Νέο πρόβλημα με το 787 Dreamliner της Boeing

Boeing Dreamliner

Η Boeing ερευνά ένα νέο πρόβλημα ποιότητας με το 787 Dreamliner της, αφού ανακάλυψε ότι εκατοντάδες συνδετήρες έχουν τοποθετηθεί λανθασμένα στις ατράκτους ορισμένων μη παραδοθέντων αεροσκαφών, δήλωσαν δύο άτομα εξοικειωμένα με το θέμα.

Το τελευταίο σε μια σειρά κατασκευαστικών προβλημάτων που επηρεάζουν τον κατασκευαστή αεροσκαφών των ΗΠΑ περιλαμβάνει λανθασμένη «ροπή» ή σύσφιξη σε εργοστάσιο της Boeing (NYSE:BA) με περισσότερους από 900 συνδετήρες ανά αεροπλάνο – μοιρασμένους εξίσου μεταξύ των δύο πλευρών του μεσαίου σώματος του αεροσκάφους, είπαν.

Δεν υπάρχει άμεση ανησυχία για την ασφάλεια των πτήσεων, αλλά η Boeing εργάζεται για να κατανοήσει τι προκάλεσε το πρόβλημα και θα αποφασίσει πόσο, αν χρειαστεί, θα πρέπει να γίνει κάποια επανεπεξεργασία μόλις ολοκληρωθεί η έρευνά της, ανέφεραν οι πηγές, ζητώντας να μην κατονομαστούν.

Η Boeing επιβεβαίωσε τους ελέγχους απαντώντας σε ερώτημα του Reuters την Πέμπτη και δήλωσε ότι βλέπει περιορισμένο έως καθόλου αντίκτυπο στις παραδόσεις.

«Η ομάδα μας 787 ελέγχει τους συνδετήρες στην περιοχή του σώματος ορισμένων μη παραδοθέντων αεροσκαφών 787 Dreamliner για να βεβαιωθεί ότι πληρούν τις μηχανικές προδιαγραφές μας. Ο εν υπηρεσία στόλος μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με ασφάλεια», δήλωσε εκπρόσωπος.

«Αφιερώνουμε τον απαραίτητο χρόνο για να διασφαλίσουμε ότι όλα τα αεροπλάνα πληρούν τα πρότυπα παράδοσης πριν από την παράδοση. Συνεργαζόμαστε στενά με τους πελάτες μας και την FAA (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας) και τους ενημερώνουμε».

Η FAA ανέφερε σε δήλωσή της ότι η Boeing αποκάλυψε ότι μπορεί να έχει «εγκαταστήσει εσφαλμένα συνδετήρες ατράκτου σε ορισμένα αεροσκάφη 787». «Η FAA ερευνά και συνεργάζεται στενά με την Boeing για να καθορίσει τις κατάλληλες ενέργειες και να εξασφαλίσει μια άμεση επιδιόρθωση στο σύστημα παραγωγής».

Ο διαχειριστής της FAA Mike Whitaker δήλωσε ότι θα ακούσει από ανθρώπους στο χώρο κατά τη διάρκεια μιας προγραμματισμένης επίσκεψης σε ένα εργοστάσιο Boeing 787 στη Νότια Καρολίνα την Παρασκευή.

Οι μετοχές της Boeing υποχώρησαν αρχικά κατά 1,7% πριν περιορίσουν τις απώλειες για να είναι σταθερές.

Η αμερικανική κατασκευάστρια αεροσκαφών βρίσκεται υπό έλεγχο από τις ρυθμιστικές αρχές και τους πελάτες από ένα περιστατικό στις 5 Ιανουαρίου, στο οποίο ένα μικρότερο 737 MAX που λειτουργούσε από την Alaska Airlines αναγκάστηκε να κάνει αναγκαστική προσγείωση μετά από έκρηξη ενός πάνελ ατράκτου κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Το τελευταίο κατασκευαστικό ελάττωμα ανακαλύφθηκε στο εργοστάσιο της εταιρείας στη Νότια Καρολίνα, όπου το ελαφρύ σύνθετο δέρμα άνθρακα του 787 συνδέεται με σκελετικά στηρίγματα μέσα στα τμήματα της ατράκτου που ονομάζονται μακρύτερα.

Οι πηγές ανέφεραν ότι οι προσβεβλημένοι συνδετήρες είχαν ροπή στρέψης από λάθος πλευρά, χρησιμοποιώντας το κεφάλι αντί για το σχετικό παξιμάδι.

Τον Ιανουάριο, η Boeing εξέδωσε ένα δελτίο προς τους προμηθευτές που καθόρισε πρακτικές για να διασφαλίσει ότι τα μπουλόνια έχουν σωστή ροπή στρέψης μετά από επιθεωρήσεις των 737 MAX 9 που καθηλώθηκαν στο έδαφος μετά την έκρηξη.

Τα δεδομένα παρακολούθησης επιβεβαίωσαν ότι 787 παραδόσεις συνεχίζονται, αν και με βραδύτερο από το συνηθισμένο ρυθμό μετά από προηγούμενη και μη συνδεδεμένη επιβράδυνση της παραγωγής. Το FlightRadar24 δήλωσε ότι ένα μοντέλο 787-10 αναχώρησε για τον Ευρωπαίο πελάτη του την Τετάρτη.

Οι αεροπορικές εταιρείες ανησυχούν για τις υπάρχουσες καθυστερήσεις παράδοσης, με ορισμένους αγοραστές να εκτιμούν ότι ο μέσος όρος καθυστερήσεων είναι αρκετών μηνών.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο