Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό

χρυσού

χρυσού

Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν υψηλό ρεκόρ στις ασιατικές συναλλαγές την Πέμπτη, ακολουθώντας την απότομη πτώση του δολαρίου αφού η Federal Reserve διατήρησε σταθερά τα επιτόκια και σηματοδότησε ότι εξακολουθεί να εξετάζει μειώσεις επιτοκίων φέτος.

Το δολάριο υποχώρησε μετά τη συνεδρίαση της Fed, βυθίζοντας 0,6% και ενισχύοντας το ευρύτερο σύμπλεγμα εμπορευμάτων. Οι τιμές του χαλκού αυξήθηκαν ξανά σε υψηλά 11 μηνών, ενώ οι τιμές άλλων πολύτιμων μετάλλων αυξήθηκαν επίσης.

Ωστόσο, ο χρυσός είχε εξαιρετικές επιδόσεις, σημειώνοντας νέα υψηλά επίπεδα με την προοπτική χαμηλότερων επιτοκίων τους επόμενους μήνες. Ο χρυσός άμεσης παράδοσης αυξήθηκε έως και 1,2% στο υψηλό ρεκόρ των 2.222,14 δολαρίων ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού που λήγουν τον Απρίλιο αυξήθηκαν περισσότερο από 2% στο υψηλό ρεκόρ των 2.224,80 δολαρίων ανά ουγγιά. Και τα δύο μέσα περιόρισαν κάποια κέρδη στις 22:27 ET (02:27 GMT), αλλά ήταν πάνω από το επίπεδο των 2.200 δολαρίων.

Οι αγορές χρυσού και ευρύτερων μετάλλων είχαν σημειώσει κάποια ενοποίηση πριν από τη συνεδρίαση της Fed.

Η Fed διατηρεί ζωντανές τις ελπίδες για μείωση των επιτοκίων

Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, δήλωσε ότι ενώ είδε κάποια πρόσφατη κολλητικότητα στον πληθωρισμό, η υποκείμενη ιστορία της χαλάρωσης του πληθωρισμού παρέμεινε άθικτη. Αυτό συνδυάστηκε με τους αξιωματούχους της Fed να προβλέπουν μείωση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του 2024.

Ένα τέτοιο σενάριο αποτελεί καλό οιωνό για τον χρυσό, ειδικά μετά την αύξηση των επιτοκίων που έπληξε το κίτρινο μέταλλο τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι traders τιμολογούσαν τώρα μια πιθανότητα 73,4% ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων της Fed θα έρθει μόλις τον Ιούνιο, σύμφωνα με το εργαλείο CME Fedwatch.

Ωστόσο, η Fed αναβάθμισε επίσης σημαντικά τις προοπτικές της για την οικονομία των ΗΠΑ το 2024, προβλέποντας τώρα ανάπτυξη 2,1%, σε σύγκριση με προηγούμενες προβλέψεις για 1,4%. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να περιορίσει τη ζήτηση ασφαλούς καταφυγίου για χρυσό, εν μέσω αυξανόμενης αισιοδοξίας για μια ομαλή προσγείωση για την οικονομία των ΗΠΑ.

Άλλα πολύτιμα μέταλλα αυξήθηκαν επίσης απότομα την Πέμπτη. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πλατίνας σημείωσαν άνοδο 0,9% στα 920,0 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργύρου σημείωσαν άνοδο 3,3% στα 25,927 δολάρια η ουγγιά.

Το ράλι του χαλκού συνεχίζεται, οι δείκτες PMI στο επίκεντρο

α συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού τριών μηνών στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου σημείωσαν άνοδο 0,6% στα 9. 053,50 δολάρια ο τόνος, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού ενός μήνα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 0,4% στα 4,1078 δολάρια η λίβρα. Και τα δύο συμβόλαια ήταν κοντά στα υψηλά 11 μηνών που σημειώθηκαν νωρίτερα την εβδομάδα.

Η εστίαση ήταν τώρα σε μια σειρά βασικών αναγνώσεων δεικτών υπευθύνων προμηθειών από μεγάλες οικονομίες, που αναμένονται τις επόμενες ημέρες, για περισσότερες πιθανές ενδείξεις στην πορεία της ζήτησης χαλκού.

Οι τιμές του χαλκού αυξήθηκαν απότομα αυτό το μήνα λόγω πιθανών σοκ προσφοράς που προκύπτουν από περικοπές παραγωγής από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια χαλκού της Κίνας.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο