Νέους τρόπους χρηματοδότησης εξετάζουν οι κινεζικές εταιρείες

επιτόκια

εταιρείες

Οι κινεζικές εταιρείες εξετάζουν τις προοπτικές μιας προοπτικής νέων μετοχικών κεφαλαίων, καθώς οι αυστηρότεροι εγχώριοι κανόνες για τις δημόσιες εγγραφές και οι προκλήσεις για την εισαγωγή στο εξωτερικό περιορίζουν σοβαρά τη συγκέντρωση κεφαλαίων, θέτοντας σε κίνδυνο την ανάκαμψη της παραπαίουσας οικονομίας.

Η εποπτική αρχή κινητών αξιών της Κίνας έχει αυστηροποιήσει σημαντικά τον έλεγχο των δημόσιων εγγραφών φέτος, οδηγώντας τις εταιρείες να καταργήσουν μαζικά τα εγχώρια σχέδια εισαγωγής, με ορισμένες να στρέφονται σε υπεράκτιες αγορές όπως το Χονγκ Κονγκ και η Νέα Υόρκη.

Ωστόσο, ο αυστηρότερος έλεγχος των ελπιδοφόρων IPO στις ΗΠΑ εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων και μιας ασθενέστερης αγοράς του Χονγκ Κονγκ θα εμποδίσει τις υπεράκτιες καταχωρίσεις για πολλούς, όπως τονίζεται από την κίνηση της Alibaba αυτή την εβδομάδα να εγκαταλείψει το σχέδιο IPO του Χονγκ Κονγκ της μονάδας εφοδιαστικής της.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2024, τα χρήματα που αντλήθηκαν μέσω δημόσιων εγγραφών στην Κίνα υποχώρησαν κατά τα δύο τρίτα σε σχέση με ένα χρόνο πριν σε μόλις 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια, τη μικρότερη τριμηνιαία συγκέντρωση κεφαλαίων από το τέταρτο τρίμηνο του 2018 και κατά 82% από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της LSEG.

Το ξαφνικό πάγωμα μιας αγοράς δημόσιων εγγραφών που ήταν η μεγαλύτερη στον κόσμο το 2023 και το 2022 έρχεται αφού η εποπτική αρχή κινητών αξιών, υπό τον νέο πρόεδρο Wu Qing, δεσμεύτηκε να εντείνει τον έλεγχο των υποψηφίων και να πατάξει τυχόν παραλείψεις.

Η σύσφιξη της IPO «θα καθιστούσε όλο και πιο δύσκολο για τις μικρές εταιρείες να αντλήσουν κεφάλαια» και για τις επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων να αποχωρήσουν, δήλωσε ο Andrew Qian, διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής και συμβουλευτικής εταιρείας New Access Capital με έδρα τη Σαγκάη.

«Οι δημόσιες εγγραφές στην Κίνα θα γίνουν σπάνιοι πόροι», δήλωσε ο Qian, ο οποίος τώρα βοηθά ορισμένες εταιρείες να εισαχθούν στο Nasdaq.

Για τους επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων, η δυσκολία εξόδου θα οδηγήσει, με τη σειρά της, σε δυσκολία συγκέντρωσης κεφαλαίων και «θα είναι όλο και πιο δύσκολο να επενδύσουν σε μικρές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας πρώιμου σταδίου», δήλωσε ο Qian.

Αυτά είναι τα είδη των εταιρειών που είναι οι κρίσιμοι μοχλοί της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Κίνα.

Η απότομη βουτιά στις δημόσιες εγγραφές έρχεται στο πλαίσιο μιας χρηματιστηριακής πτώσης στις αρχές του έτους, αφού οι μετοχές της ηπειρωτικής χώρας έμειναν πίσω από τις παγκόσμιες μετοχές για τρία χρόνια και του αποπληθωρισμού σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-09.

Η άντληση χρέους και ιδιωτικών κεφαλαίων είναι επίσης δύσκολη για τις μικρές επιχειρήσεις, κυρίως τις νεοσύστατες επιχειρήσεις τεχνολογίας, λόγω των επιχειρηματικών μοντέλων πρώιμου σταδίου και του ασθενέστερου πιστωτικού προφίλ. Αυτό είναι πιθανό να αφήσει ορισμένους με λίγες επιλογές εκτός από το να περιορίσουν τα σχέδια ανάπτυξης και να μειώσουν το κόστος.

«Όταν η οικονομία επιβραδύνεται, θα πρέπει να κάνετε χρήση των κεφαλαιαγορών για να βοηθήσετε τις εταιρείες να ξεπεράσουν τις δυσκολίες το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Yang Chongyi, οικονομικός σύμβουλος που βοηθά τις κινεζικές εταιρείες να εισαχθούν στο εξωτερικό.

Μέχρι στιγμής φέτος, ωστόσο, τα χρηματιστήρια της Σαγκάης και της Shenzhen έχουν δεχτεί μηδενικές αιτήσεις IPO.

Αυστηρότερος έλεγχος

Η Κίνα παρουσίασε αυτό το μήνα ένα σύνολο κανόνων για να ενισχύσει τον έλεγχο των δημόσιων εγγραφών, των δημόσιων εταιρειών και των ασφαλιστών. Επιπλέον, περιόρισε τις δημόσιες εγγραφές για να μειώσει την προσφορά μετοχών και να μειώσει την πίεση πώλησης σε μια ασταθή δευτερογενή αγορά.

Με τον αυστηρότερο έλεγχο και τη συρρίκνωση της ρευστότητας να προκαλούν αβεβαιότητα σχετικά με τις εγχώριες εισαγωγές, πολλές εταιρείες εγκαταλείπουν τις ελπίδες τους να εισαχθούν στο χρηματιστήριο – περισσότερες από 80 υποψήφιες IPO στην Κίνα έχουν τερματίσει τα σχέδιά τους να εισαχθούν στο χρηματιστήριο μέχρι στιγμής φέτος.

Οι εταιρείες και οι ασφαλιστές «δεν τολμούν» να υποβάλουν αίτηση τώρα, καθώς «μόλις παραδώσετε την αίτησή σας, γίνεστε ευάλωτοι σε τιμωρία για απάτη ή αμέλεια, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές αρχίζουν να εξετάζουν τα υλικά», δήλωσε ένας τραπεζίτης υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο τραπεζίτης είπε ότι συμβουλεύει ορισμένους πελάτες να πάνε στο εξωτερικό.

Μέχρι στιγμής φέτος, 38 κινεζικές εταιρείες έχουν υποβάλει αίτηση για εισαγωγή στο εξωτερικό, σύμφωνα με στοιχεία της Ρυθμιστικής Επιτροπής Κινητών Αξιών της Κίνας (CSRC), η οποία ελέγχει αυτές τις πωλήσεις μετοχών στο πλαίσιο ενός συστήματος αρχειοθέτησης ενός έτους.

Πέντε από αυτές, συμπεριλαμβανομένων των Kepuni Holdings και Huajin (China) Holdings Ltd, στοχεύουν σε εισαγωγή στις ΗΠΑ, ενώ οι υπόλοιπες κοιτάζουν το Χονγκ Κονγκ.

«Υπάρχει μεγαλύτερη βεβαιότητα στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Ή για να το θέσουμε αλλιώς, υπάρχουν πολύ σαφείς κανόνες σε αυτή την αγορά», δήλωσε ο Tang Jinghua, πρόεδρος της Shanghai Voicecomm Information Technology Co, η οποία έλαβε το νεύμα της CSRC αυτό το μήνα.

Ο Tang δήλωσε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να επιδιώκει μια εισαγωγή στην ηπειρωτική χώρα στο μέλλον.

Η Jiangsu Guofu Hydrogen Energy Equipment Co, μια άλλη κινεζική εταιρεία που επιδιώκει να εισαχθεί στο Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ότι ακύρωσε ένα σχέδιο εισαγωγής στη Σαγκάη “λαμβάνοντας υπόψη την αβεβαιότητα της συνολικής διαδικασίας ελέγχου”, σύμφωνα με μια κατάθεση ανταλλαγής στις 20 Μαρτίου.

Ωστόσο, οι σινοαμερικανικές εντάσεις και οι ασθενέστερες αγορές του Χονγκ Κονγκ δεν πρόκειται να διευκολύνουν την υπεράκτια εισαγωγή στο χρηματιστήριο – η Alibaba εγκατέλειψε τα σχέδιά της να εισαγάγει τη μονάδα Cainiao στο Χονγκ Κονγκ επικαλούμενη το θλιβερό «συνολικό περιβάλλον για την πραγματοποίηση συμφωνιών κεφαλαιαγορών».

Οι κινεζικές επιχειρήσεις πρέπει επίσης να περάσουν από μια ρυθμιστική διαδικασία έγκρισης, που ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο, για να εισαχθούν στο χρηματιστήριο offshore.

«Τα επόμενα χρόνια, η πιθανότητα μιας εγχώριας IPO είναι μικρή για τις κινεζικές νεοσύστατες επιχειρήσεις», δήλωσε στέλεχος κινεζικής εταιρείας ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων με έδρα τη Σαγκάη, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί καθώς δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης.

Η άντληση υπεράκτιων κεφαλαίων είναι επίσης δύσκολη, καθώς «η αγορά του Χονγκ Κονγκ είναι σχετικά μικρή και μη ρευστοποιήσιμη, ενώ η εισαγωγή στις ΗΠΑ δεν θα γίνει mainstream λόγω γεωπολιτικών παραγόντων. Οι επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ είναι μια άλλη πηγή αβεβαιότητας», πρόσθεσε η εκτελεστική εξουσία.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο