρυσός

Την περασμένη εβδομάδα, το δολάριο ΗΠΑ υποχώρησε και τα κρατικά ομόλογα σημείωσαν ράλι αφού τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι ο πληθωρισμός τον Απρίλιο μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο. Αυτό προσέφερε υποστήριξη για το πολύτιμο μέταλλο, το οποίο τιμολογείται στο δολάριο.

Το καταφύγιο του μετάλλου βρέθηκε στο προσκήνιο τη Δευτέρα, αφού ένα ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι συνετρίβη σε πυκνή ομίχλη την Κυριακή. Η είδηση πρόσθεσε μια αίσθηση αυξανόμενων γεωπολιτικών κινδύνων σε ολόκληρη την περιοχή, αφού ένα πετρελαιοφόρο με προορισμό την Κίνα χτυπήθηκε από πύραυλο των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα το Σάββατο.

«Το ράλι του χρυσού καθοδηγείται από ειδήσεις με αβεβαιότητα για το τι συνέβη στο Ιράν», δήλωσε ο Nicholas Frappell, παγκόσμιος επικεφαλής θεσμικών αγορών στο διυλιστήριο ABC στο Σίδνεϊ. «Υπάρχει ένα στοιχείο βιασύνης σε συμπεράσματα με βάση πολύ λίγες πληροφορίες», είπε, προσθέτοντας ότι «οι επενδυτές είναι πιθανώς απρόθυμοι να ξεθωριάσουν τις θέσεις δεδομένων των χαμηλότερων επιπέδων ρευστότητας στην Ασία».

Τα hedge funds που διαπραγματεύονται συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Comex ενίσχυσαν τα ανοδικά στοιχήματα για τον χρυσό σε υψηλό τριών εβδομάδων την εβδομάδα που έληξε στις 14 Μαΐου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Επιτροπής Συναλλαγών Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων.

Τα κέρδη υποδηλώνουν ότι ο χρυσός έχει ξεφύγει από ένα αρκετά στενό εύρος συναλλαγών τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω έλλειψης σαφήνειας σχετικά με την πορεία των επιτοκίων των ΗΠΑ. Οι τιμές έχουν αυξηθεί σχεδόν 20% φέτος, μετά από ένα καταιγιστικό ράλι που είδε να χτυπά διαδοχικά ρεκόρ καθ ‘όλη τη διάρκεια του Απριλίου.

Η ισχύς του χρυσού έχει συνδεθεί με τις αγορές των κεντρικών τραπεζών, την ισχυρή ζήτηση από τις ασιατικές αγορές – ειδικά την Κίνα – και τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Ο χρυσός spot αυξήθηκε κατά 1,4% στα 2. 449,27 δολάρια η ουγγιά στις 1:59 μ. μ. στη Σιγκαπούρη. Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index ήταν σταθερός, μετά από πτώση 0,7% την περασμένη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από ένα μήνα. Ασήμι, παλλάδιο και πλατίνα ανέβηκαν όλα.

Το ασήμι σκαρφάλωσε επίσης στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2012, μετά από ένα ισχυρό ράλι την Παρασκευή που βοηθήθηκε από το δευτερογενές κλίμα στις ευρύτερες αγορές φυσικών μετάλλων, όπου η σύσφιξη της προσφοράς έχει ωθήσει τη ζήτηση των επενδυτών για υλικά όπως ο χαλκός. Σε αντίθεση με τον χρυσό, το λευκό μέταλλο θεωρείται επίσης βιομηχανικό εμπόρευμα δεδομένης της χρήσης του σε πράγματα όπως οι ηλιακοί συλλέκτες.

πηγή:www.finance.yahoo.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο