Άφωνοι μπροστά στην καταστροφή περιουσίας των επενδυτών την ώρα που το χρηματιστήριο υποτίθεται είναι μοχλός ανάπτυξης και δημιουργίας πλούτου, όταν συντρέχουν βέβαια οι μακροοικονομικοί λόγοι και τα εταιρικά αποτελέσματα.
***
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ – ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
- AΛΛΗ η τερματική οντότητα της ΕΥΡΩΒ των 6,4 δισ. ευρώ (πριν πέντε μήνες) και εντελώς διαφορετική η παρούσα των 5,12 δισ. ευρώ
- AΛΛΗ η τερματική οντότητα της ΕΤΕ των 5,96 δισ. ευρώ (πριν ενάμισι μήνες) και εντελώς διαφορετική η παρούσα των 4,54 δισ. ευρώ
- AΛΛΗ η τερματική οντότητα της ΠΕΙΡ των 4,5 δισ. ευρώ (πριν δυόμισι μήνες) και εντελώς διαφορετική η παρούσα των 3,25 δισ. ευρώ
- AΛΛΗ η τερματική οντότητα της ΑΛΦΑ των 4 δισ. ευρώ (πριν δυόμισι μήνες) και εντελώς διαφορετική η παρούσα των 2,76 δισ. ευρώ
***
GREK ETF
*****
- Με το ΧΑ να βρίσκεται σε λήθαργο, ειδικά αναφορικά με την μικρομεσαία κεφ/ση, το γεγονός ότι άλλαξε χέρια, σε λιγότερο από ένα μήνα, ολόκληρο το “φαινομενικό” free float του περίπου 25%, σε μία αντικειμενικά φτηνή μετοχή (την έχω αναλύσει διεξοδικά), ασφαλώς και αποτελεί θέμα συζήτησης και μπορεί και να αποτελεί ρεκόρ στο ΧΑ, μετά το 1999.
Και αναφέρω το “φαινομενικό”, καθώς οι πληροφορίες μου, αναφέρουν ότι οι ρευστοποιήσεις προέρχονταν πιθανότατα από οικογένεια, η οποία ήλεγχε κάτι λιγότερο από 10% και η οποία παλαιότερα είχε συμμετοχή στην διοίκηση, αλλά έχει αποχωρήσει εδώ και μερικά χρόνια, οπότε δεν υποχρεούται σε ανακοινώσεις.
- Ας ελπίσουμε ότι τα χαρτιά “βρίσκονται” σε “σφριγηλά” και “υπομονετικά” χέρια. Για αυτό επισημαίνω συνεχώς, ότι η πορεία μιας μετοχής, δεν εξαρτάται μόνο από τα θεμελιώδη, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά με το ποιος ασχολείται με την μετοχή και πολύ περισσότερο, με το τι έχουν στο μυαλό τους τα αφεντικά! Φτηνές μετοχές μπορεί να ταλαιπωρούνται για χρόνια και ακριβές μετοχές να “κεντάνε”!
******
ΤΕΝΕΡΓ
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΤΡΙΓΓΑΣ (ΒΕΤΑ): Η Τέρνα Ενεργειακή είναι η εταιρεία με τα περισσότερα εγκατεστημένα MW σε ΑΠΕ στη χώρα με 1.225 MW στο τέλος Σεπτεμβρίου (έναντι 905 MW στο τέλος του 2022) μετά και την ολοκλήρωση του αιολικού πάρκου στον Καφηρέα συνολικής ισχύος 327 MW.
- Το κόστος του Καφηρέα ανήλθε περί τα 550 εκατ. ευρώ, ήτοι 550/327=1,68 εκατ. ευρώ το 1 MW. Κάνοντας μία υπόθεση εργασίας ότι η εταιρεία ήθελε να πουλήσει το συγκεκριμένο πάρκο θα έπρεπε να εισπράξει τα 1,68 εκατ. ευρώ/MW και φυσικά κάτι παραπάνω για το επιχειρηματικό κέρδος. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση να αγγίζει μόλις τα 1,67 δισ. ευρώ, ήτοι 1,36 εκατ. ευρώ/MW! Ο νοών νοείτω.
Τα 1225 MW X 1,68 εκατ. ευρώ, όπου επαναλαμβάνω είναι το κόστος, για την εταιρεία δίνουν ένα αποτέλεσμα υψηλότερο των 2 δισ. ευρώ ενώ σε αυτό πρέπει να προστεθεί και ένα εύλογο επιχειρηματικό κέρδος!
- Παράλληλα οι η εταιρία έχει ξεκινήσει το μεγάλο έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία (680 MW) ενώ νέα έργα συνολικής ισχύος 550 MW σε Ελλάδα και Ν.Α. Ευρώπη αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους σταδιακά προς το τέλος του έτους και μέσα το 2024.
Εκατσες όλο το ΣΚ και ανέβασες διάφορα άρθρα που είναι ξεκάθαρα και αναλυτικότατα για το πόσο φτηνες είναι οι μετοχές, για τις προοπτικές που ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΑΝ για.. για… για… και σήμερα βλέπεις αυτό που βλέπεις, με τις υπόλοιπες αγορές παγκοσμίως να μη ξεπερνούν σχεδόν καμία το -1% και να κλείνουν τελικά και θετικές ή σχεδόν! Πραγματικά, βλέπεις κανένα λόγο να χάνεις το χρόνο σου;
- Αν έχεις ένα χαρτοφυλάκιο πολύ καλό φτιαγμένο από πολύ πολύ χαμηλά, απλά βάζεις τη ψυχολογία σου στο ότι το αρχικό σου κεφάλαιο έχει ένα πάρα πολύ μικρό ρίσκο, από τα μερίσματα θα έχεις 10-15% απόδοση επί του αρχικού σου κεφαλαίου και οι υπόλοιποι να πάνε να ΑGa£$*8″£%n!
Δηλαδή, αυτός που είναι έξυπνος και ξεπουλά τον ΤΙΤΑΝΑ κάτω από τα 16 ευρώ πλέον, πόσο χαζός είναι που νομίζει ότι όταν τον αγοράσει θα βγάλει σοβαρά λεφτά; Πάλι θα τον ξεπουλήσει στο πρώτο σκάλωμα.