Νέο ιστορικό υψηλό για την τιμή του χρυσού

χρυσός

χρυσού

Οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν στις ασιατικές αγορές τη Δευτέρα και έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια ενισχύθηκε από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, αν και η ισχύς του δολαρίου περιόρισε τα μεγάλα κέρδη του κίτρινου μετάλλου.

Οι αγορές περίμεναν επίσης να δουν πώς ακριβώς θα απαντούσε το Ισραήλ στο χτύπημα του Ιράν, δεδομένου ότι η επίθεση προκάλεσε περιορισμένες ζημιές και ότι η Τεχεράνη δήλωσε επίσης ότι η κίνηση αυτή ολοκλήρωσε την επίθεσή της κατά του Ισραήλ. Αυτό συνέβαλε στον περιορισμό της ζήτησης ασφαλών καταφυγίων.

Ο επιτόπιος χρυσός αυξήθηκε κατά 0,6% στα 2.357,81 δολάρια ανά ουγγιά μετά το υψηλό ρεκόρ των 2.372,62 δολαρίων ανά ουγγιά το Σαββατοκύριακο, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χρυσό Ιουνίου σταθεροποιήθηκαν στα 2.373,0 δολάρια ανά ουγγιά μετά το υψηλό ρεκόρ των 2.389,0 δολαρίων ανά ουγγιά.

Η ζήτηση ασφαλών καταφυγίων στηρίζει τις τιμές του χρυσού

Το μεγαλύτερο σημείο στήριξης των τιμών του χρυσού ήταν η επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους από το Ιράν κατά του Ισραήλ το Σαββατοκύριακο, ως υποτιθέμενο αντίποινα για την επίθεση σε ιρανική πρεσβεία στη Συρία.

Η κίνηση αυτή σηματοδότησε την πιθανή είσοδο του Ιράν στον μακροχρόνιο πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και παρουσίασε την πιθανότητα μιας μεγαλύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, η οποία θα μπορούσε επίσης να προσελκύσει τις ΗΠΑ.

Αλλά το ιρανικό χτύπημα φαίνεται ότι προκάλεσε περιορισμένες ζημιές στο Ισραήλ. Ισραηλινοί υπουργοί φέρεται επίσης να δήλωσαν ότι δεν σχεδιάζουν άμεσα αντίποινα για την επίθεση.

Οι ΗΠΑ φάνηκε επίσης να κάνουν προσπάθειες αποκλιμάκωσης της κατάστασης, δηλώνοντας ότι δεν θα προβούν σε αντίποινα κατά του Ιράν.

Αυτή η αντίληψη, σε συνδυασμό με την πρόσφατη ισχύ του δολαρίου, έθεσε ένα όριο στα μεγαλύτερα κέρδη του χρυσού. Οι προοπτικές του κίτρινου μετάλλου θόλωσαν επίσης κάπως από την προοπτική υψηλότερων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αμερικανικών επιτοκίων, μετά τις θερμότερες από τις αναμενόμενες μετρήσεις του πληθωρισμού την περασμένη εβδομάδα.

Άλλα πολύτιμα μέταλλα υποχώρησαν τη Δευτέρα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για την πλατίνα υποχώρησαν κατά 0,7% στα 985,05 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το ασήμι υποχώρησαν κατά 0,3% στα 28,258 δολάρια ανά ουγγιά.
Οι τιμές του χαλκού αναμειγνύονται μετά τα αδύναμα στοιχεία για την Κίνα, το αλουμίνιο ενισχύεται.

Μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων, οι τιμές του χαλκού ήταν ανάμεικτες τη Δευτέρα εν μέσω πιέσεων από το ισχυρότερο δολάριο, καθώς και αδύναμων οικονομικών σημάτων από τον κορυφαίο εισαγωγέα Κίνα.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια χαλκού τριών μηνών στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου αυξήθηκαν κατά 0,4% στα 9.457,0 δολάρια ανά τόνο, ενώ τα προθεσμιακά συμβόλαια χαλκού ενός μήνα στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 0,6% στα 4,2888 δολάρια ανά λίβρα.

Και τα δύο συμβόλαια παρέμειναν κοντά σε υψηλά 15 μηνών, λόγω των προσδοκιών για στενότερες προμήθειες, καθώς πολλά μεγάλα κινεζικά διυλιστήρια σηματοδότησαν περικοπές στην προσφορά. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλαν νέες κυρώσεις στις ρωσικές εξαγωγές χαλκού.

Ωστόσο, η αισιοδοξία αυτή κάπως αμβλύνθηκε από τις αδύναμες ενδείξεις για τον πληθωρισμό και το εμπόριο από την Κίνα την περασμένη εβδομάδα, οι οποίες έδειξαν ότι η οικονομική ανάπτυξη στον μεγαλύτερο εισαγωγέα χαλκού στον κόσμο παρέμεινε αδύναμη.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του αλουμινίου σημείωσαν ράλι τη Δευτέρα με την προοπτική στενότερων προμηθειών, καθώς οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλαν νέες κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αλουμίνιο στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου σημείωσαν άνοδο σχεδόν 5% στα 2.605,0 δολάρια ανά τόνο.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο