Νέο ρεκόρ ο Nasdaq πάνω από τις 17.000 μονάδες με ώθηση από Nvidia

Σε νέο υψηλό ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Τρίτης ο δείκτης Nasdaq, ξεπερνώντας ταυτόχρονα και το επίπεδο των 17.000 μονάδων, με τον τεχνολογικό δείκτη να αντλεί ώθηση από ένα νέο ράλι της Nvidia. Στον αντίποδα ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε με απώλειες που ξεπέρασαν τις 200 μονάδες.

Οι μετοχές της Nvidia σημείωσαν άλμα 7% σήμερα οδηγώντας την κεφαλαιοποίηση του τεχνολογικού κολοσσού πιο κοντά στο επίπεδο των 3 τρισ. δολ. Μόνο η Microsoft και Apple έχουν ξεπεράσει το συγκεκριμένο επίπεδο.

Οι επενδυτές ετοιμάζονται στο μεταξύ, για άλλη μια κρίσιμη μέτρηση του πληθωρισμού στο τέλος της εβδομάδας η οποία θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες για μια μείωση των επιτοκίων της Federal Reserve τους επόμενους μήνες.

Η πιθανότητα η μεγαλύτερη κεντρική τράπεζα του πλανήτη να ξεκινήσει φέτος τις μειώσεις των επιτοκίων της οδήγησε τη Wall Street σε ένα εντυπωσιακό ράλι τις προηγούμενες εβδομάδες, με τους δείκτες να γράφουν νέα ιστορικά υψηλά. Ο τεχνολογικός Nasdaq και S&P 500 συμπλήρωσαν την προηγούμενη Παρασκευή πέντε διαδοχικές εβδομάδες κερδών.
  • Ωστόσο, πιο πρόσφατα η αισιοδοξία πως η Fed θα μειώσει τα επιτόκια της υποχώρησε μετά και τις προειδοποιήσεις από υψηλόβαθμα στελέχη της κεντρικής τράπεζας ότι ο πληθωρισμός παραμένει επίμονος και η οικονομία ανθεκτική.

Άλλη μια τέτοια προειδοποίηση ήρθε σήμερα από τον πρόεδρο της Minneapolis Fed, Neel Kashkari ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να περιμένει πριν κόψει τα επιτόκια της, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε ακόμα και να αυξήσει τα επιτόκια της αν ο πληθωρισμός δεν υποχωρήσει περαιτέρω.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ανακοίνωση την Παρασκευή του δείκτη τιμών για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης για τον Απρίλιο αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Η συγκεκριμένη μέτρηση αποτελεί τον προτιμώμενο δείκτη της Fed για τον πληθωρισμό και έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.

Οι αγορές βλέπουν πιθανότητα λίγο πάνω από το 51% για μια μείωση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του CME.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κατρακύλησε 216,73 μονάδες ή -0,55% και υποχώρησε στις 38.852,86 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 ανέκτησε στο νήμα το θετικό πρόσημο και έκλεισε με οριακά κέρδη 0,02% στις 5.306,04 μονάδες.

Ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε 99,09 μονάδες ή 0,59% και σκαρφάλωσε στις 17.019,88 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, ανέκαμψε τον Μάιο η καταναλωτική εμπιστοσύνη μετά από τρεις διαδοχικούς μήνες υποχώρησης, όπως έδειξαν τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης σκαρφάλωσε στις 102 μονάδες τον Μάιο από την αναθεωρημένη μέτρηση των 97,5 μονάδων του προηγούμενου μήνα, όπως ανακοίνωσε το Conference Board.

Από την αγορά κατοικίας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Χρηματοδότησης Στέγασης (Federal Housing Finance Agency – FHFA) έδειξαν ότι οι τιμές των κατοικιών παρουσίασαν οριακή αύξηση 0,1% τον Μάρτιο μετά από την εκτίναξη 1,2% του Φεβρουαρίου.

Σε ετήσια βάση οι τιμές αυξήθηκαν με ρυθμό 6,7% από πέρυσι, επιβραδύνοντας αισθητά από το 7,1% του μήνα που είχε προηγηθεί.

Οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών (που αποτελούν τη μερίδα του λέοντος των πωλήσεων κατοικιών γενικότερα στις ΗΠΑ) μειώθηκαν πάντως τον Μάρτιο, καθώς το δημοφιλές στεγαστικό 30 ετών σταθερού επιτοκίου άγγιξε το 7%.

Ωστόσο, με τις διαθέσιμες κατοικίες να είναι ακόμα σε επίπεδα χαμηλότερα προ πανδημίας, οι τιμές τους αναμένεται να παραμείνουν αυξημένες για αρκετό διάστημα.

Συνολικά στο πρώτο τρίμηνο φέτος οι τιμές ήταν αυξημένες κατά 6,6% από το πρώτο τρίμηνο του 2023, ενώ εμφάνισαν αύξηση 1,1% και από το τελευταίο τρίμηνο πέρυσι.

Μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθούν επίσης η δεύτερη μέτρηση για το ΑΕΠ του α’ τριμήνου και η έκθεση Beige Book της Fed.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο