Νέο πακέτο στήριξης της βιομηχανίας ημιαγωγών από την Κίνα

Κίνα

Η Κίνα δημιούργησε το τρίτο προγραμματισμένο επενδυτικό ταμείο που υποστηρίζεται από το κράτος για να ενισχύσει τη βιομηχανία ημιαγωγών της, με εγγεγραμμένο κεφάλαιο 344 δισεκατομμυρίων γιουάν (47,5 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με κατάθεση σε κυβερνητικό μητρώο εταιρειών.

Ο πρόεδρος Xi Jinping τόνισε την ανάγκη η Κίνα να επιτύχει αυτάρκεια σε ημιαγωγούς. Αυτή η ανάγκη έχει αυξηθεί αφού οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει μια σειρά μέτρων ελέγχου των εξαγωγών τα τελευταία δύο χρόνια, επικαλούμενες φόβους ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει προηγμένα τσιπ για να ενισχύσει τις στρατιωτικές του δυνατότητες.

Η τρίτη φάση του China Integrated Circuit Industry Investment Fund ιδρύθηκε επίσημα στις 24 Μαΐου και καταχωρήθηκε στη Δημοτική Διοίκηση του Πεκίνου για τη ρύθμιση της αγοράς, σύμφωνα με το National Enterprise Credit Information Publicity System, έναν κυβερνητικό οργανισμό πιστωτικών πληροφοριών.

Η τρίτη φάση θα είναι το μεγαλύτερο από τα τρία ταμεία που ξεκίνησε από το Ταμείο Επενδύσεων Βιομηχανίας Ολοκληρωμένων Κυκλωμάτων της Κίνας, γνωστό ως «Μεγάλο Ταμείο».

Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος με μερίδιο 17% και καταβεβλημένο κεφάλαιο 60 δισεκατομμυρίων γιουάν, σύμφωνα με την Tianyancha, μια κινεζική εταιρεία βάσης δεδομένων πληροφοριών. Η China Development Bank Capital είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος με μερίδιο 10,5%.

Το υπουργείο Οικονομικών δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Δεκαεπτά άλλες οντότητες αναφέρονται ως επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων πέντε μεγάλων κινεζικών τραπεζών: Industrial and Commercial Bank of China, China Construction Bank (OTC:CICHF), Agricultural Bank of China (OTC:ACGBF), Bank of China και Bank of Communications, με την καθεμία να συνεισφέρει περίπου το 6% του συνολικού κεφαλαίου.

Το Reuters ανέφερε τον Σεπτέμβριο ότι η Κίνα θα ξεκινήσει την τρίτη φάση του Μεγάλου Ταμείου.

Η πρώτη φάση του ταμείου ιδρύθηκε το 2014 με εγγεγραμμένο κεφάλαιο 138,7 δισεκατομμυρίων γιουάν και η δεύτερη φάση ακολούθησε το 2019 με 204 δισεκατομμύρια γιουάν.

Το Big Fund έχει παράσχει χρηματοδότηση στα δύο μεγαλύτερα χυτήρια τσιπ της Κίνας, την Semiconductor Manufacturing International Corporation και την Hua Hong Semiconductor, καθώς και στην Yangtze Memory Technologies, κατασκευαστή μνήμης flash και σε ορισμένες μικρότερες εταιρείες και κεφάλαια.

Ένας από τους σημαντικότερους τομείς στους οποίους θα επικεντρωθεί η τρίτη φάση του ταμείου είναι ο εξοπλισμός για την κατασκευή τσιπ, ανέφερε το Reuters τον Σεπτέμβριο. Επίσης, το Big Fund εξετάζει το ενδεχόμενο πρόσληψης τουλάχιστον δύο ιδρυμάτων για την επένδυση του κεφαλαίου από την τρίτη φάση.

πηγή:www.investing.com

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο