Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, απάντησε στην πρόταση των ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση Τραμπ «αγενή» και «απερίσκεπτη».
Στα πρώτα του σχόλια μετά την υποβολή από τις ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο της πρότασης που χαρακτήρισαν «λεπτομερή και αποδεκτή» για τη συμφωνία επί του θέματος, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν επανέλαβε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δεν θα σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου.
«Οι αγενείς και αγενείς ηγέτες των ΗΠΑ λένε αυτό [ότι το Ιράν δεν πρέπει να έχει πυρηνική βιομηχανία]», δήλωσε ο Χαμενεΐ σε ομιλία του την Τετάρτη.
Ο εμπλουτισμός, ο οποίος μπορεί να παράγει τόσο πυρηνικό καύσιμο όσο και υλικό κατάλληλο για την κατασκευή όπλων, βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα απαιτήσει από την Τεχεράνη να σταματήσει αυτή την πρακτική.
«Η απάντησή μας στις δυνατές και απερίσκεπτες ανοησίες μιας ανόητης αμερικανικής κυβέρνησης είναι σαφής», πρόσθεσε ο Χαμενεΐ, σε σχόλια που απευθύνονταν επίσης στην πιο επιθετική στάση του Ισραήλ απέναντι στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. «Οι σημερινοί ηγέτες των ΗΠΑ και των Σιωνιστών πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για αυτό».
Ο Χεμενεΐ μίλησε λίγες μέρες μετά την απάντηση του Τραμπ σε μια αναφορά ότι θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να εμπλουτίζει ουράνιο σε χαμηλά επίπεδα στο πλαίσιο μιας προσωρινής συμφωνίας, επιμένοντας ότι η Ουάσινγκτον θέλει το Ιράν να διαλύσει πλήρως το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Ένας ευρωπαίος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει ενημερώσει ότι θα επιτρέψει στο Ιράν να πραγματοποιήσει εμπλουτισμό σε χαμηλά επίπεδα στο πλαίσιο μιας προσωρινής συμφωνίας. Ωστόσο, η Ουάσινγκτον έχει δηλώσει δημοσίως ότι η παύση του εμπλουτισμού στο Ιράν είναι απαραίτητη για να αποτρα
Το Ιράν ισχυρίζεται ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι για πολιτικούς σκοπούς. «Αν έχουμε 100 πυρηνικά εργοστάσια χωρίς εμπλουτισμό ουρανίου, είναι άχρηστα», δήλωσε ο Χαμενεΐ. «Επειδή τα πυρηνικά εργοστάσια χρειάζονται καύσιμα και αν δεν μπορούμε να τα παράγουμε εγχώρια, θα πρέπει να ικετεύουμε τις ΗΠΑ, οι οποίες ενδέχεται να επιβάλουν δεκάδες όρους για να μας προμηθεύσουν πυρηνικά καύσιμα».
Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ

